Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 7 дек 2018, 10:10, 10797 прочитания

По заповед на главния

Сотир Цацаров превърна командироването в основно средство за контрол над прокурорите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
20 декември 2012 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) изслушва тримата кандидати за главен прокурор. Говори фаворитът за поста Сотир Цацаров, който представя схематично концепцията си. "Следващ проблем в кадровата работа е командироването на прокурори и следователи. Ще кажа само едно изречение. Като задължителен елемент от бъдещата работа на главния прокурор и въобще ръководството на прокуратурата би следвало да се наложи разбирането, че практиката командировката да замества конкурса, следва да бъде безусловно премахната."

Един час по-късно тогавашният състав на ВСС ще избере Цацаров за ръководител на държавното обвинение.


Шест години след избора и една година преди края на мандата му по всички лиши, че Цацаров няма да спази предизборното си обещание. Командироването не само не е безусловно премахнато, а е станало масова практика.

Проблемът е, че тази практика - както в съда, така и в прокуратурата, подкопава сериозно независимостта на магистрата, защото го поставя в зависимост от командироващия го - неговият началник, който може във всеки един момент да прекрати заповедта и да го върне, откъдето е дошъл.

Tози механизъм се използва предимно за "вдигане" на кандидати от по-долни инстанции в по-горни или на същото ниво, но и за преместването от по-малки градове в София.Прокурори, с които "Капитал" разговаря, определиха тази практика като тест драйв, който позволява да се проверяват в реални условия негласните качества, които се ценят от ръководството - лоялност и безкритична изпълнителност. По пътя на командироването са минали едни от най-изявените представители на държавното обвинение - зам. главните прокурори Иван Гешев и Борислав Сарафов и председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, и.д. ръководителите на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура.

Всички в Спеца

От регистъра на командированите прокурори, достъпен на сайта на Висшия съдебен съвет, се вижда, че към настоящия момент в цялата страна има 95 командировани прокурори и следователи. За сравнение - в края на миналата година бройката им е била близо наполовина. Най-популярната дестинация е Специализираната прокуратура (СП), където в края на миналата година бяха прехвърлени делата за корупция срещу членове на правителството, депутати, кметове и магистрати. Към края на ноември 17 от прокурорите, които работят там, са командировани. Според доклада на СП за 2017 г. общият щат на институцията е 38, от които реално заети са 26. Този щат беше увеличен в началото на годината с 14 бройки, които трябваше да бъдат попълнени след конкурс, но такъв не е насрочен до края на годината. Иначе казано, почти 45% от магистратите там са командировани от други места.

Парадоксалното е, че за това "надуване" на щата няма обективна необходимост - по данни на държавното обвинение към юни 2018 г. Специализираната прокуратура е сред слабо натоварените в страната - на последно място по решени преписки и на предпоследно по наблюдавани. Мотивът, че увеличението се налага поради преместването на делата за корупция, също се опровергава от самата прокуратура - през първото шестмесечие на 2018 г. има 15% по-малко новообразувани разследвания за корупция в сравнение със същия период през 2017 г.

Командированите идват от районните прокуратури в Перник, Своге, Петрич, Севлиево, Варна и Плевен. Парадоксалното е, че най-големият донор е най-натоварената прокуратура в страната - Софийската районна прокуратура, която е изпратила в спецобвинението осем магистрати.

Сред тях например е прокурор Калин Близнаков, който беше в отдела на СРП за разследване на престъпления, извършени от служители от МВР. Именно в това си битие той трябваше да разследва действията на служителите на полицията по време на ареста на бившия главен секретар на министерство на финансите Тенчо Попов (задържан заедно с Николай Цонев и Петър Сантиров по обвинение за подкуп, което катастрофира в съда). Прокурор Близнаков спира разследването, за да го прекрати поради изтичане на давността една година по-късно. Заради бездействието на институциите по този случай България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Веднъж преместени в спецпрокуратурата, командированите поемат ключови разследвания.

Така например прокурор Близнаков наблюдава делата срещу Митьо Очите, братa на депутата от БСП от Русе Георги Стоилов и прокурора от Плевен Димитър Захариев. Командирована от СРП е и прокурор Снежана Христова, която се явява по делото срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Друг временно преместен в СП е прокурор Ангел Кънев, който наблюдава разследванията срещу Миню Стайков и за корупция в ДАБЧ. И още - прокурор Антоанета Софрониева (делото КТБ), Мария Николова (срещу кмета на Септември Марин Рачев - първата акция на антикорупционната комисия) и т.н.

Така преместването започва да прилича на истинска командировка - с мисия и предварително поставени задачи, които трябва да се изпълнят.

От единия джоб в другия

Проследяването на миграционните процеси в държавното обвинение показва вътрешни противоречия. Най-често използваното клише в заповедите за мотивиране на временните премествания гласи: "с оглед кадрова необезпеченост на прокурори значителен брой незаети щатни длъжности, характера и спецификата на извършваната дейност, с цел осигуряване на необходимите условия за изпълнение на служебните задължения с професионална компетентност."

Реалността показва, че зад алабалистиката се крие безпринципно преместване от една структура в друга, което е очевидно мотивирано с оглед личността на магистрата.

Ако командироването в спецпрокуратурата се мотивира с недостиг на кадри, остава абсолютна загадка защо от тази структура се "взимат" магистрати, които се преместват временно в други структури.

Конкретно - със заповед на главния прокурор от Специализираната прокуратура са преместени шестима прокурори. Трима от тях са изпратени в горестоящата - Апелативна специализирана прокуратура, a останалите трима - в Софийската градска прокуратура, от която пък главният прокурор е "взел" двама прокурори за Апелативната специализирана прокуратура.

Всички тези противоречащи се рокади са мотивирани от главния прокурор с "оглед кадровата обезпеченост".

Място за свои

"Взимането" на прокурори от най-натоварените прокуратури - софийските районна и градска, води до необходимостта от попълването им. Това отново става с командироване, но този път на магистрати от провинцията.

Със заповед на главния прокурор от районната прокуратура в Сандански в столицата е командирована Теодора Тодорова - дъщеря на близкия до главния прокурор бивш член на ВСС Ясен Тодоров. След края на мандата на съдебния съвет той също беше командирован от Сотир Цацаров в Националната следствена служба.

Използването на командироването за повишаване без конкурс е едно от мощните кадрови оръжия, с които главният прокурор разполага. Сред повишените по този начин например е прокурор Илиян Рангелов, който стана известен с наблюдаваното от него абсурдно разследване за опит за убийство на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски, станало причина за незаконния арест и обвинения на трима души, без въобще да е имало опит за убийство. Разследването, което беше шумно отразено в медийте на Пеевски, като дирижирано от бившия партньор на депутата - банкерът Цветан Василев, беше едно от поредните доказателства за стратегическото партньорство между Пеевски и главния прокурор Цацаров.

Въпреки краха на разследването през 2014 г. прокурор Рангелов беше повишен (след конкурс) в Софийската градска прокуратура, а след преместването на разследванията за корупция в Специализираната прокуратура главният прокурор го командирова там. Мисията му продължава до този ноември, когато прокурор Рангелов прави поредния си скок в кариерата - главният прокурор го премества във Върховната касационна прокуратура, където осъществява надзор над делото срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева.

Според т.нар. Римска харта на Консултативния съвет на европейските прокурори (институция към Съвета на Европа) "назначаването и кариерата на прокурорите, включително повишение, мобилност, дисциплинарни мерки и уволнение, трябва да бъде уредено със закон ида се регулира от прозрачни и обективни критерии, в съответствие с обективните процедури, като се изключи всякаква дискриминация и се допусне възможността за безпристрастно разглеждане". Или интерпретирано на наша почва - както прецени главният прокурор.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 2163 прочитания

България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това? 1 България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това?

От 458 млн. евро субсидията ще се повиши на 2.69 млрд. евро, но възможностите за използването на тези средства са ограничени

30 май 2020, 2314 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Медиен щит за властта

Държавното регулиране на ресурсите в медийния сектор приравнява България към страни като Турция и Унгария по политическа намеса

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10