Кога България ще влезе в еврозоната и какво означава това за бизнеса

Кога България ще влезе в еврозоната и какво означава това за бизнеса

Отговорите ще се разберат на годишната среща на бизнеса с правителството с участието на еврокомисаря Домбровскис, ключови членове на кабинета и представители на БНБ

17710 прочитания

© Капитал


През януари ще се проведе 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Тема на тазгодишния форум е "Пътят на България към Еврозоната: Какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът". Повече информация за събитието вижте тук.

Ще получи ли България зелена светлина за усилията си по пътя към еврото? Отговорът на този въпрос ще стане ясен през настоящата година, след като страната направи заявка за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз. Тя включва конкретни ангажименти за реформи, законови промени, както и нова проверка на банковата система, този път водена от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Докъде са институциите при изпълнението на своя план за действие, как подобна историческа стъпка ще се отрази на икономиката и как бизнесът плавно да се подготви за промяната. Тези въпроси ще дискутират ключови министри от правителството, управителят на БНБ и вицепрезидентът на Европейската комисия по въпросите на еврото Валдис Домбровскис на 29 януари по време на организираната от "Капитал" годишна среща на бизнеса с правителството. Традиционно конференцията следва важните процеси в Европа и страната и представя приоритетите на управляващите за предстоящата година.

Лекторите

Как България изглежда в очите на своите европейски партньори и вижда ли Брюксел напредък по ангажиментите, които институциите тук поеха през лятото на 2018 г. Отговор на тези въпроси ще даде заместник-председателят на Европейската комисия, еврокомисарят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог и специален гост на събитието. Само преди дни, по време на конференция по случай 20-годишнината на еврото в Рига, Домбровскис заяви пред БНР: "Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ". Според него "ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", допълва еврокомисарят.

Защо българските институции направиха тази крачка и какви са ползите от желанието на страната да задълбочи своята евроинтеграция са въпросите към министър-председателя Бойко Борисов и изследователя Иван Кръстев, председател на УС на Центъра за либерални стратегии и основател на Европейския съвет за външна политика.

Хората, от които главно зависи дали и докъде страната ще изпълни заявените пред Брюксел и Франкфурт намерения за реформи - финансовият министър Владислав Горанов, и управителят на БНБ Димитър Радев, също са сред лекторите на събитието.

Опитът на другите

Поетият от България курс към по-голяма интеграция, ще има конкретни ефекти за бизнеса и икономиката на страната. Даниел Грос, директор на влиятелният брюкселски тинк-танк Център за европейски политически изследвания (CEPS), ще представи своя анализ за ефекта на еврото върху компаниите в България. Своя опит ще споделят и представители на бизнеса от страни в региона, които вече са приели еврото - Бернхард Хенхапел, член на борда на директорите на Tatra banka, Словакия, която е част от групата Raiffeisen Bank International, Далиус Мисиунас, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на литовската Maxima Grupė, която в България притежава веригата T Market, и Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания, ЦИЕ в Colliers International.

Всеки регистриран участник на събитието ще получи специално изготвен от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел (CEPS) доклад с конкретни данни и анализ за ефектите върху икономиката и бизнеса: цени, активи, потребление, работен пазар, опитът на Словакия и Прибалтийските държави.

През януари ще се проведе 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Тема на тазгодишния форум е "Пътят на България към Еврозоната: Какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът". Повече информация за събитието вижте тук.

Ще получи ли България зелена светлина за усилията си по пътя към еврото? Отговорът на този въпрос ще стане ясен през настоящата година, след като страната направи заявка за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз. Тя включва конкретни ангажименти за реформи, законови промени, както и нова проверка на банковата система, този път водена от Европейската централна банка (ЕЦБ).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  urs47561484 avatar :-|
  urs47561484

  Основният плюс е един - по-ниски лихви по заемите....А минусите са СТРАШНО МНОГО! Затова моят глас е възможно най-късно, минимум след 20 години...

 • 2
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  България може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022 г., заяви в Рига заместник-председателят на Европейската комисия..

  Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система на България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година-2019г. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на Маахстрихтските критерии, а следващата година за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности.

  Сред най-важните условия за влизането в Еврозоната са стабилният валутен курс и изискване за реална конвергенция, което включва сближаване на структурата на Българската икономиката с тази на еврозоната.

  Поне две години кандидатът трябва без особени сътресения да се справи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лева с еврото, не променя с нищо този срок. България не покрива критерия за стабилен валутен курс. Бойко Борисов уточни, че България е изпълнила почти всички критерии за влизане в еврозоната, с изключение на един-стабилен валутен курс, който обаче бил неизпълним в условия на валутен борд.
  България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, а за да станете конкурентноспособни. Един от тези инструменти е да обезцените валутата си.

 • 3
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски
 • 4
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  План за действие на Правителството за присъединяване към ERM II:
  http://www.minfin.bg/bg/1291

 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Най-важният проблем в еврозоната е пренебрежението към предназначението на Европейската централна банка (ЕЦБ).
  При запазването на неправилността еврозоната е с нарастващи щети и нарастваща заплаха за възникване на катастрофална криза.
  Спасението на еврозоната от нови щети и катастрофална криза е възможно при зачитане предназначението на ЕЦБ.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Докато сме с валутен борд, а поне засега не се очертава, някой да го премахва, ние обираме недостатъците на еврозоната, но не позлваме предимствата. освен разликата в лихвите, всяка плащане в евро минава през разликата в курса, т.е. ние си налагаме сами допълнителен разход, като псвен всичко друго, се налага да се занимаваме със загуба на време за оформяне на размяната.
  Според мен основни негативи от това да сме с национална валута са първо, чисто политическия риск, който при всяко положение ще намалее, когато станем членове на еврозоната и второ, има сили които много искат да съборят борда, защото в банките има над 50 млрд лева на граждани и фирми, които са много сладка хапка за "организиране" на провал на борда и пускане в свободно плуване курса на лева, защото с такъв ход, ще се обогатят физическите и юридически лица, които стоят зад въпросните сили. Да си припомним края на 96-а и началото на 97, както и удара върху КТБ, които илюстрират много добре, желанията в тази посока.
  Затова, все ми се струва, че колективния за еврозоната риск за ситуацията с еврото е много по-малък от националния риск да станем за пореден път жертва на организирано обиране на населението и представителите на нормалния бизнес у нас.

 • 7
  uys1511761111541407 avatar :-|
  Emil Dimov

  [quote#2:"uid28575369"]България не покрива критерия за стабилен валутен курс! Бойко Борисов уточни, че страната е изпълнила почти всички критерии за влизане в еврозоната, с изключение на един-стабилен валутен курс, който обаче бил неизпълним в условия на валутен борд?!
  "България е изправена пред загуба на конкурентноспособност, а за да стане конкурентноспособна един от инструментите е да се обезцени валутата й"! [/quote]

  И какво излиза в краен случай, че ще има обезценка на лева и там, като че ли е "зарито кучето"?!!!! И ако да, българите още веднъж ли ще "пият студена вода"?!!! И как хората с пенсии от по 200-300 лв. интересно това колко евро ще бъдат и дали цените на стоките и услугите ще бъдат достъпни за над милион българи живеещи под линията на бедност в момента, а ако това не е геноцид здраве му кажи!!!!! Тези, които са виновни за това ни "пеят приспивна песен" и нямало никакъв проблем, но за тях е така, защото с няколко хиляди евро заплати те няма как да го усетят и защото няма кой да ги изправи пред съд и да бъдат изпратени там където им е мястото?!!!!!

 • 8
  ramm_stein avatar :-|
  ramm_stein

  Еврото е единственият шанс България да продължава към целта един ден да стане нормална държава

 • 9
  lionly avatar :-|
  lionly

  Влизане в еврозоната = обедняване на българите, промяна на паритета и покупателната способност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход