Вечерни новини: Граждански натиск за мръсния въздух; Кабинетът с щедри разходи в края на годината

И още: Рокада в КФН; Червена вълна на световните борси; Няма да има общоевропейски дигитален данък за техгигантите

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Срядата бе сравнително спокойна откъм екшън новини, а и основният проблем на София от последните дни - мръсния въздух, се разнесе с вятъра. Темата обаче остава гореща, като днес се проведе и първият протест, който оказва натиск над градските власти да търсят по-бързи и ефективни мерки за противодействие на опасното запрашаване в града.

Гореща остава темата и с ареста на хваната с подкуп бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. След като вниманието многократно бе насочвано към лошите условия, в които двете пребивават в ареста, и спорното отношение към тях, по-късно днес се очаква окончателното решение на съда дали те да бъдат пуснати в домашен арест.

За финансовия сектор имаше новина - неочаквано председателят на КФН Карина Караиванова предсрочно освобождава поста си и отива в ЕБВР. Което означава нов контрольор за застрахователи, пенсионни фондове, публични компании, като най-спрягано засега е името на бившия шеф на НАП и сега зам. в КФН Бойко Атанасов.

Пореден притеснителен сигнал пък дойде от световните борси, които се понижиха заради опасения от задълбочаване на търговската война САЩ - Китай и спад на световната икономика.

НАЙ-ВАЖНОТО

Под граждански натиск управата на София ще търси по-бързи и ефективни мерки срещу мръсния въздух

Условията за пускането на евтин градски транспорт в София в дните с прекомерно замърсяване на въздуха ще бъдат променени, но тепърва ще се решава как. Целта е основната краткосрочна мярка на общината в борбата с фините прахови частици да се прилага навреме и когато замърсяването е най-голямо. Това стана ясно от изказване на председателя на общинския съвет Елен Герджиков и колегите му от групата на ГЕРБ. Кметът Йорданка Фандъкова пък обяви, че Европейската комисия е одобрила проект за подмяна на отоплението на 5000 домакинства, които сега ползват дърва и въглища.

В предходните четири дни въздухът в София беше опасно мръсен. Макар че от тази сутрин показателите вече са в норма заради вятъра, днес се проведе и първият за сезона граждански протест срещу бездействието на местната власт срещу замърсяването. Една от основните мерки в момента е по-евтиният т.нар. зелен билет в градския транспорт - целта му е да накара хората да не ползват колите си из града, за да не допринасят за лошото състояние на въздуха. Опитът до момента обаче сочи, че ако се спазва приетият миналата година механизъм за действие, евтиният транспорт реално идва в деня след най-голямото замърсяване.

Правителството харчи щедро бюджетния излишък в края на годината

След като миналата седмица одобри сумата 200 млн. лв. за поддръжка на старите съветски бойни самолети и още над 18 млн. лева за програми, свързани с образованието, днес правителството реши да похарчи още близо 20 млн. лв. Почти 4.2 млн. лв. ще идат в бюджета на МВР - за проекти по присъединяването на България към Шенген и за пътната полиция в София, Пловдив, Варна и Бургас. Здравното министерство ще разполага с допълнителни 5 млн. лв. за държавни болници. Още 5 млн. лв. ще получи фонд "Земеделие" за възстановяване на средства по мерките, свързани с националните доплащания. Други 2.7 млн. лв. взима регионалното министерство за ВиК ремонти. Отпуснати са и пари за образователни проекти, за КЗК, за Министерството на икономиката, както и безвъзмездна помощ за страни от Балканите.

Така може да се каже, че предновогодишното голямо държавно харчене продължава, като до края на годината може да се очаква сумите да стават все по-щедри на фона на солидния бюджетен излишък в края на годината - 2.81 млрд. лв. към ноември.

Червена вълна на световните борси

Световните борси се понижиха чувствително във вторник вечерта и сряда сутринта, след като притесненията за световната икономика и търговската война между САЩ и Китай се възобновиха. Вълната тръгна от Уолстрийт, където оснoвните индекси се понижиха с около 3%. Причината беше силен спад на доходността по 10-годишните американски облигации - под 3%, след като през миналата седмица Фед даде сигнали, че може да сложи край на тригодишния цикъл на понижение на лихвите. Негативната тенденция се пренесе и в Европа в сряда, като основните индекси приключиха с понижения около 1%.

Уолстрийт започна отново да се притеснява и че договореното търговско примирие между САЩ и Китай няма да доведе до нещо добро. Повод за притеснението им беше серия от туитове на президента Доналд Тръмп, който заяви, че сделка между двете страни ще има само ако е възможно. Освен това той отново нарече себе си "човекът мито", подсказвайки, че се подготвя за нова ескалация на напрежението между двете държави.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Без общоевропейски дигитален данък за техкомпании, но Брюксел ще изисква доклади за фалшиви новини от медийните платформи

ЕК планира да изисква от медийните платформи, включително Facebook, Twitter и Google, да изготвят месечни доклади за фалшиви новини. Целта е да се уловят руските кампании за дезинформация преди евроизборите през май 2019 г., споделят пред Politico двама представители на ЕС. Това е част от "плана за справянето с фалшивите новини", като целта на Брюксел е да информира европейските гласоподаватели за това как чужди страни се опитват да повлияят на вота. Той отново определя Русия като държава, която систематично ползва подобни методи за въздействие.

В сряда също стана ясно, че Франция и Германия се отказват от предложението си за общоевропейски дигитален данък за техкомпании и вместо това предлагат по-ограничен налог от 3% върху приходите от реклама на някои платформи. Дигиталният данък се очакваше да осигурява по 5 млрд. евро на година, но влезе в задънена улица заради съпротивата на някои членки като Дания, Швеция и Ирландия. Новият налог ще засегне компании като Facebook и Google, но но не и платформи, свързани с търговия на продукти, като Amazon, Spotify, AirBnB и Apple.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Кой ще е новият заместник-кмет по транспорта

В четвъртък ще бъде назначен нов зам.-кмет по транспорта в София, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в Министерския съвет, цитирана от "Фокус". Тя обаче заяви, че все още не било известно кой ще заеме поста.

Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде оставка, тъй като получи обвинение от прокуратурата за нарушения на Закона за обществените поръчки във връзка с търга на ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Реконструкцията провокира масово недоволство от жителите на града заради редица недомислици и некачествено изпълнение.

Семейство Баневи се връщат в България и ще бъдат задържани

Семейство Евгения и Николай Баневи ще се върнат в България утре, съобщи главният прокурор. Веднага ще им бъде предявено ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане, каза още главният прокурор. Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница на път за България и минаха през процедура по екстрадиция. Те са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари във връзка с приватизацията и управлението на девненския завод "Полимери".

Очаква се ОПЕК да намали добива на петрол

Страните по споразумението ОПЕК+ (страните от картела и други големи производители) работят по решение за намаляване на добива с най-малко 1.3 млн. барела петрол дневно, съобщават източници на Reuters. Преговорите са насочени към това пропорционално да се съкрати добивът с 3-3.5% спрямо октомврийското равнище без изключение за никоя страна, посочват източниците.

Решението може да бъде взето на срещата на министрите от ОПЕК+ във Виена на 6 и 7 декември. Русия и Саудитска Арабия имат решаваща роля в споразумението ОПЕК+. Двете страни обаче все още не са постигнали единство за обема на намаляване на производството през 2019 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Рекордьорът маратонец Елиуд Кипчоге стана атлет на годината

Маратонецът Елиуд Кипчоге и състезателката в тройния скок и скока на дължина Катерин Ибаргуен получиха наградите за най-добри атлети за 2018 г. Етиопецът влезе в историята, като подобри световния рекорд в маратона. В Берлин той свали 78 секунди от предишното върхово постижение, като завърши за 2.01:39 ч. Това е и най-голямата корекция в рекорда от 1967 г. насам.

Ибаргуен спечели Диамантената лига в тройния и дългия скок. Олимпийската шампионка в тройния скок постави най-добрия резултат в дисциплината за сезона с 14.96 метра. Колумбийката спечели континенталната купа на IAAF и стана шампион в игрите на Централна Америка и Карибите. И на двата турнира тя спечели първото място и в тройния скок, и в скока на дължина.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ивайло Московски от ГЕРБ бе освободен от парламента като депутат, за да заеме поста вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Московски е в парламента от два месеца, след като подаде оставка като транспортен министър по искане на премиера заради тежката катастрофа край Своге заедно с други двама министри.

Италия ще представи нов бюджет следващата седмица, намалявайки планираните разходи за пенсионната реформа и за схемата в подкрепа на доходите с надеждата да изглади конфликта си с ЕК, съобщи днес високопоставен правителствен представител, цитиран от "Ройтерс". ЕК отхвърли италианския бюджет за 2019 година с мотива, че той няма да намали огромния държавен дълг на страната до равнищата, изисквани от ЕС. Брюксел призова Рим да промени бюджета си, за да предотврати дисциплинарна процедура, която би довела до налагане на глоби.

Вашингтон поиска Москва да освободи задържаните украински моряци и да върне трите кораба на Украйна. На брифинг на Държавния департамент с неназован "високопоставен представител", чиято стенограма бе публикувана, също така бе отправен призив към Европа да се откаже от газопровода "Северен поток 2". "Керченският инцидент трябва да напомни на всички наши европейски съюзници защо "Северен поток 2" е толкова лоша идея", казва представителят.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Писмо на Айнщайн за същността на Бог бе продадено за 2.9 млн. долара

Ръкописно писмо от 1954 г., в което известният физик Алберт Айнщайн оспорва концепцията на религията, разби прогнозите и бе продадено за 2.9 млн. долара на търг в аукционна къща Christie's в Ню Йорк.

Нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години, адресира писмото си до германския евреин философ Ерик Гуткинд по повод негов текст. В него Айнщайн остро критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди"."Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът около година преди смъртта си и допълва: "Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос."