Борисов забрани винетката за Северната тангента

Премиерът разпоредил на АПИ таксуването да става както досега, а на Столична община - да плати за поддръжката на пътя

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил преминаването през Северната скоростна тангента да става без винетка както досега. Това съобщи самият той на брифинг след заседанието на Министерския съвет. "Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента също е в рамките на града и е правена да им е удобно на хората. Така че съм казал на АПИ да си прeправят плановете и така, както са отчитали винетната система, така да продължи и през 2019 г.", заяви Борисов.

Изказването му се разминава с това на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", което твърди, че Северната тангента никога не е била планирана като градска магистрала. Тя е част от републиканската пътна мрежа, транзитен път и част от магистрала "Европа" до границата със Сърбия. По думите на Дончо Атанасов от управителния съвет на пътната агенция през тангентата годишно преминават 10 млн. автомобила. "Направете си сметката само 1 млн. да нямат винетка, колко огромен ресурс ще е липсата", заяви той пред "Нова ТВ". Председателят на пътната агенция Светослав Глосов пък уточни пред бТВ, че тежкотоварните камиони и в момента плащат винетка за преминаването през тангентата (която от лятото ще бъде заменена с тол-такса), тоест изключението е само за леките коли.

"В услуга на гражданите", защото можем да си го позволим

"Независимо от логиката "който кара повече, той плаща повече", независимо от това, че е ясно, че едно е да чистиш и да поддържаш две платна, каквито бяха по времето на социализма и при управлението на БСП от Околовръстния път, то беше много скоро, друго е да поддържаш 12 платна. Но благодарение на това, че приходните агенции, службите, прокуратурата работиха много добре през миналата година, имаме рекордни приходи в бюджета, а и смисълът на това да правим Южна дъга, Северна тангента, Западна дъга и какво ли не още е бил винаги в услуга на гражданите да пътуват по бързо, по-безопасно, по-лесно и съответно това да дава възможност за по-високи доходи", коментира Борисов решението си да забрани винетките по Северната тангента.

Той се обърна и към кметовете на общини, които искат да ползват пътищата като общински. "Да намерят пари да си ги поддържат", нареди той. "Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистралата, а да са направили дъги, тангенти и всичко останало... Друг е въпросът и мисля, че тук сдружението на общините не само да се събира за по няколко дни в Албена, а след като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поддържат. Държавата е вложила над 200 - 300 млн. сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да си ги поддържат", заяви премиерът.

Той коментира и стотиците хиляди "сънародници", които пътуват за празниците до Гърция, Македония, Сърбия. "Какви винетки плащат там още с влизането и не съм чул да има оплакване или репортаж, че само на едно влизане плащат 15-20 лв. да амортизират техния път. Но ние можем да си го позволим и затова се надявам да не се спекулира повече по тази тема", каза Бойко Борисов. Той поздрави присъстващите за Нова година, а към министрите се обърна с думите: "Събирайте повече пари и така".

Кой ще плаща за поддръжката

От изказването на премиера се разбира, че поддръжката на тангентата ще премине по-скоро към Столична община, макар да не става съвсем ясно. "Северната скоростна тангента ще бъде изключена от списъка на пътищата, за които е нужна винетка, и благодаря на премиера, че прие аргументите ни", написа в профила си кметът Йорданка Фандъкова. "Тангентата пресича територията на Столична община и се използва от жителите на 5 столични района като път, който им осигурява достъп до другите райони на София. ССТ извежда голяма част от трафика, който преминава през центъра, и е изключително важна както за намаляване на задръстванията, така и за подобряване на качеството на въздуха", пише тя.

По думите на зам.-кмета по транспорта Дончо Барбалов тангентата граничи с райони "Надежда", "Връбница", Нови Искър, "Сердика" и Кремиковци. За пътното им поддържане се грижат различни фирми, с които Столична община сключва 5-годишни договори. Всеки момент общината трябва да избере изпълнители за нов 5-годишен период, но в условията на поръчката тангентата не фигурира, така че все още не е ясно как ще се обезпечи почистването и поддържането на пътя.