Агенцията за българите в чужбина най-вероятно ще стане министерство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Агенцията за българите в чужбина най-вероятно ще стане министерство

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (вдясно) е в ареста заради съмнения за корупция при издаване на удостоверения на чужди граждани за български произход

Агенцията за българите в чужбина най-вероятно ще стане министерство

"Има огромна степен на субективизъм за удостоверенията за български произход", призна и.д. председателят й Димитър Владимиров

Елена Старидолска
5618 прочитания

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (вдясно) е в ареста заради съмнения за корупция при издаване на удостоверения на чужди граждани за български произход

© Николай Дойчинов


Малко, но ясно

Единственият текст, който указва донякъде критерий за издаване на удостоверението за български произход (когато няма други писмени следи за това - кръщелни, регистри и т.н.), е в допълнителните разпоредби в Закона за българското гражданство. В параграф 2 т. 1 пише, че по смисъла на закона "Лице от български произход" е лице, на което поне единият възходящ е българин."

"Всичко е ясно, ще закрият агенцията" - така депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов обобщава дискусията в парламентарната комисия за българите в чужбина в сряда в късния следобед. Той и колегата му от движението Танер Али обаче държат да подчертаят, че предлагат на нейно място да се създаде министерство. Същото искат и от ВМРО, ако не успеят да запазят агенцията.

"Имате нашата подкрепа, винаги можете да разчитате на ДПС", уверяват Ахмедов и Али един след друг изпълняващия дейността председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров. На практика той е единственият оцелял от ръководството на структурата - председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов са в ареста заради съмнения за корупция при издаването на удостоверения за български произход. Този документ позволява чуждите граждани, кандидатстващи за български паспорти да минат по най-късия път през институциите.

В сряда Владимиров, който от 2011 г. е в агенцията - първо като главен секретар, а после като заместник-председател, разказва на депутатите от ресорната комисия какви са трудностите пред него. "Има огромна степен на субективизъм при преценката на валидността на удостоверенията за произход в един или друг представител на властта", казва накрая той, след като обяснява, че в почти нито един от действащите закони агенцията не фигурира, а какво остава за критерии за издаването на въпросния документ. Дори в устройствения правилник на агенцията не пише как се процедира освен "председателят удостоверява произход".

От думите му става ясно, че има разминаване между ДАБЧ, Министерството на правосъдието и вицепрезидента (който накрая издава указа) в разбирането въз основа на какво трябва да се получава удостоверение за произход. Най-често то се издава от организации на българи в чужбина, признати от агенцията, или пък документи, издадени от църковни общности, но също и при доказани роднински връзки с български граждани. "Ето сутринта идва Мария Иванова Заркова, която няма документи, но кандидатства заради първи братовчед. Мога да й издам удостоверение по косвени признаци, но когато документите стигнат до вицепрезидента, ще получим отказ, защото не е роднина по възходяща линия. Ще ми назначат проверка", разказа Владимиров. Ако пък й откажел направо, как щял да я убеди да работи за българщината, да учи в България и т.н. "Получава се шизофренна работа на председателя", обобщава той.

Според Владимиров законът за българите зад граница, приет преди 18 години и "без нито една поправка", е "нерелевантен към днешната действителност". Към него така и не е приет правилник за приложението му, а съществуването на агенцията изобщо не е отразено. Оплака се и от малък административен капацитет - 15 души специализирана администрация обработват заявленията за удостоверения, което не е единствената им дейност.

От 2010 г., когато за първи път агенцията получава тази задача досега, са разгледани документите на 126 000 души, а са издадени 200 000 удостоверения за произход - за да получат българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в страната. В същото време от 2002 г. досега организациите на българите зад граница са нараснали от 250 на 1000, а с тях не остава капацитет да се работи. Според Владимиров българите в чужбина са над 2 млн. души. "Разчитам да разгледате законодателството и да се намери механизъм институциите да признават документите", обръща се той към депутатите.

Вместо отговор обаче се заформя малък, но интензивен скандал между председателя на комисията Андон Дончев ("Воля") и зам.-председателя Юлиан Ангелов (ВМРО) с подкрепата на бившия председател на ДАБЧ, а сега депутат Борис Вангелов (ВМРО).

"От "Воля" имахме законопроект в началото на мандата, но т.нар. патриоти не го подкрепиха", каза Дончев. "Ние имахме още миналия парламент, но мандатът приключи предсрочно", отвърна Ангелов. "Щяхте тук да правите работна група, да постигнем консенсус, но още нищо не сте направил", не му остана длъжен той. "Не ви подкрепихме, защото законопроектът не облекчаваше работата на агенцията", даде едно рамо на колегата от ВМРО и Вангелов. Той вдигна броя на българите зад граница с още два милиона - освен тези, които имат гражданство, имало и етнически. Дончев обаче продължи да хвърля съчки в огъня - "чувам хора, които би трябвало да управляват в момента, да говорят сякаш са в опозиция", захапа той представителите на патриотите. "Очаквам да си подадете оставката след простотиите, които наговорихте при посещенията в чужбина. Ще си упражнявате руския език при българите в Украйна ли, или ще се извинявате за бомбардировките на НАТО в Македония и Сърбия", скочи Ангелов. "Не виждам причина да си подам оставката", отсече Дончев.

Наложи се Танер Али да успокои обстановката - "да обсъдим как законово агенцията да си изпълнява задълженията". Според него трябва да има ясен регламент, въз основа на който да се издават удостоверенията за произход. "Не може Ахмед Ибрямович от Косово с документ от църквата да е с българско потекло, извинявайте", казва Али. Той първи директно поставя най-актуалния въпрос - дали агенцията ще продължи да съществува, или ще бъде закрита, както се разбира от едно изказване на премиера Бойко Борисов, публикувано в стенограма от заседание на правителството. Министър-председателят е възложил да се търсят варианти структурата да бъде закрита. "При някои от нашите съседи има министерства за сънародниците им зад граница", включва се и Ахмед Ахмедов и призовава да се изработи декларация на Народното събрание, с която да се настоява агенцията да остане и даже да се развие.

Тук Дончев връща разговора към доказването на български произход. "Защо да не го направим на териториален признак, а не през роднинство", казва той. Пред "Капитал" по-късно дори добави - "Какво от това, че 20-30 души от Украйна или Молдова, които не са със строго български произход, ще получат паспорти, стига да не са криминално проявени". Освен това уточнява, че не създал работна група, както обещал, защото по същото време такава направила министърът на правосъдието Цецка Цачева. "Беше ми подсказано, че ще се приеме само това, което излиза от Министерски съвет", твърди Дончев в своя защита.

Позицията на ВМРО е, че агенцията не трябва да бъде закривана заради разследването, защото "по същата логика и община "Младост" да я закрием", казва Юлиан Ангелов. Ако все пак това е волята на правителството, партията ще настоява за създаване на министерство. То трябва да се занимава освен с удостоверенията с политиките в културната област и в образованието на българите зад граница и съответно да консолидира бюджетите, които сега се отпускат за това, но са разхвърляни в различни министерства. Ангелов дава за пример Гърция и Унгария. И се включва в наддаването - българите зад граница не са четири милиона, а много повече. Само два милиона са в Западните Балкани, а пък има и в Украйна, Молдова...

Андон Дончев отново го спира - има логика, твърди той, но според него е по-добре политиката в културата да се осъществява от съответното министерство, а агенцията само да координира дейността. А Евгений Будинов от ГЕРБ не издържа - "ако имаше толкова войводи, отдавна да се бяхме освободили от турско робство", на което всички реагират с втренчени погледи. Той предлага да се започне оттам - преброяване колко са българите зад граница.

Накрая ДПС слага точката на обсъжданията със заключението на Ахмедов за съдбата на агенцията. Пред "Капитал" след края на дискусията Владимиров не се ангажира какво предпочита да се случи, но каза, че ако агенцията се запази в сегашния си вид, по-скоро би трябвало да не издава вече удостоверения за произход. На въпрос дали това трябва да прави Министерството на правосъдието, той коментира, че ако има ясен регламент, може да се мине и без тях.

От коя институция да дойде инициативата за законодателното уреждане на проблемите обаче така и не стана ясно.

Малко, но ясно

Единственият текст, който указва донякъде критерий за издаване на удостоверението за български произход (когато няма други писмени следи за това - кръщелни, регистри и т.н.), е в допълнителните разпоредби в Закона за българското гражданство. В параграф 2 т. 1 пише, че по смисъла на закона "Лице от български произход" е лице, на което поне единият възходящ е българин."

"Всичко е ясно, ще закрият агенцията" - така депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов обобщава дискусията в парламентарната комисия за българите в чужбина в сряда в късния следобед. Той и колегата му от движението Танер Али обаче държат да подчертаят, че предлагат на нейно място да се създаде министерство. Същото искат и от ВМРО, ако не успеят да запазят агенцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • evpetra

  Още едно министерство? Е, браво!

 • 2
  aza37565788 avatar :-|
  aza37565788

  Какво толкова говорят глупости?! Ясно е, че бързат само за платените тапии. Истинските българи идват от Казахстан и ги връщат, защото "свършват работа в 5".

  Има сума ти чужденци в България от десетилетие, които не могат по 10 г. да си изкарат гражданство заради бавене. Лудогорец стават българчета за 2 месеца.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK