Закупена земеделска земя няма да може да бъде урбанизирана 7 години
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Закупена земеделска земя няма да може да бъде урбанизирана 7 години

Закупена земеделска земя няма да може да бъде урбанизирана 7 години

Големите фермери няма да могат да участват в търгове за наем на държавни земи, се предвижда в подготвяния кодекс за земята

Деница Ватева
10398 прочитания

© Юлия Лазарова


Държавата ще се опита да промени изцяло поземлените отношения. Измененията са залегнали в новия законопроект за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

Той е изработен от земеделското министерство и е в процедура по обществено обсъждане до 19 януари. Идеята е в този общ закон да бъде заложено цялото законодателство, свързано със земеделските земи и поземлените отношения в страната.

Част от ключовите промени са свързани с ограничението, че при покупка на земеделска земя новият собственик няма да може да променя предназначението й за срок от седем години освен в случаите, когато това е предвидено в Общ устройствен план на съответната община или е свързано с изграждането на обекти с национално значение и концесии.

Друго важно изменение, ако бъде прието, е големите фермери да не могат да взимат под аренда или наем държавна земя, а младите производители до 40 години ще могат да ползват такава в ограничен размер, без въобще да се явяват на търгове.

Силни ограничения при урбанизацията на ниви

Една от ключовите промени в законопроекта, която на практика ще засегне бизнеса и всички граждани в страната, са предложенията за въвеждане на ограничения при промяна на предназначението на земеделски земи. Според разписаните текстове след сделка за покупка на земя новият собственик няма да може да променя предназначението й за срок от седем години освен в случаите, когато това е предвидено в общ устройствен план на съответната община или пък е свързано с изграждането на обекти, които имат национално значение, първостепенно значение за общините или пък са вследствие на договор за концесия от Министерски съвет. Нещо повече - седемгодишният срок започва да тече наново при всяка промяна на собствеността на парцела с изключение на случаите, когато той е получен по наследство.

Предлаганото ограничение идва на фона на информацията от последните седмици, че под 30% от общините в България имат общи устройствени планове за цялата си територия, а парламентът обсъжда поправки в закона за устройството на територията, удължаващи за пореден път срока, в който трябва да ги изработят. Преди седмица депутатите решиха на първо четене, че новият срок за приемане на общ устройствен план във всяка община ще бъде 1 януари 2021 г. вместо сега заложеният 1 януари 2019 г. Очаква се поправката да получи необходимата подкрепа и при окончателното гласуване.

Ограничения и изключения при търговете за държавна земя

Същевременно новият законопроект въвежда и ограничения и изключения при търговете, свързани с държавни и общински земи. Така например в търговете за отдаване под наем и аренда на държавни парцели ще могат да участват само кандидати, които заедно със свързаните с тях лица не обработват повече от 10 хил. дка земеделска земя.

От друга страна обаче, ще бъде дадена възможността млади земеделски производители до 40 години да получават под наем държавна земя без въобще да се явяват на търг в общината, в която живеят постоянно. Тази земя ще бъде ограничена - до 10 дка, ако ще отглеждат зеленчуци, до 20 дка - трайни насаждения, и до 30 дка при полски култури. Държавни ливади и пасища без търг ще могат да взимат под наем и животновъдите - те ще се разпределят между фермите в едно землище спрямо броя отглеждани от тях животни.

Търговете за наем и аренда на земеделска земя продължават да бъдат с тайно наддаване, като в случаите, когато най-високата цена е дадена от повече от един кандидат, се провежда сесия с явно наддаване между тях. Продажбите на земи от държавния поземлен фонд ще продължават да се осъществяват само срещу поименни компенсационни бонове и компенсаторни записи, а 40% от цената ще се плаща в брой.

Новият законопроект за собствеността, поземлените отношения и опазването на селскостопанското имущество беше изготвен, след като парламентът даде срок до октомври на земеделското министерство да представи общ законопроект, обединяващ в себе си всички текстове, свързани със земеделските земи в България. Малко преди изтичането му обаче този срок беше удължен до февруари 2019 г. с цел текстовете да бъдат доработени.

Държавата ще се опита да промени изцяло поземлените отношения. Измененията са залегнали в новия законопроект за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

Той е изработен от земеделското министерство и е в процедура по обществено обсъждане до 19 януари. Идеята е в този общ закон да бъде заложено цялото законодателство, свързано със земеделските земи и поземлените отношения в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.