🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как бакшишът стана рушвет

Обществената собственост върху средствата за производство като асоциална пустош: към въпроса за корупцията у нас през късния социализъм

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Този декември излезе книгата "Орбити на социалистическото всекидневие" на проф. Иван Еленков (изд. Сиела). Той е преподавател по история на българската култура в СУ "Св. Климент Охридски", професор, доктор на науките за културата. Познаваме го от книгите "Родно и дясно" (1998), "Културният фронт" (2008), "Труд, радост, отдих и култура" (2013). Публикуваме част от главата "Обществената собственост върху средствата за производство като асоциална пустош: към въпроса за корупцията у нас през късния социализъм".

В началото на 1985 г. Информационно-социологическият център при ЦК на БКП разпраща пет писма с едно и също съдържание до водещи фигури в държавното управление. Всяко, подписано собствено от Янчо Георгиев, завеждащ специализираното звено, носи гриф "Лично, строго поверително" и разпорежда на съответния получател "...до 2 юли т.г. да се изпратят в ИСЦ на ЦК на БКП материали относно разпространението на подкупите в нашата страна за периода след 1980 г.".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар