Вечерни новини: Редакции в поправките за конфискацията, нови данъци в Румъния
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Редакции в поправките за конфискацията, нови данъци в Румъния

Данаил Кирилов (в средата) е основният двигател на скандалните предложения

Вечерни новини: Редакции в поправките за конфискацията, нови данъци в Румъния

И още: Вето върху 48-часовите тайни арести; ЕК с план как да защити бизнеса и гражданите при Brexit без сделка

3908 прочитания

Данаил Кирилов (в средата) е основният двигател на скандалните предложения

© Юлия Лазарова


Развитие донесе срядата по темата със скандалните поправки за "вечните проверки" за конфискацията на незаконно имущество. По-голямата част то тях бяха оттеглени от вносителите на силно изнервено заседание на правната комисия днес. Оттеглено бе както предложението на Хамид Хамид от ДПС за увеличаване на срока на проверката, така и на основното предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ - исковете за конфискация да могат да се внасят и след като е изтекъл срокът на проверката - т.е. тя да може да трае безкрайно. Единодушно бе отменено и предложението за обратното действие на закона. Остана обаче предложеният от Кирилов текст, според който искането за отнемане на имущество може да се внася и поддържа в съда дори и след като заподозреният е бил оправдан. Това се случи въпреки признанието на присъстващите в комисията, че всъщност и по сегашния закон искането за конфискация не сe погасява, ако наказателното производство, което е станало причина за образуването на проверката, е било прекратено или е завършило с оправдателна присъда. Именно заради това на 9 декември ВКС издаде тълкувателно решение по закона за конфискацията, с което постанови, че не може да се премине към конфискация на имущество, ако обвинението, заради което тя е започнала, е било прекратено. Именно това решение стана причина Даниел Кирилов да внесе светкавично на следващия ден въпросните промени в закона. По план те трябва да бъдат гласувани окончателно утре в залата.

Извън това президентът наложи вето на други спорни промени, които позволяват 48-часови арести, без да бъдат уведомени близките на задържания, а съдът за пореден път реши да пусне бившата кметица на "Младост" Иванчева в домашен арест, но за пореден път това едва ли ще стане факт, тъй като решението може и вероятно ще бъде обжалвано от прокуратурата.

Динамичен бе денят в Европа. ЕК обяви план как да защити бизнеса и гражданите при Brexit без сделка, а след като вчера британските министри се разбраха за извънредно засилване на подготовката за този сценарий, изглежда, към момента той е доста вероятен. Добра новина имаше за Италия - Брюксел се съгласи с коригирания й бюджет и ще спре наказателната процедура. Лошо се развиха нещата за белгийското правителство обаче, като премиерът Шарл Мишел подаде оставка, след като загуби коалиционния си партньор.

НАЙ-ВАЖНОТО

Президентът наложи вето върху 48-часовите тайни арести

Президентът Румен Радев наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание промените в Наказателния кодекс, с които за първи път в българското право се въвежда силно оспорваната възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването на близките на задържано от властите лице - при определени условия. Досегашната уредба изисква незабавно уведомяване на семейството на обвиняемия за задържането му.

Промените се правят за синхронизация с евродиректива, но тя изисква държавите да определят в националното си право основанията и критериите за всяко подобно отлагане на уведомлението. Според държавния глава в случая това е направено твърде общо и създава условия за произвол. Законът не очертава кръга на престъпленията, за които може да се прилага това ограничение, а така то "става приложимо в нелимитиран брой случаи", пише в мотивите му.

Румънското правителство обяви пакет нови данъци за над 2 млрд. евро

Румънският финансов министър Еуген Теодоровичи обяви изненадващ пакет мерки, който цели да увеличи бюджетните приходи с над 2.1 млрд. евро. Съществена част от него трябва да дойде от нов данък върху активите на доминирания от чуждестранни институции банков сектор, който по официални оценки трябва да допринесе с над 800 млн. евро. Освен това ще се облагат енергийните компании и ще има таван на цената на природния газ за три години.

Мерките трябва да свият планирания бюджетен дефицит, който в проекта на правителството за 2019 г. се залага на 3%. При това бюджетът се базира на очакван 5.5% ръст на БВП, въпреки че прогнозите на международните анализатори са за 2018 г. той да е 4-4.5%, а за следващата година да продължи охлаждането на икономиката.

ЕК с план как да защити бизнеса и гражданите при Brexit без сделка

ЕК представи днес 14 мерки, които ще бъдат приложени в случай на Brexit без споразумение. Te засягат "ограничен кръг" области с пряко отношение към "жизнените интереси" на гражданите и компаниите в ЕС - финансовите услуги, въздушните превози, работата на митниците, някои екополитики. Целта е да се ограничат щетите от неуредено оттегляне на Великобритания. Мерките ще бъдат временни и следва да бъдат утвърдени единодушно от държавите в ЕС. Брюксел ги призова да бъдат "благосклонни" към британските граждани на своя земя, ако същото отношение бъде проявено от британските власти към европейците на Острова.

Сценарият Brexit без сделка изглежда силно вероятен, след като британският премиер Тереза Мей до момента не е успяла да договори нужната подкрепа от британските депутати, за да бъде одобрено споразумението, което тя постигна с ЕС. Въпреки острото предупреждение на британския бизнес към депутатите, че рискуват да вкарат икономиката в хаос, ако не подкрепят сделката, изглежда, пътят засега води именно в тази посока. Вчера и британските министрите се споразумяха за извънредно засилване на подготовката за Brexit без сделка.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Илън Мъск представи "тунела на бъдещето" в Лос Анджелис

След като месеци наред жителите на Лос Анджелис се чудеха какво става под краката им, днес най-накрая те видяха транспортните тунели, които компанията на Илън Мъск The Boring Company пробиваше с цел улесняване на трафика в града. Милиардерът представи пред медиите тунел, който трябва да разшири концепцията за свръхскоростната система Hyperloop, която използва магнитно поле за придвижване на капсули с пътници или товари през тръби, в които е създаден вакуум, със скорост до 1200 км в час. Концепцията на иновативното решение за справяне със задръстванията е автомобили да бъдат качвани на платформи и транспортирани през подземна тунелна мрежа. По нея ще могат да се движат пътнически капсули и автомобили със специални колесари със скорост над 240 км/ч. Новата технология беше представена с електромобил на Tesla, но според Мъск системата може да бъде адаптирана и за други марки
Източник: Reuters

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Лиляна Павлова се връща в Народното събрание

Министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова ще бъде освободена от този пост с решение на Народното събрание в четвъртък. Министерството й ще бъде закрито от 1 януари 2019 г. Причината е, че е приключило "ротационното Трио председателство Естония - България - Австрия" на Съвета на ЕС. Павлова ще се върне като депутат в групата на ГЕРБ. Тя беше избрана от Варна. Руслан Тошев пък ще излезе.

Спекулации изпращат Павлова ту за председател на център за координация между ЕС и Китай, ту за водач на листата за евроизборите на ГЕРБ, ту за друга позиция. За момента няма официална информация за евентуален нов пост за нея.

От утре пускат трамваите по ремонтираната ул. "Граф Игнатиев"

Трамваите по линиите 10, 12 и 18 от четвъртък отново ще се движат по обичайните си маршрути, които минават през централната софийска улица "Граф Игнатиев". Мотрисите по нея бяха спрени в началото на май заради мащабното обновяване на тази част от столицата. Вече са монтирани новите информационни табла на спирките, които показват движението на трамваите.

Закъснението е над два месеца, като първоначалният срок за възстановяването на движението бе началото на октомври.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Джордж Сорос е "Личност на годината" според FT

Източник: Reuters

Американският милиардер и филантроп Джордж Сорос е изборът на Financial Times за "Личност на годината". "За 88-годишния баща на индустрията на хедж фондовете и един от най-изтъкнатите филантропи в света влиянието дойде на болезнено висока цена. От родната му Унгария до дома му Америка силите на национализма и популизма нападат либералния демократичен ред, който той неуморно подкрепя", пише изданието. Изборът му е свързан с ценностите, които той въплъщава, и с факта, че е "пазител на либералната демокрация и отвореното общество". "Това са идеите, които триумфираха в студената война. Днес те са под обсада от всички страни - от Русия на Владимир Путин до Америка на Доналд Тръмп", пише FT.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Съдът отново пусна бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в домашен арест. Този път двете жени ще останат в ареста, докато изтече тридневният срок за протест на прокуратурата. През ноември съдът отново реши двете жени да са с мярка "домашен арест", но втората инстанция веднага спря изпълнението на определението с неясни мотиви.

ЕК и управляващата популистка коалиция в Италия постигнаха споразумение по бюджета на страната за 2019 г., което ще позволи да се избегне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Рим. Според договорката бюджетният дефицит на Италия през 2019 г. трябва да бъде 2.04% от БВП спрямо 2.4% в първоначалния вариант и при очакван икономически растеж от 1% вместо прогнозираните по-рано 1.5%.

Премиeрът на Белгия Шарл Мишел е подал оставка, след като неуспешно опита да спечели подкрепа за правителство на малцинството. По-рано този месец фламандската националистка партия напусна управляващата коалиция заради несъгласие с подкрепата за Глобалния пакт на ООН за миграцията. Това отключи политическата криза.

Страните членки и европарламентът се споразумяха да бъдат забранени в бъдеще множество пластмасови продукти за еднократна употреба като клечки за уши, сламки, бъркалки за кафе и др. Законопроектът ще забрани десетина продуктови категории, представляващи 70% от изхвърлените отпадъци в океаните и на плажовете.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Джордж Лукас е най-богатата знаменитост според Forbes

Продуцентът, режисьор, сценарист и автор на космическата сага за "Междузвездни войни" Джордж Лукас зае първото място в класацията на сп. Forbes за най-богатите знаменитости. Той значително изпреварва всички останали в списъка, основно благодарение на създадената от него филмова поредица. Според изданието неговото богатство се равнява на 5.4 млрд. долара. По-голямата част от него се дължи на продажбата на продуцентската компания Lucasfilm на Walt Disney Company през 2012 г. срещу 4.05 млрд. долара. Великият режисьор Стивън Спилбърг, който преди ден навърши 72 години, се нарежда на второ място с общо богатство 3.7 млрд. долара. Най-богата жена в класацията е Опра Уинфри, която със своите начинания в киното и телевизията е успяла да натрупа 2.8 млрд. долара. Тя е трета в общата класация. Общата стойност от благосъстоянието на всички знаменитости в списъка се равнява на 18.7 млрд. долара, което е повече от БВП на Исландия, пише Forbes

Развитие донесе срядата по темата със скандалните поправки за "вечните проверки" за конфискацията на незаконно имущество. По-голямата част то тях бяха оттеглени от вносителите на силно изнервено заседание на правната комисия днес. Оттеглено бе както предложението на Хамид Хамид от ДПС за увеличаване на срока на проверката, така и на основното предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ - исковете за конфискация да могат да се внасят и след като е изтекъл срокът на проверката - т.е. тя да може да трае безкрайно. Единодушно бе отменено и предложението за обратното действие на закона. Остана обаче предложеният от Кирилов текст, според който искането за отнемане на имущество може да се внася и поддържа в съда дори и след като заподозреният е бил оправдан. Това се случи въпреки признанието на присъстващите в комисията, че всъщност и по сегашния закон искането за конфискация не сe погасява, ако наказателното производство, което е станало причина за образуването на проверката, е било прекратено или е завършило с оправдателна присъда. Именно заради това на 9 декември ВКС издаде тълкувателно решение по закона за конфискацията, с което постанови, че не може да се премине към конфискация на имущество, ако обвинението, заради което тя е започнала, е било прекратено. Именно това решение стана причина Даниел Кирилов да внесе светкавично на следващия ден въпросните промени в закона. По план те трябва да бъдат гласувани окончателно утре в залата.

Извън това президентът наложи вето на други спорни промени, които позволяват 48-часови арести, без да бъдат уведомени близките на задържания, а съдът за пореден път реши да пусне бившата кметица на "Младост" Иванчева в домашен арест, но за пореден път това едва ли ще стане факт, тъй като решението може и вероятно ще бъде обжалвано от прокуратурата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK