Адвокати: "Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!"

70 членове на колегии в цялата страна изпратиха отворено писмо до председателя на правната комисия Данаил Кирилов

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е вносител и защитник на едни от най-противоречивите поправки в съдебното законодателство
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е вносител и защитник на едни от най-противоречивите поправки в съдебното законодателство    ©  Анелия Николова
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е вносител и защитник на едни от най-противоречивите поправки в съдебното законодателство
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е вносител и защитник на едни от най-противоречивите поправки в съдебното законодателство    ©  Анелия Николова

"Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в Народното събрание в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото." Това написаха адвокати от цялата страна до председателя на комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов. За 24 часа под него са се подписали 70 души от различни колегии в цялата страна.

В него се изброяват няколко скандални решения на парламента и коментари на юриста от ГЕРБ. "Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд, не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в Народното събрание", пишат адвокатите на Кирилов. Те се възмущават както от последните предложения за промени в закона за борба с корупцията, който наричат "бухалка срещу неудобните за властта", така и от 48-часовия арест без уведомяване на близките, а също и от "грубата инсинуация", че ЕС и Венецианската комисия са видели проблем в безконтролната власт на т.нар. трима големи - председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор.

"Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!", пишат накрая адвокатите.

Ето пълния текст на писмото:

Отворено писмо от група адвокати до Данаил Кирилов

Г-н Кирилов,

предвид последните Ви действия и публични изявления, с настоящото отворено писмо като адвокати, призвани да защитават конституционните права и свободи на гражданите, заявяваме: Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд, не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в Народното събрание. Грубото погазване на гражданските права, създаването на извънредни съдилища и успешните опити на прокуратурата да влияе върху работата им, както и да се меси в законно регламентирана проверка от висшестоящ съд, говорят за тръгване на законодателството в тоталитарна посока, а това е нещо недопустимо за държава, членуваща в ЕС. Последните идеи на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници показва, че всъщност декларираната цел на горепосочения закон не е реалната, а този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели. Това, че законодателят отказва да види проблема в работата на прокуратурата и едва ли не дава индулгенция чрез антикорупционния закон срещу наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива ползван като репресия срещу неудобни на властимащите хора, опитвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания, не кореспондира с основните правни норми.

Приетите поправки за 48-часовия арест без уведомяване на близките, които не ограничават прокуратурата в изчерпателно изброени конкретни случаи, реално може да доведе до произвол, за който отново да плаща данъкоплатецът в Страсбург.

Опитите Ви за внушение, че ЕС и Венецианската комисия са видели проблем в безконтролната власт на т.нар.трима големи - председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор, са груба инсинуация. ЕС и Венецианската комисия говорят през цялото време за безкронтролната власт само на главния прокурор, но за съжаление премиерът Борисов подчерта, че промени в тази посока може да се очакват след мандата на Сотир Цацаров. Има значителна разлика в статута на председателите на двете върховни съдилища, които биват избирани не от подчинени, а от равни по ранг съдии, и се явяват административен ръководител и пръв сред равни, а не както е в прокуратурата, където избраният за главен прокурор се явява с еднолична власт над всички останали прокурори.

Възразяваме срещу приемане на законодателство без обществено обсъждане. Изказванията Ви, че тълкувателните решения на ВКС не се съгласували с обществото, не кореспондират с основни правни принципи, както и внушават, че съдиите извършват нещо нередно, което на практика не е така. Недопустима е намесата Ви в работата на съдебната власт, както и намеците, които имат за цел да моделират общественото мнение в негативна посока за работата на върховните съдии, както и да свалят и без това ниското доверие в съдебната власт.

Тълкувателните решения на върховните съдилища са подчинени на правото, а не на интереса на управляващите! Настояваме да се съблюдават демократичните принципи и разделението на властите, както и да се спазват правилата при приемане на закони, в противен случай ще изпратим копия от дипломите си в Народното събрание в знак на протест, тъй като те не биха ни вършили работа в държавата, която нарушава граждански права и основни принципи на правото.

Такова право, каквото Народното събрание създава, ние не сме учили!


3 коментара
 • 1
  abalt avatar :-P
  abalt

  Уважаеми адвокати,
  напълно сте прави , че такова право каквото създава ТОВА Народно Събрание не сте учили . То се учи в т.нар. Магнаурска ( Симеоновска школа ) ,където е учил корифеят специалист по гражданска конфискация без край и без съдебен контрол . Т.нар. шеф на "Компирите" , както стана популярна въпросната комисия .

 • 2
  evt avatar :-|
  evt

  Много малко са учили тези адвокати... да вземат и да се донаучат!

 • 3
  iq146 avatar :-P
  iq146

  Искахте европейска реформа. Ето ви я, всичко, против което ревете, са директиви на ЕК...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход