Бивш здравен министър осъди прокуратурата за 100 хил. лв.

Обвинителното ведомство опетнило името на Божидар Нанев и той трябвало да емигрира във Франция

Божидар Нанев, бивш министър на здравеопазването в първото правителство на ГЕРБ
Божидар Нанев, бивш министър на здравеопазването в първото правителство на ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова
Божидар Нанев, бивш министър на здравеопазването в първото правителство на ГЕРБ
Божидар Нанев, бивш министър на здравеопазването в първото правителство на ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова

Обезщетение в размер на 100 000 лв. ще трябва да получи бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев заради неимущестени вреди, нанесени му от българската прокуратура, съобщава lex.bg.

Това е решила съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС), уважавайки иска на Нанев срещу държавното обвинение в пълния му размер.

Причина за иска на бившия здравен министър в първото правителство на ГЕРБ е, че е бил привлечен като обвиняем по делото за сделките с антивирусния препарат "Тамифлу", по което той бе напълно оправдан преди 5 години.

От материалите по делото става ясно, че действията на прокуратурата срещу Нанев са съсипали не само политическата, но и професионалната му кариера, поради което той е решил да емигрира във Франция.

Според твърденията на прокуратурата бившият министър Нанев е сключил в края на 2009 г. неизгоден договор за доставка на лекарството срещу свински грип "Тамифлу" с фирма "Рош България". Обвинението твърдеше, че той е пренебрегнал оферта на Здравната служба на Великобритания и от това са настъпили вреди за около 2.4 млн. лева от разликата между двете офертни цени. Тогава Нанев се защити, че при обявена световна пандемия България е трябвало да осигури препарати за поне 1 млн. души от населението, а в страната имало около 100 000 опаковки, без да са предвидени пари за повече за текущата година. В крайна сметка съдът прие аргументите на бившия здравен министър.

"Нещо повече, обвинението е свързано с действия, които министърът е предприел в ситуация на криза за предотвратяване на последиците на епидемия на територията на Република България, които, видно от мотивите на оправдателната присъда, са били съобразени с извънредна ситуация за предотвратяване на тежки последици за населението. Тези действия, вместо да бъдат оценени като положителни за гражданите на Република България, са станали повод за повдигане на незаконно обвинение", отбелязва в настоящата си присъда съдийката от СГС.