България е пета по ръст на разходите за труд в ЕС за периода юли - септември

Средното увеличение в ЕС е едва 2.7% на годишна база, Румъния е водеща

Разходите на компаниите за заплати нарастват с 8.6% на годишна база, а тези за "други възнаграждения" в които влизат социалните осигуровки - с 10.3% през третото тримесечие
Разходите на компаниите за заплати нарастват с 8.6% на годишна база, а тези за "други възнаграждения" в които влизат социалните осигуровки - с 10.3% през третото тримесечие    ©  Георги Кожухаров
Разходите на компаниите за заплати нарастват с 8.6% на годишна база, а тези за "други възнаграждения" в които влизат социалните осигуровки - с 10.3% през третото тримесечие
Разходите на компаниите за заплати нарастват с 8.6% на годишна база, а тези за "други възнаграждения" в които влизат социалните осигуровки - с 10.3% през третото тримесечие    ©  Георги Кожухаров

Разходите за труд на компаниите продължават да се повишават и през третото тримесечие на годината. В България темпът на растеж се ускорява до 8.9% на годишна база при 8.5% през второто тримесечие, показват данните на Евростат от петък. Така страната се позиционира на пето място в ЕС, а лидери са Румъния с 13.9%, Латвия с 13.2% и Литва с 10.7%. Като цяло в Централна и Източна Европа темпът на растеж на разходите за труд остава значително над средните европейски стойности – 2.7% в ЕС и 2.5% в еврозоната.

Увеличението не е изненада предвид растящите заплати в страната. През третото тримесечие средното възнаграждение в България е с ръст 7.7% на годишна база. Ключови фактори за бързия темп не само тук, но и в други държави в ЕС са повишението на минималните работни заплати и недостигът на кадри.

С най-голям ръст - развлечения и образование

Напред в класацията за разходите за труд в България излиза развлекателният сектор, които се увеличават с 15.6% през третото тримесечие спрямо година по-рано, а в хотели и ресторанти разходите за труд нарастват с 13.7%.

Очаквано на второ място са учителите с увеличение 14.8%. Индустрията и секторът на информационните и комуникационните технологии остават малко по-назад, но запазват темп над 10%. В другата крайност остава имотният сектор, където разходите за труд на компаниите са едва 1.2% над нивото от третото тримесечие на 2017 г.

Румъния продължава да води

За поредно тримесечие лидер по темп на растеж на разходите за труд сред страните членки е Румъния с 13.9%. Увеличението на заплатите в страната се дължи на целенасочена държавна политика, която в продължение на над две години повишава възнагражденията в публичния сектор и минималните заплати. Начинанието обаче излиза скъпо на бизнеса, заради което от началото на 2018 г. Румъния прехвърли осигурителното бреме изцяло върху работниците. Затова и данните на Евростат показват увеличение на разходите за заплати с 37.1% и годишен спад с цели 83.6% на "други възнаграждения", където влизат социалните осигуровки.

Увеличението на минималната заплата е фактор за растежа и в Литва и Латвия. Унгария заема четвъртото място с годишен ръст 9%, което е леко забавяне спрямо отчетените през предходното тримесечие 10.2%, основно заради понижение на разходите за бонуси.


10 коментара
 • 9
  johihh avatar :-|
  johihh

  До коментар [#1] от "pavel staikov":

  А какво искаш? Да дойде някой и да направи с магия заплатите двойни ли? Аман от умници.

  Не бягай от собствената си държава, като не искаш да останат само цигани. Последните 10 години заплатите са се вдигнали двойно и това очевидно не спира хората да бягат.

  Време е да си внесем малко работници, за да не буксува икономиката. Готов съм да се хвана на бас, че ако се привличат работници от чужбина заплатите щяха да скачат дори по-бързо!

 • 10
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  [quote#9:"johihh"]Последните 10 години заплатите са се вдигнали двойно и това очевидно не спира хората да бягат.
  [/quote]
  Двойно но на каква база?
  от 100 н 200 евро е двойно, от 1000 на 2000 пак е двойно.
  Никой чужденец няма да дойде тук за без нищо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход