Новият брой:
Служебната президентска република

Здравната каса предлага нов мораториум върху лекарствата

Проект на промени в Националния рамков договор предвиждат въвеждане на камери за следене и по-ниски цени на лъчетерапията

Надзорният съвет на здравната каса ще гласува промени в наредбата за лекарствата, които заплаща, следващия вторник, а практическият ефект от тези промени ще бъде пълно блокиране на достъпа до нови лекарства. С промените в наредбата се включва механизъм за начина на финансиране на иновативните лекарства, чиято обявена цел е "да гарантира предвидимост и устойчивост на разходите на касата за медикаменти". Механизмът предвижда, че ако една компания има по-голям оборот от предишната година на лекарства, финансирани от касата, тя ще трябва да поеме сама увеличението, т.е. да предостави горницата безплатно. За пример, ако през 2018 г. е изписана една опаковка от дадено лекарство без аналог, което касата финансира, а през 2019 г. опаковките станат две, здравната каса няма да плаща втората, а тя ще бъде за сметка на производителя. Ако лекарството е съвсем ново и до момента не е било изписвано, цялата стойност ще бъде за сметка на фармацевтичната компания.

Производителите разбираемо оценяват този механизъм като неприемлив, дискриминационен спрямо пациентите и опит за злоупотреба с господстващо положение. Ако текстът бъде одобрен, на практика изписване на нови лекарства няма да има, защото фармацевтичните компании няма да приемат да ги предоставят безплатно, а броят на пациентите на досегашната иновативна терапия не би трябвало да се увеличава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар