Вечерни новини: Пазарите пак потънаха, Жирардели бил собственик на "Юлен" още от 2016 г.

И още: ЕС и държавите членки договориха компромисни екоизисквания за новите коли; Властта бърза да даде репресивни правомощия на антикорупционната комисия

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

С наближаването на празниците политическите новини по света все повече стихват, като изключим непрестанното тревожно жужене около Brexit. Това спокойствие обаче не важи за световните борси, които минават през пореден трусов период, подхранвани от страха от забавяне на глобалната икономика, очакваното утре поредно повишение на лихвите от Фед и от евентуален нов разрив между САЩ и Китай по линия на търговската война.

Иначе в България актуалните сюжети от вчерашния ден продължиха да носят отзвуци и днес. От Виена, където е на събитие, премиерът Борисов обяви, че глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ, всъщност била минималният вариант, а алтернативата била "приватизация на газопреносната система", което според него би било предателство. Става дума за искането на Брюксел в държавния газов оператор да влязат чужди инвеститори, които да гарантират спазването на европравилата за достъп до газопреносните мрежи.

От Виена премиерът коментира и другата новина от вчера - изненадващото разкритие, че всъщност световният шампион по ски Марк Жирардели бил собственик на "Юлен". Борисов отбеляза, че не се наема да коментира защо точно сега станала ясна тази информация и че можело много отдавна да бъде направено, "ако това е така". "Защото безспорно Марк Жирардели е световна величина и за всяка държава безспорно е много хубаво да имаш такива инвеститори."

НАЙ-ВАЖНОТО

Притесненията за глобалната икономика отново натиснаха борсите

Притесненията за глобалната икономика и очакванията за още по-високи лихви в САЩ оказаха нов натиск върху финансовите пазари по света. В понеделник Уолстрийт отбеляза пореден спад, с което маркира най-слабия си период за началото на декември от 1980 г. (все пак днес сесията започна с леко възстановяване). В Азия пазарите са на 14-месечно дъно, понижения има и в Европа. В САЩ над половината от акциите в широкия индекс S&P500 се търгуват на меча територия, тоест загубили са над 20% от последния си 52-седмичен връх. В тази група са компании като Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Alphabet/Google.

Страхът от забавяне на глобалната и американска икономика е в основата на негативните настроения по борсите, както и по-високите лихви от Федералния резерв – очаква се на заседанието в сряда да има ново повишение. Инвеститорите се страхуват и от евентуален нов разрив между САЩ и Китай по отношение на търговията, като този страх доведе до по-голямата част от корекциите през тази година. Единствената добра новина от всички тези настроения е спадът в цените на петрола, който трайно вече е под 60 долара за барел. Това се пренася и върху по-ниски цени на горивата преди празниците.

Жирардели бил купил "Юлен" още през 2016 г, но не можел да каже от кого

Световният шампион по ски Марк Жирардели придобил собствеността в концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" през 2016 г., а процедурата за покупката е започнала още през 2012 г., съобщи самият той в интервю за "Нова". Вчера Жирардели се е заявил като собственик на офшорката, която притежава "Юлен", на среща с министрите на икономиката, екологията и туризма. Запитан защо едва сега излиза наяве, отговори: "Никой не ме е питал." Той отказа да назове продавача заради клаузи за конфиденциалност, но каза, че бил фонд с инвестиции на три континента и се оттеглил заради "много негативен шум" около Банско. Жирардели настоя, че за да бъде курортът успешен, непременно трябва да се построи втора кабинкова линия.

Твърденията на Жирардели не могат да бъдат потвърдени и доказани през публичните регистри, тъй като дружеството, на което той твърди, че е собственик, е офшорно. Остават обаче няколко проблема, един от които е вероятен сериозен конфликт на интереси, тъй като от 3 години Жирардели е съветник на министъра на туризма Ангелкова. Не е ясно и защо за промяната на собствеността на дружеството не е поискано разрешение от КЗК. Темата за собствеността на "Юлен" отдавна вълнува обществото. Преди месеци премиерът обяви всеизвестното - че Цеко Минев е собственик. А проверка на "Капитал" показа, че още от 2014 г. и в момента концесионерът на ски зоната се управлява от сестрата на съпругата на Минев.

ЕС успя да се договори за компромисни екоизисквания за новите автомобили

Европейският съюз успя да договори компромис за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от новите коли до 37.5% и от ванове с 31% до 2030 г. До съгласието се стигна след напрегнати преговори между европарламента и страните членки. В продължение на месеци ЕС беше разделен по въпроса. Германия, която има най-големия автомобилен сектор в блока, предупреди, че строгите цели може да навредят на индустрията й и да струват работни места.

Представители на европарламента и на държавите членки проведоха няколко кръга преговори заедно с Европейската комисия в опити да намерят допирна точка. ЕК първоначално предложи емисиите да намалеят с 30% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Исканията на няколко страни, сред които Холандия и Франция, обаче доведоха до вдигане на целта до 35%. През октомври европарламентът пък гласува за намаление от 40% до 2030 г., с което разгневи автомобилната индустрия.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Продължават протестите срещу Виктор Орбан в Будапеща

Хиляди унгарци продължават да протестират вече пети пореден ден срещу премиера Виктор Орбан пред сградата на държавната телевизия в Будапеща въпреки минусовите температури. Депутати от всички опозиционни партии излязоха на временна трибуна, за да обявят, че протестите ще продължат, докато не им бъде позволено да прочетат исканията си по държавната телевизия.

Протестите започнаха срещу закон, който на практика позволява възстановяването на шестдневната работна седмица, ако служителят се съгласи. Изплащането на надбавките за извънреден труд обаче може да се забавя до три години. Според правителството законът ще намали недостига на работна ръка в процъфтяващи сектори и ще даде на работниците възможност да печелят повече.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Скандалните поправки на ГЕРБ и ДПС в закона за конфискацията се движат по бързата писта

Утре правната комисия на парламента ще разглежда две скандални поправки в Закона а противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Първата, внесена само преди седмица от Данаил Кирилов (ГЕРБ), заобикаля решение на ВКС и на практика позволява проверките за незаконно имущество да продължат безсрочно, като процедурата не е обвързана с присъдата. Това значи, че дори при оправдателна присъда процедурата по отнемане на имущество може да продължи и на практика е инструмент за превземане на бизнеси и разправа с опоненти. Поправката бе внесена на 10.12 и вече е на второ четене в комисията, като в четвъртък вероятно ще бъде окончателно гласувана и в залата.

Редом с това в понеделник вечер стана ясно, че отново Кирилов, но този път в тандем с Хамид Хамид (ДПС), са внесли и друга поправка, която изважда общинските съветници от антикорупционния закон и така за тях ще отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Поправката скоростно влиза в комисията утре за първо четене.

Фед почти сигурно ще вдигне лихвите за четвърти път през тази година

Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще вдигне основната лихва на последното си заседание по паричната политика. То започва днес и ще продължи в сряда, когато ще бъде обявено решението. Икономистите очакват основната лихва в САЩ да бъде повишена с 25 базисни пункта и да бъде в границите на 2.25 – 2.5% Това ще бъде четвъртото повишение тази година и деветото от края на 2015 г., когато Фед промени политиката си на нулева лихва, продължила 7 години.

По-важното, което ще се следи, е дали Фед ще даде сигнал, че темпът на повишение може да се забави през 2019 г. За това отдавна настоява президентът Доналд Тръмп. Забавящият се растеж, търговската война и геополитическите проблеми са факторите, които могат да накарат Фед да даде индикация, че планира да забави или дори спре за известно време затягането на паричната си политика.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

"Манчестър юнайтед" уволни Жозе Моуриньо

Манчестър юнайтед" уволни мениджъра си Жозе Моуриньо. Решението влиза в сила с незабавен ефект, обявиха от клуба в понеделник. Португалецът се задържа на поста две години и половина, в които похарчи почти 400 млн паунда за нови футболисти, но така и не оправда големите очаквания към него.

Клубът съобщи, че ще бъде назначен временен мениджър, който да изкара остатъка от сезона, а междувременно ще търси нов постоянен мениджър.

Моуриньо застана начело на "Манчестър юнайтед" през лятото на 2016 г. и с очаквания да върне блясъка, който рекордьорът по титли на Англия изгуби след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Работодателите, синдикатите и правителството не постигнаха съгласие за начина, по който да бъде плащан нощният труд, съобщи БНР след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Франция ще въведе собствен данък за големите технологични фирми от 1 януари, след като усилията на ниво ЕС пропаднаха, който според френския финансов министър Брюно льо Мер ще донесе 500 млн. евро на икономиката през 2019 г. Франция и Германия настояваха за данък на ниво ЕК, но страни като Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия се обявиха против.

Австрийският конституционен съд обяви за незаконна програмата за лишаване от австрийско гражданство, инициирана от властта в Австрия. Програмата беше насочена срещу хиляди натурализирани австрийци от турски произход. Решението на Конституционния съд се възприема като удар за управляващите.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Ед Ширън счупи рекорда за най-печелившо турне за една календарна година

Турнето на Ед Ширън Divide е спечелило впечатляващите 432 млн. долара от продажба на билети само за 2018 г., с което подобрява рекорда за най-продавано турне за една календарна година, съобщава Independent. Според данни от доклад на компанията Pollstar, която прави мониторинг на световния боксофис, на глобално равнище концертната индустрия е отбелязала рекордни печалби на стойност 10.4 млрд. долара от продадени общо 152.1 млн. билета. Ед Ширън, който изпълнява своите песни солово, но понякога на отделни събития кани Елтън Джон като гост-музикант, е продал почти 5 млн. билета за турнето си в 53 града, където са изнесени 94 концерта.