Вечерни новини: Кратка еуфория по световните борси, правителството промени имената на някои пътища

И още: Флашмоб поиска развалянето на концесията за Банско; Правителството даде на концесия още два плажа за срок от 15 и 20 години

   ©  Jeenah Moon
   ©  Jeenah Moon

Първият работен ден в кратката седмица след Коледа не донесе изненади. Ако не се брои резкият ръст на фондовите борси в САЩ и Азия късно в сряда. Еуфорията обаче се оказа кратка и още в четвъртък оптимизмът се изпари с ново потапяне на индексите в Европа. Така растежът, зад който няма фундаментална причина, се оказа еднократен и световните пазари ще изпратят една от най-лошите си години след кризата. В България се проведе последното за годината заседание на Министерския съвет, на което беше променен статутът на някои пътища, а 1.5 млн. лв. бяха дадени за нова зала за художествена гимнастика.

НАЙ–ВАЖНОТО

Кратък оптимизъм в края на една кошмарна борсова година

Фондовите борси направиха един от най-добрите си дни в сряда на фона на иначе кошмарната за тях година. На Уолстрийт Dow Jones 30 се повиши с повече от 1000 пункта, което се случва за пръв път в историята му. Това отговаряше на скок с близо 5%. Подобен ръст отбелязаха и останалите индекси, като Nasdaq дори добави малко над 6%. В Япония Nikkei 225 последва тренда и се покачи с 3.9%.

Зад ръста обаче нямаше някаква фундаментална причина, а чисто техническа - става въпрос за покриване на къси позиции в акции, от което инвеститори са реализирали печалби. Това се потвърждава и от индексa Thomson Reuters United States Most Shorted Index, който се покачи с 6%, което е най-големият дневен ръст в 6-годишата му история. Еуфорията не се пренесе в Европа, където индексите загубиха днес около 2-3%. С близо толкова надолу отвори и Уолстрийт и върна негативните настроения, които властват на пазарите последните месеци.

Магистрала "Люлин" вече е част от "Струма", пътят до Калотина ще се казва "Европа"

Решението на правителството беше взето, тъй като "Люлин" е твърде къса - малко под 20 км, а и е естествено начало на трасето на "Струма". Пътят Калотина - София пък вече ще се казва магистрала "Европа" и ще включва Северната скоростна тангента.

В средата на ноември пътната агенция подписа договор с обединението "Страбаг Бпа" ДЗЗД, в което участват "Щрабаг", "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина Гмбх - България", за строителството на 14.5 км от отсечката към границата със Сърбия.

Флашмоб поиска развалянето на концесията за Банско

Флашмоб "Не ни пързаляйте за Пирин", организиран от природозащитната коалиция "За да остане природа в България", се проведе в четвъртък пред сградата на Министерския съвет в София с искане да бъде развален концесионният договор на "Юлен" за ски зоната в Банско. В последните седмици петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели изненадващо обяви, че е мажоритарен собственик на дружеството.

Екоминистерството започна преговори за промяна на подписания през 2001 г. концесионен договор след препоръка от главния прокурор Сотир Цацаров. Според природозащитните организации обаче "след доказаните нарушения договорът трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя".

Правителството даде на концесия още два плажа за срок от 15 и 20 години

На заседанието си в четвъртък Министерският съвет избра дружеството "РВК 1", еднолична собственост на Вася Павлова, за концесионер на централния плаж в Слънчев бряг, който се намира в близост до станцията на Министерския съвет. Новият стопанин се задължава да инвестира над 340 хил. лв. за опазване на околната среда и дюните в периода на концесията, както и да предлага чадър или шезлонг за максимум 10 лв.

Централният плаж в Балчик беше отдаден за 15 години на варненската компания "Естейт билд", в която според Търговския регистър съдружници с равни дялове са Валентин Димитров, Даниел Георгиев, Стоян Пенев и Ясен Любенов. Дружеството ще трябва да инвестира 453 хил. лв. "за подобряване облика на плажа" и да предлага шезлонг или чадър за максимум 9 лв., става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Анекс към действащия медицински рамков договор

Здравната каса и Българският лекарски съюз подписаха анекс към действащия рамков договор за цените и обема медицински услуги, които ще заплаща касата от 1 януари. В него има увеличение на клиничните пътеки за долекуване и палиативни грижи и намаление на други пътеки. Цените за лъчелечение няма да се намаляват поне през първото тримесечие. Чрез анекса лекарите се съгласяват техните колеги и пациентите да бъдат снимани на входа на кардиологичните зали, както и да има твърди законови лимити за прием в болница.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

За първи път човек прекоси Антарктида без чужда помощ

Американецът Колин О'Брейди стана първият човек в света, прекосил Антарктида сам, без да получи помощ по време на пътешествието си, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от "Дневник". О'Брейди завърши историческия поход за 54 дни, като премина 1500 км, влачейки след себе си 170-килограмова шейна. Досега всички, прекосявали Антарктида, са го правили с помощни средства, например с доставка на хранителни продукти или други необходими материали. През 2016 г. пък британският пътешественик Хенри Уорсли почина от изтощение към края на пътя.