С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 6 дек 2018, 14:47, 5301 прочитания

Токовият удар по бизнеса

Цената на електроенергията на свободния пазар се увеличи двойно от началото на декември, което буди съмнения за манипулации от страна на държавата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Преди дни няколко завода обявиха, че спират работа заради цените на тока. "Чугунолеене" в Първомай, "Енергоремонт – Гълъбово", "Металик", и три от дружествата на "Холдинг Загора" обявиха, че имат проблем с цената на електрическата енергия.

Поглед към свободния пазар на ток, на който купуват енергоемките производители, показва къде е проблемът. От началото на декември средната цена на електроенергията на свободния пазар е двойно по-висока в сравнение с тази за изминалите 11 месеца на годината. На платформата "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) сделките за шестте дни от началото на месеца са на средна стойност от 154.6 лв./МВтч. За сравнение, през ноември този показател сочеше 89.1 лв./МВтч, а за цялата 2018 г. цената е 74.8 лева за мегаватчас.


Това означава, че всички големи предприятия, които са задължени да купуват необходимото им електричество чрез борсата, изведнъж трябва да увеличат два пъти разходите си за това перо. От високите цени са засегнати и търговците на ток. Много от тях са се договорили с клиентите си за фиксирани тарифи през цялата година, но сега сметките им се объркват и или трябва да продават на загуба или да плащат неустойки по договорите се.

Според участници на енергийния пазар, причината за този внезапен ръст е най-вече ограниченото предлагане. И тук идват съмненията за манипулация на пазара, тъй като това предлагане изцяло зависи от държавните АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК. Разбира се, влияние оказва и регионалният пазар, на който тарифите също тръгнаха нагоре.

Колко скъпо?На 1 юли 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране определи, че средната борсова цена на тока в следващите 12 месеца ще бъде 70 лв./МВтч и на тази база бяха определени премиите за ВЕИ производителите, както и цените на електроенергията от ТЕЦ "Марица-изток 2" например. На 3 декември обаче бяха регистрирани стойности от над 200 лв. за мегаватчас, а за днес постигнатите цени са 144.81 лв./МВтч.

Поради това най-големият търговец на ток - "ЧЕЗ Трейд България", уведоми своите клиенти, че от 1 януари до 28 февруари ще започне да извършва доставките на цена, определена от борсовия сегмент "Ден напред" плюс надбавка от 4.8 лв./МВтч. Дружеството казва още, че при липса на съгласие от страна на клиентите за прилагането на посочените промени въпросното съобщение ще се смята за 30-дневно предизвестие за прекратяване на договорите.

Невидимата ръка на държавата

Когато става дума за свободен пазар, увеличеното търсене несъмнено води и до увеличаване на цената. Но тогава обикновено се намесва конкуренцията при предлагането, която действа в обратна посока. На Българската независима енергийна борса обаче основният продавач е само един - държавата, чрез Българския енергиен холдинг. Дружествата от структурата на БЕХ - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК са тези, които доставят електроенергия за пазара и съответно определят цените.

Точно затова индустриалците имат съмнения, че държавните централи умишлено ограничават предлагането на ток, за да се повишат цените, а оттам да имат основание да искат по-високи стойности за дългосрочните договори, които предлагат.

Конкретен пример в това отношение е ТЕЦ "Марица-изток 2". След увеличението в пъти на цената на въглеродните квоти въглищната централа би работила на загуба, ако токът ѝ се изкупува за под 100 лв. на мегаватчас. Точно за това на 30 ноември ТЕЦ-ът обяви два търга за базова мощност през зимните месеци на цени от 110 и 115 лв./МВтч. Очакваните приходи бяха над 15 млн. лв., но на аукционите не се яви нито един купувач. И нормално - поисканата цена, при това за дългосрочни базови доставки, бе много по-висока от средната за ноември - 89.1 лв./МВтч.

На 5 декември ТЕЦ "Марица-изток 2" повтори упражнението, като този път пусна 4 търга за по 50 мегавата базова мощност. Началните цени бяха между 100 и 120 лв./МВтч, но вече клиенти се намериха - от предложените 200 мегавата мощност бяха договорени 137. Единствената разлика спрямо процедурите отпреди пет дни е, че за този период средната стойност на сделките на енергийната борса надхвърли 150 лв./МВтч. Така офертите на държавната въглищна централа от крайно неизгодни изведнъж изглеждат добри.

Това е изключително удобен инструмент. По същия начин в един момент може да се окаже, че дори ТЕЦ "Варна", чийто собственик е Ахмед Доган, е конкурентоспособна. През пролетта централата подаде заявление до КЕВР за утвърждаване на цена за регулирания пазар, в което се искаше тарифа от 177 лв. за мегаватчас. Това може да се приеме като необходим минимум, при който ТЕЦ "Варна" може да започне да продава на свободния пазар. От началото на декември има два дни, в които борсовите цени с били дори по-високи.

Съмнения за манипулация

С обща официална позиция по случая излязоха и Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП), които обединяват заводи, генериращи над 25 % от добавената стойност в икономиката. В нея се казва, че ставащото на енергийната борса, е "резултат на много нерешени въпроси, закъснели реформи, липса на ясна визия за развитие и предвидимост".

"Няма стандартизирани продукти и равен достъп до търговете. Няма и информация колко от електроенергията е договорирана, кога и дали ще се предложи на сегментите на организиран пазар", твърдят индустриалците.

Те посочват, че се сключват сделки на цени от 87-88 лв./Мвтч., с възможност за 100% отклонения за цялата следващата 2019 г. (т.е. може или да няма никаква доставка или да е двойна). Дни по-късно обаче са сключени сделки за най-евтиния сегмент - базов товар (без отклонения), в диапазона 115-120 лв./Мвтч, при референтна прогнозна пазарна цена от регулатора до края на юни догодина в диапазона 68-76 лв./Мвтч.

Според тях големите пикове на борсата изглеждат умишлени и съвпадат с предлагането на дългосрочни продукти на това високо ниво. По данни на енергийната борса обаче средната цена на пазар "ден напред" от началото на годината досега е най-ниската в региона - около 40 евро. За сравнение, в Румъния е 45 евро, в Унгария – 50 евро, а в Гърция – 60 евро. Също така анализът на борсата показва, че поскъпването през последните дни се дължи на повишени количества по оферти "купува".

Проверки за манипулации

Дали на енергийната борса се случват нередности може да каже единствено КЕВР. Още през октомври регулаторът обяви, че започва проверка за манипулации при пазарните сделки с ток, но към момента резултат не е обявен. По думите на председателя на комисията Иван Иванов срокът за приключването на тази проверка е 20 декември. "Кореспонденцията продължава с изискване на допълнителна информация за функционирането на борсата включително в дните, когато е регистрирана такава волатилност на цените", каза още той.

Този анализ трябва да покаже какви са причините за тези резки промени в цените на тока на борсата, ще се проследи и движението на съседните борси за ток, където също има поскъпване. Публично резултатите дали има данни за възможни такива манипулации ще бъдат оповестени през януари. Тогава КЕВР ще реши дали да продължи с разследване или да преустанови процедурата.

Възможни решения

Без да чакат резултати от проверките, представителите на работодателите от енергоинтензивните индустрии поискаха предприемането на спешни мерки за решаване на проблеми. На първо място те настояват за въвеждането на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички сделки, така че да премахнат съмненията за злоупотреби, да има равен достъп до търгове и да се изолира сключването на допълнителни споразумения извън борсата.

Индустриалците искат и регламентиране на възможността за дългосрочни директни договори за доставка на електроенергия между производители и потребители при пазарно определени цени. Така според тях ще се постигне дългосрочна предвидимост за ценовите нива. Тези сделки обаче бяха премахнати като възможност, след като през годините държавните централи провеждаха тайни търгове, за които имаше съмнения, че са силно неизгодни.

Не на последно място - една от идеите е за преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Министерството на финансите публикува нова доза предложения за промени в Н-18 Министерството на финансите публикува нова доза предложения за промени в Н-18

Основните изменения са свързани със сроковете за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите

18 авг 2019, 109 прочитания

Българският морски флаг е изключен от Парижкия меморандум Българският морски флаг е изключен от Парижкия меморандум

Режимът на проверка на малкото български кораби ще бъде изключително сериозен, мярката не засяга "Български морски флот", който плава под малтийски флаг

18 авг 2019, 212 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Апелативният спецсъд остави Иванчева и Петрова в ареста, можело да се лекуват и там

Депресията е хронично заболяване, лекарства може да се приемат и под стража, казва съдът в мотивите си

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

Три заменки в "Младост" не стигат

Столична община предизборно тушира напрежението в квартала, като спаси от застрояване няколко терена. Още 30 подобни случая чакат развръзка

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" 19 идва на мястото на затворилото врати Percolate

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда