Кабинетът ще поиска от парламента одобрение да прегoваря за F-16 (обновена)

Reuters

Кабинетът ще поиска от парламента одобрение да прегoваря за F-16 (обновена)

Управляващите искат и разрешение "да се отклонят" от одобрените параметри - цена и срок за доставка, в проекта за придобиване на нови изтребители

5763 прочитания

Reuters

© Reuters


Правителството ще поиска от Народното събрание да одобри започване на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нови изтребители F-16, както и да направи промени във вече гласувания проект за инвестиционен разход. Това обяви пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов след днешното закрито заседание на Министерския съвет, на което бе разгледан и одобрен докладът за придобиване на нов тип боен самолет за Военно-въздушните сили, в който се предлага изборът да е между F-16 и шведските "Грипен".

На брифинга присъстваха още минисъра на икономиката Емил Караниколов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. На заседанието министрите са одобрили доклада на междуведомствената работа група за придобиване на новия боен самолет

Така на практика правителството очаквано взе решение да предпочете американските бойни самолети F-16V и да преговаря за закупуването им в сделка на стойност поне 1.8 млрд. лв. Офертата на производителя Lockheed Martin е предпочетена от управляващите, въпреки че тя е изначално по-скъпа от тази на Grippen и най-вероятно надхвърля заложения в инвестиционния проект таван на цената от 1.8 млрд. лв. Също така американската корпорация засега твърди, че едва ли ще успее да се вмести в заложения срок за първите доставки, който е две години. Затова се налага и промяната - или "отклонението", както го нарече Каракачанов, в одобрения през лятото от парламента проект за инвестиционен разход.

Каракачанов оптимист за цената на F-16

По време на брифинга военният министър Красимир Каракачанов потвърди, че офертата на САЩ и "Локхийд Мартин" за F-16 надвишава одобрената от парламента сума от 1.8 млрд. лв. за закупуването на нов боен самолет, но изрази увереност, че в хода на преговорите, тя ще бъде коригирана. "Няма да скрия, че в хода на преговорния процес ние имахме уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом ясно показва, че от страна на Вашингтон има едно правилно разбиране по процеса на провеждане на преговори и финансовите параметри, които са заложени в нашия проект", каза Каракачанов.

Ден преди заседанието на МС посолството на САЩ у нас разпространи изявление на Белия дом, в което се казва, че американската страна остава ангажирана да работи заедно с българското правителство по определянето на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на "бюджетните" и "оперативни" изисквания.

Министърът на отбраната обаче не отговори на въпроса какви ще са параметрите на "отклонението" от сега гласувания проект за инвестиционен разход за придобиването на нов боен самолет. "Дали ще се наложи и с колко милиона лева ще бъде отклонението, никой не може да отговори преди да са приключили преговорите.", каза Каракачанов.

На този етап няма и отговор на въпроса дали сумата трябва да се изплати наведнъж или разсрочено, ако българското правителство сключи сделката за F-16.

Каракачанов обаче призна, че срокът на доставка на изтребителите вероятно ще бъде по-голям от записания в одобрения от парламента проект от 2 години. "Това отсега е ясно. Въпросът е колко ще бъде", каза той.

Преговорен екип под контрола на премиера

От изявлението му стана ясно също, че ще бъде формиран преговорен екип, който ще води преговорите с американската страна. В него трябва да влязат министрите на отбраната, на икономиката, на финансите и на външните работи. Преговорите няма да бъдат еднократни, а ще са на няколко етапа.

Правителството ще предложи още парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор, както и да одобри екипа.

След приемането на решението на Народното събрание пък външният министър Екатерина Захариева трябва да уведоми участващите в конкурса за избор на нов боен самолет държави. В конкурса освен САЩ участваха Италия и Швеция, съответно с изтребителите Eurofighter Tranche 1 и JAS-39 C/D Gripen. Според изводите на работната група по избора обаче в офертите на двете държави имало непълноти, особено по въпроса с евентуално плащане на допълнителни лицензи на трети страни за оръжие. Така изборът бе сведен до F-16.

Защо се преговаря само за F-16

Каракачанов днес отново заяви, че F-16 e единствената опция и че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор.

Министърът на отбраната обясни, че правителството не е предвидило преговори и с останалите две предложения за изтребителите "Грипен" и "Юрофайтер", защото има ясен отговор кой самолет е "най-подходящ" за българската армия. "Мога да ви дам и данни по отношение на боен товар, полети, но няма смисъл да изпадаме в тези подробности. Каквито и преговори да проведем с Швеция и Италия, без да имаме договор със САЩ за въоръжението на другите два самолета, ние споразумение не можем да подпишем. Или ще увиснем в положението на някои други централноевропейски държави, които закупиха едни самолети и чакаха няколко години да придобият въоръжението. Затова се започва със страната, която ти предлага пълния пакет и не зависиш от трета страна", заяви Каракачанов.

По повод критиките от БСП и президента, че управляващите искат да з промят на параметрите в проекта заради това, че САЩ не са отговорили на някои от въпросите на междуведомствената група, Каракачанов обясни, че Швеция също не са отговорили на въпроси. "При другия вариант - шведския самолет, също има въпроси, на които ние нямахме отговор. Като например колко би ни струвало допълнителното въоръжение и допълнителното оборудване на самолета, който ние трябва да закупим по отделен договор с трета страна, която е САЩ. На тези въпроси нямаше отговор", каза Каракачанов. Министърът на отбраната предположи, че, ако към офертата за "Грипен" се включи допълнителното въоръжение и оборудване, цената ще стане малко над тази, гласувана от парламента. Така дори при избор на шведските самолети пак щяло да се наложи промяна на параметрите.

Каракачанов посочи още, че България купува боен самолет за 40 години напред. "Интересът на армията е ние да имаме въоръжение, което за следващите 40 години да бъде адекватно и на нашите съседи и на предизвикателствата, които конфликтите около нас ни поставят. Може ли някой да гарантира, че след две, три, няколко години няма да ни се наложи да влезем в реални бойни действия", заяви той.

В полето на депутатите

Сега бъдещото развитие на сделката ще зависи от парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера категорично обяви, че левицата ще гласува против, въпреки че червените депутати принципно бяха подкрепили купуването на нови изтребители в парламента през лятото. По думите й на практика се разрешава на продавача да диктува условията по сделката и това е "дъното и краят на правовата държава".

Позицията на Нинова се припокрива с коментарите на президента Радев по темата, който също е против сделката за F-16 по сегашния начин.

Въпреки това очакванията са по-скоро управляващите да успеят да осигурят мнозинство в парламента за одобрението на проекторешението.

Правителството ще поиска от Народното събрание да одобри започване на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нови изтребители F-16, както и да направи промени във вече гласувания проект за инвестиционен разход. Това обяви пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов след днешното закрито заседание на Министерския съвет, на което бе разгледан и одобрен докладът за придобиване на нов тип боен самолет за Военно-въздушните сили, в който се предлага изборът да е между F-16 и шведските "Грипен".

На брифинга присъстваха още минисъра на икономиката Емил Караниколов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. На заседанието министрите са одобрили доклада на междуведомствената работа група за придобиване на новия боен самолет


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Резидента довечера ще реве по телевизиите.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Разбира се, че е поредната победа на "здравите" сили над здравия разум!

  Защо не сте споменали, че това отдавна пробутвано решение бе взето под безпрецедентен американски натиск? Първо дотича зам.секретарят Съливан, а после Борисов бе спешен да се прибере на пожар от Виена, за да се изпъне до телефона и да слуша Помпео. И после - някой веднага е докладвал на началниците си във Вашингтон какво ще реши МС утре, та бяхме подбутнати и с писмото от Белия дом.

  И за какво ни е този тип самолет? Това е тежък боен самолет, който може да носи и ядрено оръжие.
  Ние се стягаме да воюваме с някого ли, защото в бръщолевенията си и Борисов, и Каракачанов освен аър полисинга допуснаха и бойната му употреба?
  Заобиколени сме с НАТОвски страни, а дори и откъм неНАТОвската Сърбия заплаха не се вижда.
  С кого се гласи да воюва Борисов? С 8 самолета ли? Които ще дойдат след минимум 5 г?

  На мен ситуацията много ми напомня за март 1941 г. "Цветът на нацията" тогава ни върза за колесницата на хилядолетния Райх. Какво се случи четири години по-късно вече го пише и в учебниците.

  Ще повтаряме историята, май...

 • 3
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773


  До коментар [#2] от "
  D-r D
  ":
  Отговора е кратък. Не купуваме самолети за Българската народна армия, пардон ни е народна, ни е армия. А някой човеци си купуват индулгенция. За милиард и кусур лева от хазната. Както се казва, човеците са ясни. А в хазната пари има за всичко.

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Не плачи, другарю, бъди бодър. Още нищо не е решено.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "zun59432773":

  Индулгенция е точната дума.
  В момента Борисов, за да получи лайк от Вашингтон и за да не го сменят, се натиска да купи с нашите пари нещо, което го има само на картинка как ще изглежда след 5 г. Фабриката в С.Каролина още я няма, а преди нас, трябва да оджобят Бахрейн и Словения. Всъщност техните Ф-16 блок 70 излизат почти два пъти по-евтини от българската оферта...

  С темповете, с които Русия и Китай развиват военните технологии, чисто новият ф-16 блок70 през 2024 г. ще е фърката антика. И месершмит Ме-109 е бил хипертехнологично оръжие, ама в друго време. Изстребител четвърто поколение... Тогава сигурно на въоръжение ще е шесто. С нашите пари Борисов ни купува чисто нов трабант във времето на совалките...

  Оставили сме се да ни командорят зависими, алчни и безмозъчни типове.
  Пък и клакьори са си навъдили.

 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  Щом плачат мурзилките, решението е правилно. Ф-16 бил "тежък боен самолет" и щял да дойде "след минимум 5г." Мила мале. Другарю! Самолетите не са ни за да воюваме с Русия или Турция, а за да си имат авантюристи едно наум. Ако една държава не може да си контролира въздушното пространство, как ще има ядрена енергетика или тежка индустрия или сигурност?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "smotlixx":

  С 8 (о с е м!!!) самолета кого ще респектираш, миличък?

  Да купуваш четвърто поколение изстребител, само за да контролираш въздушното си пространство, е като да си купиш абрамс, за да си пазиш бостана на село. Скъпо и безсмислено.

  Това е самолет за война. За голяма война.

  Нищожествата ни връзват отново към поредния залязващ Райх. И за разлика от Третия, когато НВ цар Борис ІІІ устоя и не даде българско пушечно месо за разлика от Мусолини, Антонеску и Хорти, които пратиха на смърт десетки хиляди италианци, румънци, унгарци, (...) Борисов, за да оцелее във властта, ще даде каквото, колкото и когато му наредят задокеанските му господари.

  Пък ти, миличък, избързай - запиши се доброволец...

  П.П. Преди "Борисов" сложих многоточие, защото модераторите ме трият, обосновавайки се, чи съм бил използвал обидни квалификации. Ясно е какво мисля...

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "smotlixx":

  Това е презрително

 • 10
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Защо ли адептите на САЩ нямат смислени доводи и без да искат преповтарят доводи на проф. Богдан Филов в речта му след присъединяването към Хитлер: съюзнически дълг, национални интереси, "евроатлантически" ценности?
  Всички знаем как завърши оная авантюра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход