И държавният секретар на САЩ подсили офанзивата за купуване на F-16

Интензивният американски натиск от най-високо ниво вероятно ще доведе до бърз избор на нови изтребители

След масирания натиск на Майк Помпео има съвсем реална перспектива процедурата за избор на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ и то независимо от това дали американската оферта е по-скъпа или дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС
След масирания натиск на Майк Помпео има съвсем реална перспектива процедурата за избор на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ и то независимо от това дали американската оферта е по-скъпа или дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС    ©  БТА
След масирания натиск на Майк Помпео има съвсем реална перспектива процедурата за избор на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ и то независимо от това дали американската оферта е по-скъпа или дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС
След масирания натиск на Майк Помпео има съвсем реална перспектива процедурата за избор на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ и то независимо от това дали американската оферта е по-скъпа или дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС    ©  БТА
Оттук нататък военният министър Каракачанов трябва да обобщи докладите на политико-военната и експертната комисия и да ги внесе в Министерския съвет.

Продължилата няколко години епопея по избор на нов тип изтребители за армията ни явно се приближава към своята развръзка, след като в играта активно се включи и Държавният секретар на САЩ и бивш началник на разузнаването Майк Помпео.

След като във вторник първият американски дипломат проведе непланиран телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, късно снощи Държавният департамент излезе с детайлно официално изявление по темата (за разлика от българската страна, която мъгляво отбеляза, че са обсъдени сътрудничеството в областта на отбраната и енергийната сигурност).

"САЩ приветстват плановете на България за модернизация на отбраната и очаква скорошния избор на страната за нов тип многоцелеви бойни самолети", обявяват от американското външно министерство. И конкретизират: "Съединените щати очакват приключването на финалните преговори с българското правителство."

Изявлението на Помпео акцентира върху обстоятелството, че през последните 25 години САЩ са предоставили на България над 200 млн. долара финансиране в сферата на сигурността за професионализация на въоръжените сили и съвместимост с НАТО. Също така Вашингтон изтъква, че е отделил над 100 млн. долара за ремонт и модернизация на базите "Ново село" и летище "Граф Игнатиево" като част от "Европейската инициатива за отбрана". Любопитната подробност е, че точно около 300 млн. долара или около 500 млн. лв. е сумата, която неофициално се спряга като разлика между офертата за американските изтребители F-16V и шведските им конкуренти Gripen.

Въпросната сума от 300 млн. долара, които са вече вложени от САЩ в българската армия, беше една от основните точки в аргументацията и на зам.-помощник държавния секретар Марик Стринг и впоследствие на неговия началник – зам.-държавния секретар Джон Съливан, който беше у нас в края на миналата седмица. Преди да дойде в София Съливан беше в Братислава, където присъстваше на подписването на сделката за придобиване на 14 американски бойни самолета F-16V за нуждите на словашките ВВС.

"Както изтъкнах по време на моя телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов на 18 декември и както подчерта зам.-държавният секретар Съливан по време на посещението си в София миналата седмица, САЩ се ангажират да работят с българското правителство, за да адаптират окончателния обхват на потенциалната продажба на F-16, за да отговори на бюджетните и оперативни изисквания, като същевременно продължи да предлага превъзхождащи бойни способности.", казва още Майк Помпео. Преведено от дипломатически език това би трябвало да означава, че Вашингтон обещава да предоговори цените за F-16V в процес на бъдещи разговори на междудържавно ниво, т.е. ако бъде избран за евентуален изпълнител на сделката.

Изявлението на Помпео идва малко след крайния срок, в който междуведомствената политико-военна група за избор на изтребители трябваше да завърши работа като обобщи отговорите на допълнителните въпроси към участниците в наддаването – американските F-16V, шведските Gripen и италианските Eurofighter Tranche 1 "втора ръка". По информация на "Капитал" въпросната група вече е обработила т.нар. подобрения на офертите и ги е предала за оценка на експертната група на военното министерство.

Какво точно е подобрено в предложенията на фирмите не е ясно в детайли, тъй като от самото начало процедурата беше засекретена от отбранителното ведомство. Знае се само, че САЩ обещават да ускорят сериозно производствения график (след като преди време признаха, че едва ли ще се впишат в изискването за първа доставка на 2 самолета след 2 години), а Швеция поема ангажимент да достави не 8, а 10 изтребителя, като 4 от тях са оперативно готови за охрана на въздушното ни пространство след 24 месеца.

Пред "Капитал" Джеймс Робинсън, представител на американската корпорация Lockheed Martin, която произвежда F-16V, обаче намекна, че Швеция може да има потенциални проблеми с лицензите за инсталиране на американско въоръжение и оборудване на самолетите Gripen, тъй като подобни оръжейни сделки трябва да бъдат одобрени от администрацията на САЩ. Вицепрезидентът на Saab Красимира Стоянова от своя страна коментира, че увеличаването на бройката на самолетите Gripen няма да ощети останалите функционалности, които българската страна е поискала, и ще бъде в рамките на одобрения до момента бюджет.

След масирания натиск на Майк Помпео има съвсем реална перспектива процедурата за избор на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ и то независимо от това дали американската оферта е по-скъпа или дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС.

Оттук нататък военният министър Красимир Каракачанов трябва да обобщи докладите на политико-военната и експертната комисия и да внесе в Министерския съвет предложение за междудържавно споразумение. Преди това обаче материалът трябва да премине през междуведомствено съгласуване, което трае около 2 седмици.

Така че най-ранното възможно одобрение на сделката за новите изтребители от правителството може да стане на 9 януари. След това, ако съдим по изказванията на Помпео, предстои следващ кръг преговори – този път на междудържавно ниво. Едва когато те приключат и бъде изготвен международен договор, той трябва да бъде подписан и одобрен в парламентите на България и САЩ.