Хранителният бранш е против превозът на храни да се декларира в аванс пред НАП

Според организациите в сектора новото изискване ще създаде ненужна допълнителна бюрокрация за фирмите

За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да назначат допълнителен персонал, който да въвежда данни и декларира превоз на стоки и през нощта, когато се експедират голяма част от пресните продукти
За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да назначат допълнителен персонал, който да въвежда данни и декларира превоз на стоки и през нощта, когато се експедират голяма част от пресните продукти    ©  Цветелина Белутова
За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да назначат допълнителен персонал, който да въвежда данни и декларира превоз на стоки и през нощта, когато се експедират голяма част от пресните продукти
За да отговорят на новото изискване, компаниите ще трябва да назначат допълнителен персонал, който да въвежда данни и декларира превоз на стоки и през нощта, когато се експедират голяма част от пресните продукти    ©  Цветелина Белутова

Идеята на Министерството на финансите всеки търговец или производител, който превозва малко по-големи количества от т.нар. чувствителни стоки, каквито са храните и горивата, да уведомява данъчните поне седмица по-рано срещна недоволството на хранителната индустрия. Това се вижда от коментарите и становищата към проектопромените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани в Портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Според браншовите организации предложените текстове ще имат негативен ефект за производителите, вносителите и дистрибуторите на хранителни продукти в България, като основните притеснения са свързани с налаганата допълнителна административна тежест. Със свое становище се включи и Българската стопанска камара (БСК), като подкрепи позицията на представителите на хранителнo-вкусовата промишленост.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се