Вечерни новини: Мей оцеля, но драмата Brexit продължава, ЕЦБ спира да печата пари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Мей оцеля, но драмата Brexit продължава, ЕЦБ спира да печата пари

Reuters

Вечерни новини: Мей оцеля, но драмата Brexit продължава, ЕЦБ спира да печата пари

И още: Папа Франциск ще посети България през май месец догодина; Рим свива бюджетния дефицит за 2019 г. до 2%, както поиска Брюксел

4171 прочитания

Reuters

© Reuters


Британският премиер Тереза Мей успя да запази поста си, както и лидерското място начело на Консервативната партия, но драмата около Brexit продължава да е в центъра на вниманието, тъй като остава задача с повишена трудност британските депутати да бъдат убедени да подкрепят договореното споразумение между Лондон и Брюксел. Тази вечер усилията на Мей да прокара сделката продължават със среща с лидерите на ЕС, на която тя ще търси гаранции и може би отстъпки по някои проблемни теми като казуса с ирландската граница, срещу които има най-голямо недоволство от страна на британските депутати. Лидерите на ЕС са категорични, че промяна в споразумението няма да има, но все пак изразиха готовност да й помогнат. Резултатите от срещата ще станат ясни късно вечерта или утре сутрин.

В България денят бе сравнително спокоен. Депутатите удължиха с още две години срока, в който кметове на общини да изготвят Общи устройствени планове (ОУП) - за трети път от 2012 г. насам. Тепърва вълнения на локално ниво пък ще предизвиква предложение на Столична община за три нови паркинга на Витоша - не защото регулирането на паркирането в планината е лошо, а защото мярката улеснява единствено и без това масовия достъп с автомобили на Витоша, докато общината от години не прави нищо за да развие алтернативите - като редовен и удобен градски транспорт, не успява да реши и проблемите с модернизацията на въжените линии.

НАЙ-ВАЖНОТО

ЕЦБ приключва програмата за изкупуването на облигации, която помогна за възстановяването на еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви официално, че в края на годината ще спре програмата за изкупуване на облигации, която започна през 2014 г. За последните над четири години централната банка на еврозоната напечата 2.6 трлн. евро, чиято цел беше да възстанови и ускори европейската икономика след кризата от края на миналото десетилетие. Обемът на изкупуваните облигации бе намаляван постепенно, а плановете за пълното ѝ спиране в края на тази година бяха обявени през юни.

Критиците на управлението на централната банка посочват от дълго време, че това решение е закъсняло, защото вече се наблюдава забавяне на ръста на икономиката на еврозоната, а ЕЦБ все още не е приключила политиките си, въведени при предния икономически цикъл. Знаците от ЕЦБ показват, че краят на програмата не означава задължително скорошно вдигане на основните лихвени проценти, които остават на историческото дъно. Най-вероятно първото вдигане на лихвите ще стане през лятото на 2019 г., като до края на следващата година те ще нараснат до 0%.

Рим намаля бюджетния дефицит за 2019 г. в опит да се договори с Брюксел

След седмици обтегнати отношения между Рим и Брюксел италианското правителство най-накрая предложи да намали бюджетния дефицит догодина до 2%. Това се разбра след срещата между италианския премиер Конте и председателя на ЕК Юнкер в сряда. Конте не коментира откъде ще дойде промяната в дефицита, но заяви, че правителството ще продаде повече държавни активи от планираното.

Брюксел отказваше да приеме проектобюджета на Италия, който предвижда дефицит от 2.4% от БВП. Въпреки че това е под приетия от ЕК лимит от 3%, проблем за Брюксел е, че при подобен дефицит италианският дълг няма да намалява с изискваните 3.5% годишно. Днес Джузепе Конте заяви, че ЕК е счела направените промени за "съществени" и очаква положителен отговор. Засега обаче няма потвърждение от Брюксел, че ще отмени дисциплинарната процедура за прекомерен дефицит срещу Рим, която задвижи. Това обаче най-вероятно ще се случи. Още повече, че Франция също вероятно ще надхвърли трипроцентния таван за дефицита догодина заради извънредните данъчни облекчения, които Макрон обяви преди дни в опит да потуши ескалиращите протести.

Папа Франциск ще посети България през май 2019

Източник: Reuters

Папа Франциск ще бъде в България от 5 до 7 май 2019 г. И ще посети градовете София и Раковски. Това съобщиха от Министерския съвет, цитирайки официално съобщение на Светия Престол. След това папата ще посети и Скопие. През май, когато имаше аудиенция при папата, премиерът Борисов е дал писмена покана на папа Франциск да посети България и той е обещал до 2019 г. Да направи визита в България, Румъния или друга балканска държава.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

В парламента изслушват кандидатите за нов мандат в Бюрото за СРС

В 11 часа в петък започва процедурата по изслушването на кандидатите за нов мандат в Бюрото за контрол върху СРС, сред които са четиримата сегашни членове на органа, както и двама нови - Илия Желязков, наричан лейтенантът на Пеевски (номинация на ДПС), и Пламен Иванов, номиниран от "Воля", инженер по образование.

Изслушването е удобно и едва ли случайно насрочено за същия ден и час, в който ще се проведе и кръгла маса, организирана от Съвета на Европа, за начина, по който България изпълнява осъдителните решения на Съда в Страсбург за въвеждане на реален и ефективен контрол върху прилагането на СРС. Така въпреки че са поканени, членовете на ресорната парламентарна комисия, както и членовете на Бюрото за СРС няма да присъстват на тази дискусия заради изслушването.

Бърза писта за скандалния законопроект на Данаил Кирилов за безсрочните проверки за незаконно имущество

Пореден конюнктурен закон, внесен от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), продължава да бъде прокарван спешно в парламента, без да се даде възможност за каквото и да е обществено и експертно обсъждане. Три дни след като Върховният касационен съд (ВКС) публикува тълкувателно решение, че държавата не може да поддържа иск за конфискация на незаконно придобито имущество, ако проверяваният е бил оправдан или разследването срещу него е било прекратено, Кирилов внесе законопроект, който го заобикаля. Той предлага изрично да се запише, че изходът на наказателното производство няма значение, достатъчно е човек да е бил обвинен и щом веднъж и проверката да е започнала. Нещо повече - изрично се записва, че проверките на антикорупционната комисия, оглавявана от Пламен Кирилов не са обвързани със срок, което означава, че те могат да продължават вечно.

Проект бе внесен на 10 декември, понеделник, в сряда мина пред правната комисия с гласовете на управляващите и ДПС, а гласуването му в пленарна зала е насрочено като първа точка от дневния ред за петък. Управляващите могат да предложат още същия ден да се проведе и гласуването на второ четене, което ще превърне този проект в поредния извънредно прокаран закон.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Фотограф: Юлия Лазарова

Апелативният специализиран наказателен съд остави окончателно в ареста Николай и Евгения Баневи. Втората инстанция прие, че има опасност те да се укрият, както и да извършат ново престъпление. Същевременно прокуратурата е представила достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че те са извършили престъпленията, в които са обвинени – организирана престъпна група за изпиране на 589 млн. евро, присвояване на 85 млн. лева и укриване на данъци.

Председателят на българския клон на международната система "Зелена карта" Орлин Пенев подаде оставка. Тя съвпада с налагането на мониторинг над България от международната система "Зелена карта" заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина.

Депутатите отложиха крайния срок, в който всички общини трябва да изготвят Общи устройствени планове с 2 години до 1 януари 2021 г., с промяна в Закона за устройство на територията на първо четене. Това е трето удължаване на срока от 2012 г насам и въпреки това над 70% от общините нямат готови планове, а някои дори не са стартирали процеса. Така те получават още 2 години възможност за застрояване на парче без устройствени планове.

Европейският парламент и американският Конгрес увеличават натиска срещу завършването на Северен поток 2. С голямо мнозинство Европарламентът необвързващо призова за забраната на построяването на руския газопровод до Германия. Ден по-рано камарата на представителите в американския Конгрес също осъди Северен поток 2 като стъпка назад в енергийната независимост на Европа и като вреден за Американските интереси.

Всеки столичанин ще може да изчисли данъка на колата си сам чрез електронен калкулатор, разработен по предложение на Столична община и "Информационно обслужване" на адрес https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА, съобщиха от общината. Новата формула, по която се формира данъкът за колите, включва година на производство, мощност и екологичен стандарт. Данните, които трябва да се нанесат в калкулатора, са вписани в документите за автомобила - в малкия или големия талон.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

В Дубай се появи плаващ еко-супермаркет

Източник: www.majidalfuttaim.com

Плаващ супермаркет вече обслужва жителите и гостите на Дубай директно на лодките, яхтите и катерите. Клиентите на водни джетове и малки плавателни съдове могат да доплават до магазина и да поръчат през прозореца, а пътуващите в по-големи кораби могат да заявят покупките по телефона или чрез мобилно приложение и да го получат след 45 минути. В обхвата на супермаркета са и три плажа.

Инициативата е на търговския център Majid Al Futtaim, който е и оператор за Близкия изток на веригата Carrefour. Асортиментът включва над 300 артикула, между които закуски и напитки, сладолед, храни, слънцезащитни продукти, лекарства без рецепта.

Плавателният съд пък е специален и не само че не замърсява водата, но е и чистач - всмуква всевъзможни плаващи отломки в специален резервоар и ги предава за депониране на брега. Предлаганите на клиентите торбички и сламки са биоразградими, информира компанията в прессъобщение.

Британският премиер Тереза Мей успя да запази поста си, както и лидерското място начело на Консервативната партия, но драмата около Brexit продължава да е в центъра на вниманието, тъй като остава задача с повишена трудност британските депутати да бъдат убедени да подкрепят договореното споразумение между Лондон и Брюксел. Тази вечер усилията на Мей да прокара сделката продължават със среща с лидерите на ЕС, на която тя ще търси гаранции и може би отстъпки по някои проблемни теми като казуса с ирландската граница, срещу които има най-голямо недоволство от страна на британските депутати. Лидерите на ЕС са категорични, че промяна в споразумението няма да има, но все пак изразиха готовност да й помогнат. Резултатите от срещата ще станат ясни късно вечерта или утре сутрин.

В България денят бе сравнително спокоен. Депутатите удължиха с още две години срока, в който кметове на общини да изготвят Общи устройствени планове (ОУП) - за трети път от 2012 г. насам. Тепърва вълнения на локално ниво пък ще предизвиква предложение на Столична община за три нови паркинга на Витоша - не защото регулирането на паркирането в планината е лошо, а защото мярката улеснява единствено и без това масовия достъп с автомобили на Витоша, докато общината от години не прави нищо за да развие алтернативите - като редовен и удобен градски транспорт, не успява да реши и проблемите с модернизацията на въжените линии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivan_chervenkov avatar :-|
  Иван Червенков

  Законопроектът на Кирилов показва, че за този Парламент правовата държава не съществува. Обвинен си - значи си виновен! Срам и позор!

 • 2
  redirect1977 avatar :-|
  redirect1977

  До коментар [#1] от "Иван Червенков":

  Можеше и да е по-зле - в САЩ са на приципа "Виновен си по подразбиране; доказването на обратното е невъзможно".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK