Брюксел е отправил препоръки за гражданската конфискация

От Европейската комисия отказаха да потвърдят, че внесените от ГЕРБ законови поправки "абсолютно ги удовлетворяват"

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов разговарят по време на декемврийската среща на върха на ЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов разговарят по време на декемврийската среща на върха на ЕС    ©  Капитал
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов разговарят по време на декемврийската среща на върха на ЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов разговарят по време на декемврийската среща на върха на ЕС    ©  Капитал

Един стар запис на изказване на премиера Бойко Борисов, излъчен в понеделник от Българското национално радио, предизвика светкавична реакция и обвинения към радиото, че разпространява фалшиви новини. На записа премиерът обяснява, че заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е застанал зад промените в законодателството, което разширява възможността за т.нар. гражданска конфискация на незаконно придобито имущество. "Голяма подкрепа от негова страна, абсолютно това го удовлетворява", обяснява Борисов.

Въпреки че в излъчения запис няма нищо фалшиво, сгрешен е само поводът и времето - не в понеделник във Виена, а в четвъртък и в Брюксел, медиите като "Труд", които обичайно стоят зад интересите на ГЕРБ и кръга около главния прокурор Сотир Цацаров, побързаха да опровергаят "грешката". Според "Труд" високопоставени източници от Министерския съвет са им съобщили, че са "посочени много неточни факти".

Такава пресилена реакция на една техническа грешка показва, че нещо не е наред. Затова "Капитал" специално попита службата на говорителя на Европейската комисия дали наистина Франс Тимерманс е дал "пълна подкрепа" за готвените промени.

Според поправките процесът на конфискация може да върви паралелно с наказателния процес - нещо, което не е необичайно и в други държави. Само че внесените от мнозинството текстове предвиждат да се отнема имуществото дори на лица, които са били оправдани за престъпленията, по които е започнал процесът на конфискацията. "Не съставлява законова пречка за отнемане на незаконно придобито имущество влизане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен", гласят внесените от ГЕРБ законови поправки. Което на практика обезсмисля съда.

По принцип от ЕК нямат навика да опровергават или коментират думите на премиерите от страните членки, особено в предизборен период, когато някои от комисарите ще търсят подкрепа от правителствата, за да запазят или получат по-добри постове. Обичайната практика е такива въпроси да се отклоняват. Въпреки това от службата на говорителя на ЕК все пак изпратиха отговор, което показва, че очевидно е имало нужда от уточнение. Оттам потвърждават, че Тимерманс и Борисов наистина са разговаряли за законовите поправки за конфискацията, но без да уточняват дали зам.-председателят на ЕС ги подкрепя или не. Вместо това от комисията припомнят, че институцията е "давала препоръки в контекста на борбата с организираната престъпност, които се отнасят до режима на конфискация и те са били следвани. Ние ще продължим да следим развитието в тази светлина".

От супер дипломатичния отговор може да се заключи само, че ЕК е дала препоръки по повод последните промени в законодателството за конфискацията и сега очаква те да бъдат спазени. Което е доста по-различно от "пълната подкрепа", за която говори Борисов.

Какви са точните препоръки е трудно да се каже, тъй като от докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (по-популярен като мониторинга) не става ясно какво точно се очаква от България. Препоръките към София са да въведе по-действен механизъм за конфискация и да приложи напълно Директива 2014/42/, която засяга отнемането на незаконно придобитото имущество.

Директивата изрично изброява за кои престъпления може да се приложи конфискацията и никъде не казва, че отнемането на имущество може да става въпреки решението на съда.