Вечерни новини: Конфискацията без присъда остава, България под натиск за скъпите F-16

И още: САЩ се изтеглят от Сирия; БСП сезира КС за бюджета на здравната каса

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Макар и да е предпоследен работен ден преди празниците, четвъртъкът бе наситен в политически аспект за България. Управляващите и ДПС гласуваха окончателно "спешния" ремонт на закона за конфискацията в парламентарната зала днес, като бетонираха правилото, че дори когато човек е обявен от съда за невинен, имуществото му пак може да бъде отнето по искане на антикопрупционната комисия. На този фон слабо утешение е, че поне засега отпаднаха други скандални предложения - за "вечните проверки" за незаконно имущество и обратното действие на закона.

Редом с това се задвижиха и няколко сюжета, които ще продължат и в новата година. Държавата взе рисковото решение БЕХ да обжалва пред Европейския съд наложената му от ЕК глоба за монопол в размер на 77 млн. евро, въпреки че щетите от загубата му може да се окажат много по-големи. Стана и видимо, че управляващите са под натиск да направят сделка със САЩ за купуването на прекалено скъпите изтребители F-16. А левицата сезира Конституционния съд за бюджета на здравната каса за 2019 г., както бе обещала.

В международен мащаб съюзниците на САЩ бяха изненадани и силно обезпокоени от решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от Сирия. Пазарите пък отново имаха нестабилен период, като спадът от сряда в САЩ се пренесе на борсите в Азия и Европа, а доларът поевтиня спрямо еврото и паунда в четвъртък. Причината бе очакваното вдигане на лихвите от Фед, като в същото време той понижи очакванията си за щатската икономика за тази и следващата година.

НАЙ-ВАЖНОТО

Имущество ще може да се отнема, без да има доказано престъпление

Антикорупционната комисия на Пламен Георгиев - КПКОНПИ, ще може да иска конфискация на имущество като "незаконно придобито" дори когато наказателното производство, по повод на което е образувана проверката, е било прекратено или проверяваният е бил обявен за невинен с оправдателна присъда, реши днес окончателно парламентът. Това ще бъде изрично записано в Закона за конфискацията в резултат от "спешния" ремонт, предложен от Данаил Кирилов (ГЕРБ) само преди десет дни.

Така на практика имущество ще може да се отнема, без да има доказано престъпление. Достатъчно е прокуратурата да повдигне обвинение, за да започне проверка на имуществото в КПКОНПИ, а после производството заживява самостоятелен живот, без значение какво се случва по наказателното дело - комисията ще сверява приходи и разходи по своя методика. Така на практика се подменят основни принципи за правна сигурност, защита и неприкосновеност на частната собственост и се връщат практики от соца, когато "спекулантите" се наказваха само защото са богати. На този фон малко успокоение е, че поне засега отпаднаха други скандални предложения - за "вечните проверки" за незаконно имущество и обратното действие на закона.

България е под натиск от САЩ да купи по-скъпите изтребители F-16

Продължилата няколко години епопея по избор на нов тип изтребители за армията явно се приближава към своята развръзка, след като в играта активно се включи и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. След непланиран телефонен разговор между него и Бойко Борисов Държавният департамент на САЩ излезе с официално изявление, от което стават повече от ясни очакванията на американската страна изборът да падне върху техните F-16.

В изявлението се обръща внимание на факта, че в последните 25 години САЩ са вложили около 300 млн. долара в българската армия. По една случайност по неофициална информация точно толкова е сумата, с която офертата за американските изтребители надвишава тази на шведските им конкуренти Gripen. Така има реална перспектива изборът на нови изтребители да се развие със светкавична скорост в полза на САЩ, въпреки че тяхната оферта вероятно дори превишава максималния гласуван бюджет от 1.8 млрд. лв. с ДДС. От изявлението на Помпео все пак става ясно, че Вашингтон може да намали цените при бъдещи разговори на междудържавно ниво, т.е. ако бъде избран за сделката.

САЩ изтеглят войските си от Сирия, съюзниците са притеснени

Съюзниците на САЩ са обезпокоени от решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от Сирия. Те оспориха твърдението му, че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е победена. Воденият от кюрдите алианс в Сирия заяви, че изтеглянето ще доведе до възкръсването на терористичната групировка. В изявление Сирийските демократични сили предупреждават за създаването на вакуум, който ще ги остави блокирани посред вражески елементи и ще доведе до "опасни последици" за регионалната стабилност. Републиканският сенатор Линдзи Греъм коментира, че така ще се подсили и влиянието на Русия и Иран.

Британското правителство се дистанцира от твърдението, че ИДИЛ са окончателно победени, а от френското министерство на отбраната заявяват, че джихадистите са отслабени, но не са "изтрити от картата". Според анализатори сега Русия, Турция и сирийското правителство могат да се състезават за регионите под контрола на САЩ за сметка на кюрдите. Турция вече заяви, че ще започне военна операция срещу кюрдските сили YPG, част от Сирийските демократични сили, които смята за терористична група.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Лондонското летище Gаtwick остана затворено заради дронове

Лондонското летище Gеtwick остана затворено днес, след като в района му бяха засечени два дрона, а по-късно и още един е видян наблизо. Полицията уточни, че не става дума за терористични атаки, а за умишлен акт на нарушаване на работата на летището с помощта на индустриални дронове. Хиляди хора бяха засегнати, а от ръководството на летището можеха само да заявят, че ще отворят, когато е безопасно. В последните години има ред случаи на разминаване на опасно близко разстояние на безпилотни летателни апарати и пътнически самолети. Само във Великобритания миналата година са регистрирани 92 инцидента с дронове.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Парламентът избира нов-стар състав на бюрото за контрол на СРС

Една от последните задачи на депутатите в последния работен ден преди празниците ще е да изберат ръководство и членове на Националното бюро за контрол на СРС. Изненади утре не се очакват. Общо шестима са номинирани за петчленния състав на бюрото. Четирима от тях са досегашни членове – председателят Бойко Рашков и Илия Ганев (номинации на БСП), Огнян Атанасов (на ГЕРБ), и Огнян Стоичков (бивш депутат от "Атака", номиниран от Волен Сидеров). Две са новите кандидатури - Пламен Иванов ("Воля) и Илко Желязков (ДПС). Последният е смятан за изключително близък на Делян Пеевски. Очакванията са той да стане зам.-председател, а Стоичков - председател.

В последните години бюрото бе подложено на силен натиск от страна на прокуратурата и ДАНС и в резултат работата му бе на практика блокирана. Случиха се и редица скандали. Въпреки това партиите номинират същите хора за членове на бюрото с ясната нагласа да ги допълнят и с човек на Делян Пеевски.

Нощно каране открива сезона на Витоша утре

За поредна година зимният сезон на Витоша ще бъде открит с нощно каране. Любителите на ските и сноуборда ще могат да се възползват в петък от 18.30 ч. на пистата "Витошко лале". Kартите ще са с намаление за нощното каране за откриването.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Награждаван журналист на Spiegel e фалшифицирал статиите си

Авторитетното германско списание Spiegel уволни свой многократно награждаван журналист, носител на тазгодишната награда "Репортер на годината", заради това, че от години е фалшифицирал статиите си.

33-годишният Клаас Релотиус е бил заподозрян и обвинен от свой колега, с когото е работил по тема при границата на Мексико и САЩ, и в крайна сметка признал, че си е измислил цитати и сцени, на които не е присъствал. Смята се, че общо 14 негови статии са били фалшифицирани, включително една за йеменец, който лежал без основание 14 години в Гуантанамо, и др.

В дълга статия за случая Spiegel заявява, че екипът е шокиран. Близо 60 статии на Релотиус са публикувани в хартиената му версия или на сайта му. Списанието ще проведе разследване как фалшификациите са минали през отдела за проверка на статиите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

БСП ще сезира Конституционния съд за бюджета на здравната каса за догодина заради това, че чрез преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон с едногодишно действие бяха фундаментално променени 17 здравни закона. Принципно КС вече е се произнасял, че може с преходни разпоредби на бюджетен закон да се правят корекции на други закони, които имат отношение към финансите на държавата. В случая обаче става дума за сериозни структурни и функционални промени в цяла една система, които нямат отношение към изпълнението на бюджета на НЗОК.

Енергийният регулатор по всяка вероятност ще одобри увеличение на цена на газа с 3.51% за първото тримесечие на 2019 г., стана ясно на открито заседание днес. В същото време обаче изпълнителният директор на "Булгаргаз" прогнозира, че ако се запази тенденцията за понижаване на цените на горивата, е много вероятно от 1 април 2019 г. дружеството да поиска намаляване на цената на природния газ.

Европарламентът и страните - членки на ЕС, се споразумяха да намалят банковите такси при разплащанията в евро в ЕС за граждани на страни и извън еврозоната. Вероятно по-ниските такси ще са факт следващия декември.