Визите за сезонни работници в България ще се издават по-бързо

Правителството реши да съкрати до 15 дни срока, в който ще се взима решение за подадени документи

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Процедурата за издаване на визи на сезонни работници от външни за ЕС държави, искащи да дойдат в България, ще бъде съкратена, реши правителството на заседанието си в сряда. Така кандидатите ще трябва да чакат максимум 15 работни дни за отговор на подаденото заявление. Това е поредната промяна, с която се цели улесняване вносът на работници от трети страни заради недостига им в редица сфери, като например туризма и селското стопанство.

По-кратки срокове

В момента решенията по подадени заявление за издаване на визи за дългосрочно пребиваване на сезонни работници се разглеждат в срок от 35 работни дни. Според съобщение на правителствената пресслужба промяната в наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим ще създаде условия за по-бързо обработване на заявленията на лицата, които желаят да работят като сезонни работници. Това ще помогне и за "по-ефективното задоволяване на потребностите на българските работодатели от работна сила за целите на сезонната заетост", се казва още в официалното съобщение.

Още предхождащи корекции

Настоящата промяна беше предхождана от няколко такива и през миналата година, улесняващи вноса на работници, както за сезонна, така и за висококвалифицирана дейност. Така например вече отпадна изискването за тестове на фирмите, с които трябва да доказват дали действително няма български работници за конкретните позиции и се налага внос на такива, както и да доказват квалификацията на служителя. Отпадна и списъкът с професии, за които е възможен внос на висококвалифицирани кадри.

Така през миналата година почти се удвои броят на работниците от трети страни, които работят сезонно в България. По данни на агенцията по заетостта през първото полугодие на миналата година те са били над 6400, като основно служителите идват на работа в туристическия сектор. Най-голям дял сред тях имат украинците и молдовците.