Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Франция отново страда от протести, идва ключовото гласуване за Брекзит, а Тръмп остава и без шеф на кабинета

"Спасете климата, спасете хората" пише на това послание на активисти в Катовице, където се провежда глобалната среща за климата. Тя най-вероятно няма да приключи с успех заради съпротивата на Русия, САЩ и Саудитска Арабия.
"Спасете климата, спасете хората" пише на това послание на активисти в Катовице, където се провежда глобалната среща за климата. Тя най-вероятно няма да приключи с успех заради съпротивата на Русия, САЩ и Саудитска Арабия.    ©  Reuters
"Спасете климата, спасете хората" пише на това послание на активисти в Катовице, където се провежда глобалната среща за климата. Тя най-вероятно няма да приключи с успех заради съпротивата на Русия, САЩ и Саудитска Арабия.
"Спасете климата, спасете хората" пише на това послание на активисти в Катовице, където се провежда глобалната среща за климата. Тя най-вероятно няма да приключи с успех заради съпротивата на Русия, САЩ и Саудитска Арабия.    ©  Reuters

Уикендът беше спокоен в България, но времето ще се влошава. И не става дума само за прогнозата, въпреки че и тя сочи спад на температурите и снеговалежи към края на седмицата. Тази седмица и последните няколко дни демонстрираха колко трудна ще става битката за нормализирането на климата.

Вземете за пример Франция, където този уикенд Париж отново горя, макар и не толкова силно както миналата седмица. Опитът на Еманюел Макрон да наложи вдигане с 6.5 цента на литър дизел и 2.9 цента на литър бензин приключи ужасяващо за френската икономика с щети от над милиард евро.

Доволно потриващи ръце зад този провал в ключова европейска нация да наложи еко-мерки могат да са няколко души. Един от тях е Доналд Тръмп, който изтегли страната си от Парижкото споразумение за климата и сега ехидно подхвърли в туитър, че то е причина за протестите по улиците на Франция. "Остави нацията ни на мира", отговори френският външен министър. Все повече съмнения (без доказателства към момента) има, че руските тролове също са се възползвали максимално да нагнетяват напрежението в бурето с барут, защото Русия е другата, която потрива доволно ръце - не по климатични, а по политически причини.

В Катовице Русия и САЩ открито биха ръце, като присъединиха към анти-климатичната си коалиция Саудитска Арабия и Кувейт. Четирите държави бяха основните виновници глобалната среща за климата да не приеме международния научен доклад, според който човечеството няма да успее да удържи вдигането на температурите на под 1.5 градуса средно и ще върви към 3 градуса следващите десетилетия.

С две думи, въпреки научния консенсус и все по-отчаяните предупреждения, че скоро планетата ще започне да си връща на хората за натрупаните вредни емисии, когато науката се сблъска с политиката, последната винаги печели.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Протестите във Франция са "икономическа катастрофа"

Поне така казва финансовият министър на страната след поредния уикенд на безредици заради "жълтите жилетки". 1 млрд. евро са загубите само на ритейлърите, в Париж ресторантите са с между 20 и 50% по-ниски обороти, а има притеснения и дали безредиците няма да се отразят на туризма. Всичко това - в особено заетите дни преди Коледа, които за много бизнеси в най-посещаваната страна в Европа значат огромни обороти.

Този уикенд безредиците бяха по-овладяни, заради мащабното полицейско присъствие по улиците. Над 1000 са арестуваните. Въпреки това, правителството все още не може да се справи с протестите. Освен че се отказа от увеличението на горивата, то замрази и цените на газа и тока за 2019 г. Рейтингът на Макрон падна до 23%, а подкрепата за протестите още е 66%.

САЩ не са искали от България да позволи чужди военни кораби в пристанищата си

Това стана ясно от интервю на военния министър Красимир Каракачанов пред БНР в неделя. Каракачанов отговори на въпрос дали е имало такова искане към България, като отрече и каза, че САЩ са отправили искане за засилване на присъствието на чужди военни кораби в турските пристанища. Това е отговор на напрежението между Русия и Украйна в Азовско море.

Подобна реакция от страна най-голямата армия в НАТО би довела до бързо увеличаване на напрежението в Черно море. Турция контролира достъпа до Черно море през Босфора. През седмицата стана ясно, че Вашингтон възнамерява да прокара един боен кораб в Черно море и е уведомил за това Анкара.

Станишев беше преизбран за лидер на ПЕС

Бившият премиер за трети пореден път зае поста, след като беше единственият кандидат на конгреса на европейските социалисти в Лисабон. На конгреса беше решено също така да се издигне кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия. Тимерманс е холандец и по настоящем зам. председател на комисията.

По-интересен беше фактът, че Корнелия Нинова не присъства на конгреса, оправдавайки се с декларации в подкрепа на Истанбулската конвенция, които тя не можела да подпише. БСП делегацията гласува "за" Станишев, но в реденето на листите за евроизборите Нинова ще се изправи пред въпроса къде и как да постави Станишев. Възможно е дори да се опита да го изхвърли напълно от листите, заради разминавания във вижданията, но това ще й бъде трудно.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Британският парламент ще гласува сделката за Brexit на 11 декември

Британският парламент ще проведе ключовото гласуване по сделката за Brexit на премиера Тереза Мей във вторник, както е планирано. Това потвърди правителствен говорител след спекулациите, че вотът може да бъде отложен. Очакванията са Мей да не спечели необходимата подкрепа, след като депутати от нейната консервативна партия и от други формации остро критикуваха споразумението за британското напускане на ЕС, договорено с Брюксел.

Премиерът опитва да спечели поддръжка за сделката, която ще запази близки връзки с ЕС, когато Великобритания излезе от съюза през март, но предупрежденията й, че изборът е между нейното споразумение или Brexit без сделка, засега остават нечути.

Италия трябва да представи промени в критикувания от ЕС бюджет за 2019 г.

Разговорите на Рим с Европейската комисия (ЕК) за намаляване на планирания бюджетен дефицит продължават, като се очаква италианското правителство да представи пред Брюксел промени по бюджета си за 2019 г. ЕК отхвърли бюджета с мотива, че нарушава правилата на ЕС за публичните финанси и призова Рим да го коригира, за да избегне наказателните мерки, които могат да доведат до глоби.

Председателят на ЕК и италианският премиер са се договори в телефонен разговор да продължат дискусиите, но не са насрочили конкретна среща.

Какво изнася България към ЕС през третото тримесечие

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) ще публикува подробни данни за продажбите на български стоки в ЕС през септември, което ще представи и цялостната картина за тримесечието. А в четвъртък ще стане ясно и колко поскъпват стоките и услугите в страната през ноември.

Предварителните оценки на института показват, че към края тримесечието износа към ЕС значително се забавя, вероятно заради по-слаби продажби на житни продукти. Темпът на растеж на потребителските цени пък отново тръгна нагоре, като през октомври достигна 3.7% на годишна база.

OUT_OF_OFFICE

Международен панаир на книгата

11-16.12 Софийския международен панаир на книгата. Мотото на тазгодишното издание е "Четири страни - един език", това са Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, ще се включат 160 участници от България и чужбина. Очакват се премиери на най-новите заглавия у нас, срещи с автори и издатели и още интерактивни изненади.

В НДК.

Научна комедия

12.12
Въпреки че звучи като абсурд, с коледната си научна комедия двама млади учени (жената е химик, мъжът - ветеринарен лекар) са се заели да докажат, че учените имат чувство за хумор. Темата е Дядо Коледа и какво знаем всъщност за него; могат ли елените да летят; безопасно ли е водачът на шейната да има червен нос и други.

В клуб "Абордаж", от 19 ч.

Музика

13.12

В зала "България", начало 19 ч., билети от 12 до 20 лв.