Делото "Иванчева": (Не се разбира)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Делото "Иванчева": (Не се разбира)

Доказателствата срещу Иванчева са по-скоро косвени

Делото "Иванчева": (Не се разбира)

Какво става ясно от доказателствата по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева

10719 прочитания

Доказателствата срещу Иванчева са по-скоро косвени

© Георги Кожухаров


"Като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства." Така Пламен Георгиев коментира първата показна операция на ръководената от него Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) - срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Тя със сигурност ще бъде запомнена. Но не с изобилстващите доказателства (по Георгиев), нито със сериозното обвинение (най-голямото за подкуп в съвременната българска история), а със зрелищния арест на двете жени, които бяха държани с часове на софийските улици, докато бяха охранявани от маскирани полицаи.

Иванчева стана кмет на "Младост", след като през на 2016 г. предишният кмет (Цвета Авджиева от ГЕРБ) подаде оставка заради граждански протести срещу свръхзастрояването. Иванчева и нейната заместничка бяха обвинени, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат негова преписка във връзка със строеж на "Камбаните". Обвинение има и за бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който е бил посредник при предаването на парите.

Вместо в трофей за специализираната прокуратура и КПКОНПИ акцията срещу Иванчева се оказа автогол за двете институции. Прекомерната репресия срещу двете жени, които бяха оставени в следствения арест близо осем месеца и конвоирани по болници с белезници и вързани крака, измести фокуса от обвиненията срещу тях.

В опит да пребори обществената емпатия медийната машина, която брани конюнктурни интереси на властовите кръгове около ДПС и ГЕРБ в съдебната власт (разбирай - главния прокурор, специализираното правосъдие и КПКОНПИ), започна избирателно да публикува изрезки от делото и приложените специални разузнавателни средства по него с напоителни коментари, които трябваше да докажат вината й.

"Капитал" получи достъп до материалите по цялото дело срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров и в поредица от няколко статии ще се опитаме да разкажем какво показват материалите, които тепърва ще бъдат оценявани от съда - единствената (все още) институция, която може да се произнесе дали някой е виновен или не.

Гръбнакът на събитията

Съвсем накратко сюжетът "Иванчева" изглежда така - през юни 2017 г. строителният предприемач Александър Ваклин, който работи с британски инвеститори, прави постъпки за започване на строителни работи в района на "Камбаните", където иска да изгради жилищен комплекс от неколкостотин апартамента. Оттогава обаче преписката му започва да залежава в район "Младост", където администрацията не придвижа т.нар. процедура по обявление на проекта.

През февруари 2018 г. Ваклин подава сигнал до службите. Той и съпругата му са разпитани, а малко след службите започват да подслушват телефона му и да го оборудват с микрофон. Впоследствие той се запознава с бившия кмет на района Петко Дюлгеров, който влиза в ролята на посредник.

Предприемачът, както ще стане ясно от разговорите, има дълъг опит с корупционните практики в Столичната община, предоставя на разследващите 70 хил. евро, които те белязват и му връщат, за да бъдат предадени на кметицата (редактирано на 16 януари в 21:06).

Така на 17 април тримата бъдещи обвиняеми са задържани в центъра на София. В колата на Иванчева са намерени 56 хил. евро, а у Дюлгеров - 14 хил. Впоследствие зам. главният прокурор Иван Гешев щеше да обяви, че Иванчева всъщност е поискала подкуп от 500 хил. евро, който щял да покрие всички проекти на Ваклин на територията на район "Младост".

Какво показват доказателствата

Делото "Иванчева" е 20 тома, като подобно на всеки шумен процес голяма част от материалите по него са, както се казва на професионален жаргон - плява. Основната част от доказателствата са разпитите на някои свидетели, протоколите за оглед на колата на Иванчева, експертизите и малка част от осемте тома подслушани разговори и видеозаписи.

От всичките материали става ясно, че Петко Дюлгеров е бил активната страна при искането на подкупа, а срещу Иванчева доказателствата са по-скоро косвени. Логическата последователност на събитията обаче прави малка вероятността бившият кмет на "Младост" да не е знаела, че от нейно име се искат пари.

Александър Ваклин сам признава, че Иванчева не му е искала пари директно, а комуникацията е ставала през Дюлгеров. Последният очевидно не е имал контрол над кмета на "Младост", защото многократно поетите от него ангажименти за срещи за предаването на парите се провалят до степен, че един ден Ваклин казва "казах си - ей тоя иска да вземе кинтите". В крайна сметка на 17 април Ваклин и Дюлгеров се срещат в "Мементо" на ул. "Раковски", като Дюлгеров взима 70 хил. евро, увити в бял лист. След това отива до тоалетната, където отделя 14 хил. за себе си. Двамата мъже се разделят, а Дюлгеров отива в ресторант "Марая" на "Кристал", където има среща с Иванчева и заместничката й. Там престояват един час (разговорът им е записан от служител на службите, стоящ вероятно в близост), след което се качват в колата на Иванчева.

Дюлгеров сяда на задната седалка, а по-късно слиза от колата. Кметът на "Младост" се обажда на секретарката си да придвижи преписката на Ваклин и отново потегля. След няколко преки - пред Спортната палата, колата е спряна от полицията, а впоследствие в кашонче на задната седалка са открити белязаните 56 хил. евро. Експертизата показва, че това са банкнотите, предоставени от Ваклин на разследващите.

Така подредената фактология прави малко вероятна хипотезата Иванчева и заместничката й да са били "нагласени" от службите. Дори и Дюлгеров да е искал подкуп зад гърба им, няма логика той да рискува лишаване от свобода от 10 до 30 години, за да вземе само част от парите и да остави по-голямата сума в колата на нищо неподозиращите за нея Иванчева и Петрова. Съмнително е и че двете просто така решават, че отлежаващата от близо година преписка на Ваклин трябва да се придвижи.

Именно тези факти двете подсъдими ще трябва да оборят, за да опровергаят тезата на обвиненията.

Ех, тези СРС-та

Съвсем малка част от осемте тома подслушани разговори и видеозаписи, които са приложени по делото "Иванчева", могат да са от полза на обвинението. Още в първите заседания при тяхното прослушване стана ясно, че при свалянето на съдържанието на записите на хартия (т.нар. изготвяне на веществени доказателствени средства) са допускани множество грешки, които в някои моменти приличат на откровена манипулация. На последното заседание по делото Биляна Петрова заяви, че думите й "Не искам децата в центъра" са били представени като "Не искам 10%".

Много често свалените разговори са прекъснати с отбелязването "Не се разбира". Особено подозрително изглеждат подобни бели пасажи, в които се коментират действията на други институции - основно Столичната община или пък Специализираната прокуратура (от която срещу 15 хил. лв. можели да "напраат" Иванчева).

Именно изясняването на тези петна ще бележи следващите заседания по делото, когато ще бъдат изслушвани запис по запис, а страните по делото ще могат да правят корекции по протокола.

В следващия брой очаквайте - как започва разследването срещу Иванчева и как близка до властта фирма отказва да свидетелства срещу нея.

"Като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства." Така Пламен Георгиев коментира първата показна операция на ръководената от него Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) - срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Тя със сигурност ще бъде запомнена. Но не с изобилстващите доказателства (по Георгиев), нито със сериозното обвинение (най-голямото за подкуп в съвременната българска история), а със зрелищния арест на двете жени, които бяха държани с часове на софийските улици, докато бяха охранявани от маскирани полицаи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  contxt avatar :-|
  conTXT

  За голямо съжаление и моите изводи до момента са, че обвиняемите имат реална вина, макар и Иванчева да не е подбудител.

  Основният ми аргумент е, че за да се направи "постановка" от такъв мащаб е необходима желязна организация, но още повече-брилятно планиране, за което силно се съмнявам, че има наличен капацитет из българските институции. Това би било изключително трудно начинание, заради силно ограничените възможности за управление на риска от изтичане на информация.

  Крайно антихуманното отношение към двете задържани жени също ми подсказва, че прокуратура и разследващи разполагат с достатъчно обективни доказателства, което не означава, че те ще бъдат представени професионално и ще издържат в съда.

 • 2
  damianov avatar :-|
  Дамянов

  Нека се изслушат СРС-тата, за да се чуе в какъв контекст е говорено, и ще се види кой манипулира. Петрова обяви, че била казала "не искам децата в центъра", а не "не искам 10 процента". Ставало дума за учениците, които последваха преместилата се учителка от 125-то в 128-мо училище. За какъв център ще говори, като 125-то е до 43 блок в Младост 1, а 128-мо е забутано в Младост 2? А това не е единствената й направо смешна лъжа. Например - тя има претенции, че били неравнопоставени с прокуратурата, защото трябвало да си готвят защитата, а в ареста нямали условия и започвали едва през декември, след като ги пуснаха под домашен арест. А за какво плаща на двама адвокати - Ирен Савова и Емануил Йорданов? Те не й ли подготвят защитата още от април, или доказателствата са толкова неоспорими, а те двете толкова глупави, че хората са вдигнали ръце от тях и са се отказали?

 • 3
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  "Какво става ясно от доказателствата по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева?"  Става ясно, че целият кръг около Иван Костов (виж днешната изцепка на Светолав Малинов), да не говорим за Иво Прокопиев, много са се притеснили от активизацията на КОНПИ и прокуратурата и ползват делото Иванчева за максимално оплюване на тези институции. Та като стигне и до тях, да викат - тези са така, тези са онака!

  Само че нямат нищо съществено освен много фейк-нюз. А откакто тези двете ги пуснаха домашен арест, те нито имат какво да искат, нито какво да оспорват. Така че да ги вкарват по-бързичко в затвора за постоянно и да минават на следващите.

  Е те това става ясно.

 • 4
  pastir13 avatar :-|
  Pastir

  Имах няколко свободни дни и изчетох всичко по темата. И ето какво си мисля:
  Иванчева най-вероятно си няма идея за този подкуп .
  А Дюлгеров е организирал всичко на база връзки и парите са били за него само. Но се случва следното:
  Когато за първи път ченгетата са организирали подкупа, той е трябвало да се предаде на среща в кметството, за която пътуват Ваклин и Дюлгеров заедно в такси. Ваклин носи белязаните пари и е оборудван с микрофон. И изведнъж Дюлгеров решава ДА СЛЕЗЕ !
  Ей така да не дойде на срещата между Ваклин и кметицата , която той е организирал и той разработил и след която ще вземе добри пари. ЗАЩО? Според Ваклин няма обяснение. Според мен - Дюлгеров е видял случайно жицата под сакото на Ваклин и е разбрал какво се случва. Осъзнал е , че е в капан и просто е слязал и се е махнал умрял от страх. Ченгетата още не разбират какво се случва затова срещата се е състояла , макар и без Дюлгеров, като и на Петрова и на Иванчева им е било странно че Дюлгеров който е казал че води сериозен инвеститор го няма. В този момент белязаните пари са във Ваклин, ченгетата са в акция, но нищо не се случва. След срещата ченгетата се светват че нещо не е наред и осъзнават , че Дюлгеров е разбрал . Отиват у тях през нощта , показват му че знаят всичко от записите и го заплашват да си признае. И той си "ПРИЗНАВА" , но че е помагач а не организатор - защото е къде къде по-малко наказанието. И се съгласява да съдейства. Останалото го знаете - единствения му шанс да се измъкне е да съдейства на ченгетата и да "ДОКАЖЕ" , че кметицата стои зад подкупа. Така следващия път в Мементо той е в игрта на ченгетата - взима парите от Ваклин отделя си 20 % ,среща се с Иванчева(най-вероятно оборудван с микрофон вече и самия той и оттам този запис) сяда в колата на Иванчева, слиза след малко оставяйки услужливо кашонче на задната седалка без Иванчева да види. И ченгета получават каквото искат.
  Мисля си , че има шанс Петрова да се е блажила от услугите към Дюлгеров или пък не. Но надали Иванчева.
  И е много, много интересен тайминга на последователността в началото на историята - Ваклин среща първо Дюлгеров или първо отива при Данс. Няма отговор на този прост въпрос засега

 • 5
  tonydy avatar :-|
  ANTONIY DIMOV

  До коментар [#4] от "pastir13":

  ГЛУПОСТИ !

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Статията прави грешка още в началото, като приема, че "Така подредената фактология прави малко вероятна хипотезата Иванчева и заместничката й да са били "нагласени" от службите". Няма нужда целите служби да участват в масовката. Достатъчно е мозъците да контролират Дюлгеров, а останалите могат да си вършат непринудено рутинната работа, без изобщо да са разбрали, какво е провокирало подобен развой.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"pastir13"]Иванчева най-вероятно си няма идея за този подкуп . А Дюлгеров е организирал всичко на база връзки и парите са били за него само. [/quote]Дюлгеров е ясен.

  Но и кметицата също е с двата крака в лайната. Иначе защо след оставянето на парите внезапно ще се обажда да предвижи преписката?

  Как така изведнъж "от вътре" точно в този момент и идва вдъхновението да предвижи преписката дето е стояла на трупчета от месеци?

 • 8
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов

  [quote#6:"cinik"]Няма нужда целите служби да участват в масовката. Достатъчно е мозъците да контролират Дюлгеров, а останалите могат да си вършат непринудено рутинната работа, без изобщо да са разбрали, какво е провокирало подобен развой.[/quote]Ха-ха. И как пък Иванчева точно след предаването на парите изведнъж е решила "съвсем непренудено" да си свърши "рутинната работа"?

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "Николай Николов":

  Преместена папка още не значи нищо. Имаше други записи, в които му казват да прави детска площадка с договор за дарение. Може да са получили устно потвърждение, че ще подпише договора. Ще се разбере от СРС-тата, но пълните, не подбраните цитати от пеевските бухалки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.