В Африка при избори става напечено
11 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Непал 2013 г. "Понякога ме питат няма ли да ми е по-интересно да отида на екскурзия.Не, не ми е по-интересно, защото няма да видя хората", казва Стоил Стоилов

В Африка при избори става напечено

Две интересни и поучителни истории от гласуването в Нигерия

Стоил Стоилов
5367 прочитания

Непал 2013 г. "Понякога ме питат няма ли да ми е по-интересно да отида на екскурзия.Не, не ми е по-интересно, защото няма да видя хората", казва Стоил Стоилов

© Стоил Стоилов


Нигерия 2011 г., провинция Адамава. Тогава "Боко харам" бяха силни в Борно, но в Адамава все още не толкова. Сега са и там. Та отиваме с колегата да се представим на щатския изборен комисар и да се запознаем с хората в местния офис на тамошната Централна избирателна комисия (ЦИК). В страната има-няма 190 милиона население и 84 милиона избиратели. Има два-три щата, които са по-големи от България и избирателите им са по-много от нашите. Изобщо сериозна държава.

Как Стоичков ми облекчи живота

В щатския офис ни приемат комисарят и десетина от най-важните хора, с които ще се срещаме в следващите месеци. След обичайното запознаване комисарят изведнъж ни задава много странен въпрос: "Вие по колко души убивате при вас, като има избори." Ние сме втрещени и, прекъсвайки се един друг, обясняваме, че никого не убиваме - нито ние двамата лично, нито в държавите ни стават такива работи. Комисарят се засмива тъжно и ни казва, че при тях е малко по-различно. Хората са темпераментни и някои активисти и администратори се преселват в по-добрия свят при престъпления, свързани с изборите. Три месеца по-късно, малко след обявяване на резултатите, недоволните подпалиха 26 магазина и още толкова коли и камиони, и блокираха града за три дни със запалени външни гуми по кръстовищата, пълни с нафта. По други щати беше още по-лошо с жертви. Но това става по-късно. Представянето ни продължава с обичайните въпроси бил ли си тук друг път, харесва ли ти страната и т.н. И тук аз, не знам откъде ми дойде, заявявам, че не съм искал да идвам в Нигерия и съм тук с нежелание. Настъпва напрегната тишина и лека неодобрителна реакция от важните хора, насядали в офиса. Комисарят се овладява и все пак иска пояснение.

Ами, казвам аз, не исках да идвам тук, щото вие на световното през 1994 в Америка ни бихте на футбол като катооо абе много ни бихте – 3 на нула. Исках да кажа като маче у дувар, ама откъде толкова английски. И тук ледовете се счупиха. В стаята избухна здрав смях. Комисарят се размечта. Заяви, че ако им паднем - пак ще ни бият. Веднага си спомнихме за Амокачи, Амунике, Окоча, Йенике Домакините веднага се развикаха Стойков, Стойков, Барселона. Произнасянето на Стоичков им идва малко трудничко.

След два-три дни всички знаеха, че тук е дошъл един бял от държавата на футболиста Стоичков и даже се казва като него – Стоилов, Стоичков за приятелите от Нигерия няма разлика в имената. Стоилов вече са го забравили, а Стоичков няма да го забравят.

Судан, 2010 г. Броене на гласовете след края на изборите
Фотограф: Стоил Стоилов

Който е пътувал близо до екватора, знае, че там денят и нощта се сменят много бързо. Няма дълги романтични залези, бели нощи и други такива глезотии. Броенето на гласовете, транспортирането на материалите, обобщаването на резултати стават по тъмно, на оскъдна светлина от неонови лампи, захранвани с генератори. Понякога стотици хора наблюдават процеса, а отвън в тъмното има други стотици, които чакат резултатите и ако не им харесат, става опасно. Ама много опасно. Затова армията е на крак, горската стража, охраната на затворите също.

Та в тази "идилична" обстановка отиваме да наблюдаваме закриването на изборния ден и броенето на гласовете. Училището е голямо, брои се на двора заради жегата. Изведнъж настава суйматоха, както казваше Радичков. Хора почват да бягат в една посока. Ние благоразумно изчакваме на дистанция, готови да се изнесем на безопасно място, докато се изясни какво става. Когато все пак отиваме на мястото, аз лично се чудя да се смея ли или да плача. Един член на секционна избирателна комисия едва стои на краката си от боя, който е изял от тълпата. Зорко го пазят и леко отбраняват няколко полицаи и военни. И добре, че го пазят, иначе ще влезе в оная статистика от която няма излизане.

Младежът продал душата си на една от партиите. Взел тампона, с който избиралите си мажат пръста, преди да сложат отпечатък върху бюлетината за любимата си партия, натъркал косата си обилно с мастилото от него и почнал да брои. И като не му хареса, че много гласове отиват за другата партия, почесва се по главата и слага по още един пръстов отпечатък на бюлетината за противника и така я прави невалидна.

За съжаление на младежа партийните застъпници в тези държави са като лъвове. Преценяват всеки глас от урната, спорят с комисията и се борят за интересите на партиите си. Та един от тези "лъвове" разкрил номера с тампона и как се правят недействителни гласове и младежът отнесъл здрав бой от присъстващите съвестни граждани, загрижени за честността и прозрачността на изборния процес.

Досега у нас съм виждал само един случай на адекватен партиен застъпник. Преди години в една кюстендилска секция сегашният омбудсман Мая Манолова се бореше като разярена лъвица за правилната преценка на някакви хиксчета в квадратчетата на тогавашната си партия. Така трябва да е навсякъде, а не застъпниците да се мотаят пред секцията докато там изброят гласовете.

Авторът с характерна шапка от Афганистан - пакол
Фотограф: Капитал

Понякога ме питат няма ли да ми е по-интересно да отида на екскурзия в Кения например, да видя животните. Или да отида на плаж в Тайланд. Не, не ми е по-интересно, защото няма да видя хората. Както в Биратнагар, Данкута, Миянлунг базар и Хиле базар. Няма да видя децата, които искаха да играем федербал на 2500 метра височина, или оризовите полета около "столицата на комарите" Джанакпур, където са се оженили Рам и Ситта. Нито женския център по изкуствата и занаятите, където обикновените селски жени рисуват картината "Селският автобус отива на пазар с три овце на покрива" в стила "митила арт". Няма да видя Айша от Ал Джанина, която, вместо да ми купи бели чаршафи, както 100 пъти поисках, донесе от пазара жълти с големи надписи "I love you" - Тhe best Chinese quality! Нямаше да видя и катедралата в Мзузу, в която 86-годишна канадска монахиня учи децата да рисуват и да правят сувенири от дърво Или катедралата в Мобонто, където римските войници, които пазят гроба на Исус, са изографисани с червени фесове на главата, а дванайсетте апостоли са сякаш от местното племе темне, населяващо околните земи. Нямаше да се скарам с Али, който носеше убита маймунка, купена край пътя, за да я изяде. А аз му обяснявах, че все едно ще изяде братовчед си.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK