Фармацевтичните компании предлагат на здравната каса още отстъпки за лекарства

Бизнесът протестира срещу незаконния механизъм, чрез който НЗОК изисква да й бъдат подарявани лекарства

Здравната каса продължава да търси начини да не плаща на фармакомпаниите
Здравната каса продължава да търси начини да не плаща на фармакомпаниите    ©  Надежда Чипева
Здравната каса продължава да търси начини да не плаща на фармакомпаниите
Здравната каса продължава да търси начини да не плаща на фармакомпаниите    ©  Надежда Чипева

В писмо до здравното министерство и НЗОК Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании предлага нов начин да подпомогне здравната каса в решаването на проблема с недостига на средства за медикаменти, които се покриват от касата. Предложението се състои в нов механизъм за по-големи отстъпки при увеличено потребление на лекарства за хронично болни пациенти, които през м.г. са 1.5 млн. души.

Писмото на асоциацията е в контекста на общественото обсъждане на проекта за промени в наредбата за ценообразуване на лекарствата, което съвпадна с коледните празници и продължи до 2 януари. Проектът, лансиран в средата на декември, трябваше да предложи подходящ механизъм за контрол на разходите на касата за лекарства, но той предизвика силен отпор в бизнеса, тъй като по същество той предлага фармацевтичните компании да подаряват медикаменти на касата в нарушение на всякаква бизнес логика.

В проекта здравната каса предлага да плаща за лекарства толкова, колкото е платила през миналата година, а ако има по-голямо потребление – то да се поеме от производителя. Така, ако през миналата година касата е платила 10 опаковки от едно лекарство, а през тази година бъдат изписани 20 опаковки от него, то фармакомпанията трябва да предостави безплатно тези 10 опаковки в повече. Ако лекарството е съвсем ново и се плаща от касата от 2019 г., то компанията производител трябва да подари на касата цялото количество, независимо колко е скъпо. Касата предлага механизмът да важи за всички лекарства, които се изписват в повече от миналата година, независимо дали са оригинални, генерични или биоподобни и независимо дали са платени напълно или частично от нея.

През последните години здравната каса плаща за лекарства за домашно и болнично лечение на стойност около 1 млрд. лв. Обикновено в края на годината се получава преразход от около 60 - 80 млн. лв.

Неработещо предложение

От компаниите протестираха в писма, че този механизъм не е заложен в закона за здравното осигуряване, представлява злоупотреба с господстващо положение от страна на здравната каса и е своеобразен мораториум, защото затруднява достъпа на пациентите до лечение, ако компанията не се съгласи да им подари терапията. Компаниите посочиха, че не те изписват лекарствата и не могат да носят отговорност за ръста на заболеваемостта. Нещо повече - много от тях съобщиха, че планират да се откажат от сътрудничество с касата и да изтеглят продукти от България. Този процес на изтегляне обхвана над 400 продукта през последните три години, като много от тях са без аналог, което принуждава пациентите да си ги купуват от съседните страни. Причините за този отлив на оригинални лекарства са комплексни - в България производителите получават най-ниската цена в ЕС, трябва да плащат и допълнителни отстъпки от цената, ако лекарството е ново, и 10% от цялото си портфолио по каса. При генеричните лекарства, чиито цени са много ниски, се получава така, че не се покрива себестойността на произведените продукти и компаниите се отказват от производството и разпространението им.

Сега в допълнение се предлага и механизъм на подаряване, който е още по-изненадващ за генеричните компании, за чиито лекарства до момента не се искаха отстъпки и такъв текст няма и в закона. Генеричните медикаменти са за най-масовите заболявания – сърдечно-съдови, неврологични и други, и обикновено касата покрива 25% от стойността им. Вместо да осигури пълен пакет терапия с такива лекарства за най-голямата група болни хора, както се обещаваше, сега НЗОК е решила да иска отстъпки и ако лекарите изписват повече от най-евтините таблетки срещу високо кръвно.

Какъв механизъм предлагат компаниите

Според закона за здравното осигуряване притежателите на разрешение за употреба (фармакомпании и техните дистрибутори) имат право да предоставят отстъпка от цената си на здравната каса. Затова от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, чиито членове са производители на лекарства без аналог, предлагат касата да разглежда през три месеца средствата, които плаща за лекарства в три групи – медикаменти с протоколи, медикаменти с рецепта и онколекарства. Ако в края на тримесечието бюджетът на някоя от трите групи лекарства е превишен с 3% или повече, компаниите, чиито медикаменти формират превишението, ще предоставят отстъпка от 20% от ръста и допълнителна отстъпка. Според предложението общата стойност на отстъпките не бива да превишава 50% от формирания ръст.

"Нуждите от лекарствено лечение в България нарастват, което се дължи на застаряващото население, увеличената преживяемост, но и по-добрите резултати от лечението. Пациентите се лекуват по-добре и по-дълго, което черпи ресурс на касата. Фармацевтичната индустрия може да помогне и помага на касата да лекува повече пациенти с ресурса, с който разполага. За 2018 г. отстъпките, които компаниите са дали, са в размер на 160 млн. лв. Компаниите обаче не могат да поемат изцяло ръста на потреблението", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Той допълва, че от 2015 г. има работеща система за предоставяне на отстъпки от компаниите, като размерът на отстъпките е обвързан с изписването на продуктите на компаниите, а не с бюджета на касата.

"Нашето предложение е тази система да се оптимизира, а не да се заменя с неработещ механизъм", казва Денев.

От "БГФарма", която обединява българските и мултинационални производители на генерични и биоподобни лекарства, смятат, че в наредбата не се предвижда устойчивост на бюджета на НЗОК, а още по-рестриктивна политика към притежателите на разрешение за употреба на лекарства. Те допълват, че в този случай ще бъдат принудени да предоставят отстъпка, която първо не се дължи по закон, освен това е с неясен размер и ще трябва да се плати при обстоятелства, върху които компанията няма никакъв контрол. Затова те настояват механизмът да не влиза в сила.

"Смятаме, че е недопустимо НЗОК да прехвърля върху компаниите рисковете от заболеваемостта или от лошото бюджетно планиране, които касата би следвало да носи в качеството си на осигурителен орган с монопол в сферата на здравното осигуряване", коментира Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма" и изпълнителен директор на "Актавис", "Тева груп".

Според него, ако предложените текстове бъдат приети, ще се узакони още един случай на злоупотреба с монополно положение от страна на НЗОК.