ЕК глоби България със 77 млн. евро заради държавния газов монопол
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ЕК глоби България със 77 млн. евро заради държавния газов монопол

БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са солидарно отговорни за плащането на глобата

ЕК глоби България със 77 млн. евро заради държавния газов монопол

След жалба на "Овергаз" комисията установи, че "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" години наред са злоупотребявали с монополно положение

Ивайло Станчев
12630 прочитания

БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са солидарно отговорни за плащането на глобата

© Георги Кожухаров


Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в размер на 77 млн. евро. Глобата е по т.нар. газово дело, заведено от ЕК след жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Санкцията е по-малка от очакваните 330 млн. евро. Една от причините за това е, че ЕК е намалила наполовина периода, за който се налага глобата и вместо близо 9 години той е четири и половина - между 2010 и 2015 г.

На специална пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че България не е признала вина по казуса и след като се запознае с решението на ЕК, ще реши дали да го обжалва. Глобата обаче трябва да бъде платена най-късно до три месеца, независимо от това дали ще има обжалване или не.

Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов заяви, че холдингът и дъщерните му дружества са предвидили този разход и са направили необходимите провизии, така че сумата да може да бъде платена безпроблемно.

Дело без изход

В хода на делото е установено, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България, чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. На практика БЕХ е използвал господстващото положение на "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на "Булгаргаз" при доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Логиката в ЕС пазара обаче е потребителите във всички държави членки да могат да се възползват от предимствата на интегриран и конкурентен единен европейски енергиен пазар. "Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата на БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро", казва комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

По думите й с днешното решение комисията ще насърчи развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България и в съответствие с целите на Енергийния съюз.

Според шефа на БЕХ обаче потребителите на са претърпели никакви вреди. "Не съм съгласен с твърденията на ЕК, тъй като във визирания период "Булгаргаз" работи по регулирани цени и неведнъж е продавал природния газ под себестойност. Това не може да се случи с един частен оператор", каза Петьо Иванов.

Лавина от друг искове

От съобщението на ЕК става ясно, че всяко лице или дружество, пострадало от антиконкурентното поведение на БЕХ, "Булгагаз" и "Булгартрансгаз", може да предяви иск за обезщетение за вреди пред съдилищата в страните от ЕС. И съдебната практика на Съда на ЕС, и Регламент № 1/2003 на Съвета потвърждават, че при дела в националните съдилища окончателно решение на комисията представлява доказателство със задължителна сила, че поведението се е състояло и е било незаконно.

Това значи, че желаещите да осъдят дружествата не е необходимо да доказват отново, че е имало нарушение на антимонополните правила.

Също така това, че комисията вече е наложила глоба на участниците в картела, няма да е предпоставка за намаляване на евентуалните обезщетения.

5 години чакане

Разследването започна през 2013 г., а през 2015 г. ЕК формулира подозренията си за нарушение и оттогава се провеждаха преговори между Брюксел и София. Българското правителството предлагаше да се приватизира миноритарен дял от "Булгартрансгаз" с право на инвеститора на вето за всички важни решения в дружеството. ЕК обаче не счете предложенията на правителството за достатъчни да поправят ситуацията на газовия пазар и настояваше за продажбата на мажоритарния дял в дружеството.

"За нас това е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Българският оператор обслужва инфраструктура, която е свързана с нашата национална сигурност", потвърди сега Петкова.

Самото решение на ЕК ще бъде публикувано в сряда и едва тогава ще стане ясно каква точно е била позицията на държавата в спора. Последно през юли Народното събрание възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за постигането на споразумение по делото, след като преди това - на 24 ноември 2017 г., депутатите бяха решили България да не признава вина по този казус. Промяната в позицията се наложи поради приключилия междувременно със споразумение спор на ЕК с "Газпром". Но очевидно това не е допринесло за приключването на спора без глоба.

Статията е допълнена в 17:30 часа.

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в размер на 77 млн. евро. Глобата е по т.нар. газово дело, заведено от ЕК след жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Санкцията е по-малка от очакваните 330 млн. евро. Една от причините за това е, че ЕК е намалила наполовина периода, за който се налага глобата и вместо близо 9 години той е четири и половина - между 2010 и 2015 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Ха сега Теменужка & Човекът-Банкя да кажат, че това било фалшива новина. Или как много се радват, че глобата не била в пълен размер. Или как ще сезират сотиратурата, за да повдигне обвинения на експертите от DG COMP - които със сигурност работят за Сорос, ужаасс!

  Айде бе, Банкя? Няма ли да избомбиш нещо умно по темата?! Сега като ви обрулят и по арбитражното дело в Париж, съвсем ще цъфнете и вържете, магнолии наши безценни!

  #видимирезултати#ГРОБ

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Еех, голЕма раота! Ше дигнат цената на тока на борсата и ще си ги избият. Някой друг, освен БЕХ да продава значими количества ток на борсата? Нема! Разни зеленчуци се пробват ама неат вътък.

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  Тюх, язък!
  Само дето се хабиха руския консул и прокурорчето му да ходят да кандардисват Сашето да се откаже от иска.
  150 милиона лева!
  Бълха го ухапала Бацето. Тоя има излишък от 2 и кусур милиарда се чуди де да ги намести.

 • 4
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  2011 управляваше ГЕРБ,а БЕХ е държавна институция. Защо не са им разрешили на "Овъргаз" да ползват газопреносната мрежа, след като са били длъжни да го направят. Ако е по политически причини, всички полици отговорни за това безобразии да платят глобата. Няма мърдане, пичове!

 • 5
  st.stoyanov avatar :-|
  st.stoyanov

  Нищо нова Парите се преливат от едни монополисти в други.
  От пет месеца искам да ми включат къщата в газопреносната мрежа на Овъргаз, която минава пред вратата на двора и още не ми дават никакъв отговор на исканията и т.н. После въздуха в София бил мръсен.А друг доставчик на газ няма.

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Жирардели бил купил Юлен още през 2016 година ???
  Този фалирал бивш ски ас се е продал за няколко милиона, със сигурност !!!! И сега лъже и върти, бил отдавна собственик ???? Защо не е вписан толкова години в Търговския регистър ??? А Георгиос Георгиу от Кипър какъв е ??? Кой е Фонда, от който го е купил, за колко пари е сделката, откъде са парите на Жирардели, какви данъци е платил у нас и т.н. ??? Може ли да е тайна от кого си го купил и за колко ??? А платени ли са данъци и къде ??? Дали Прикриватурата ще се заинтересува ???

 • 7
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Българие е глобена, но щастлива !
  Глобата от 77 милиона евро, според Бойко Борисов, била най-малката възможна. ЗАЩО журналистите МЪЛЧАТ, когато Бащицата нагло ЛЪЖЕ ?????????? ИПОНецът БОЙКО ни прави на тъпи и нагло ни будалка. Говори каквото му скимне, защото така са му казали - народът нищо не разбира, дрънкай срещу измислена приватизация и се прави на герой !!! Никой НЕ Е искал приватизация на Булгаргаз, нито на тръбите, нито на чиновниците около тях..... Става въпрос за ГЛОБА срещу монопол - Булгаргаз и Булгартрансгаз ТРЯБВА да дадат възможност и други доставчици и търговци да ползват държавната тръба СРЕЩУ заплащане, срещу такси !!!!! А държавата на мутро-мафията не е осигурила това !!!!! БЕХ щял да плаща "малката" глоба, от печалбите си, ако има такава !!! А печалбата си ще изкарва като скубе нас и фирмите !!!!!!!!! Вече трети мандат Бащицата ни будалка за интерконекторите, а досега и един не действа. И монополът продължава успешно да действа. Бойко Борисов е мутра комунист от най-долен вид : нагъл, ниско-културен, лъжлив, слугуващ пазвантин и агент БУДА !!!!Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.