Вечерни новини: Мей оцеля, но драмата Brexit продължава, ЕЦБ спира да печата пари

И още: Папа Франциск ще посети България през май месец догодина; Рим свива бюджетния дефицит за 2019 г. до 2%, както поиска Брюксел

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Британският премиер Тереза Мей успя да запази поста си, както и лидерското място начело на Консервативната партия, но драмата около Brexit продължава да е в центъра на вниманието, тъй като остава задача с повишена трудност британските депутати да бъдат убедени да подкрепят договореното споразумение между Лондон и Брюксел. Тази вечер усилията на Мей да прокара сделката продължават със среща с лидерите на ЕС, на която тя ще търси гаранции и може би отстъпки по някои проблемни теми като казуса с ирландската граница, срещу които има най-голямо недоволство от страна на британските депутати. Лидерите на ЕС са категорични, че промяна в споразумението няма да има, но все пак изразиха готовност да й помогнат. Резултатите от срещата ще станат ясни късно вечерта или утре сутрин.

В България денят бе сравнително спокоен. Депутатите удължиха с още две години срока, в който кметове на общини да изготвят Общи устройствени планове (ОУП) - за трети път от 2012 г. насам. Тепърва вълнения на локално ниво пък ще предизвиква предложение на Столична община за три нови паркинга на Витоша - не защото регулирането на паркирането в планината е лошо, а защото мярката улеснява единствено и без това масовия достъп с автомобили на Витоша, докато общината от години не прави нищо за да развие алтернативите - като редовен и удобен градски транспорт, не успява да реши и проблемите с модернизацията на въжените линии.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се