БСП за евровота - "не" на Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и санкциите срещу Русия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП за евровота - "не" на Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и санкциите срещу Русия

Очевидно Корнелия Нинова се е отказала от идеята да подложи на обсъждане дали България трябва да влиза в еврозоната - членството в нея остава сред приоритетите на БСП

БСП за евровота - "не" на Истанбулската конвенция, Пакта за миграция и санкциите срещу Русия

На последния пленум ръководството на партията и вътрешната опозиция запазиха дистанция - развръзката ще дойде след май

Елена Старидолска
6615 прочитания

Очевидно Корнелия Нинова се е отказала от идеята да подложи на обсъждане дали България трябва да влиза в еврозоната - членството в нея остава сред приоритетите на БСП

© Велко Ангелов


На единайсет страници предизборна платформа за евровота БСП се опитва едновременно да не изгуби европейската си легитимация като член на ПЕС, но и да прокара линията на лидера Корнелия Нинова по отношение на ЕС, която се доближава до някои от позициите на страните от Вишеградската група.

Документът беше приет на закрито заседание на Националния съвет на партията в събота. Някои от текстовете в него са насочени към интригата, която съпътства кампанията - дали президентът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев ще бъде в листата на БСП за вота през май. Първата чернова, обсъждана в широк формат с участието на парламентарната група, не предвиждаше условия пред бъдещите евродепутати социалисти. В окончателния вариант обаче е записано, че те не трябва да подкрепят освен Пакта за миграция на ООН, така и т.нар. Истанбулска конвенция - нещо, което Станишев прави.

Текстът е вмъкнат два дни преди заседанието, признал зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред пленума, защото бил важен за БСП. Той изисква представителите на българските социалисти в ЕП да защитават и национални приоритети, сред които и "против Истанбулската конвенция, чиито текстове, противоречат на българската конституция според решение на КС".

Буре с барут

Този запис се тълкува като знак към актива на социалистите да не номинират за евродепутат Сергей Станишев. Според "Позитано" 20 включването му в листата ще обърка кампанията им за вота, тъй като ще пренесе вътрешнопартийните противоречия в нея.

Станишев в събота представи пред Националния съвет отчет за работата на четиримата представители на българската левица в Брюксел и Страсбург. Той е коментирал в неофициални разговори, че няма намерение да се отказва от битката и за новия състав.

Правилата за номинация в БСП са такива, че издигането на конкретните личности става от най-малките партийни организации, а по-късно минава през няколко различни структури - общински и областни. Накрая подреждането на листата зависи от Националния съвет. На теория е възможно пленумът да не постави в нея някой от номинираните, но не и ако той има подкрепата на много от членовете. Станишев работи по въпроса да я получи месеци наред вече. Какво ще се получи ще стане ясно най-рано в средата на февруари.

За Нинова е важно да изолира бившия премиер от възможностите за влияние в партията, за да елиминира потенциален конкурент за нейната позиция. Вътрешната опозиция очаква линията й да се провали на евроизборите през май и да я атакува. Затова и пленумът в събота преминал по-скоро вяло, твърдят участници. "Ние сме като буре с барут, но няма кой да запали фитила", каза един от тях.

Ако недоволните от ръководството започнат силна атака срещу Нинова сега, рискуват поведението им да послужи за оправдание за загубата през май. Според последното проучване на "Алфа рисърч" ГЕРБ и БСП имат почти изравнени позиции на този етап с лек превес на управляващите. Вътрешните опозиционери на Нинова твърдят, че пленумът е наясно, че изборите ще бъдат изгубени. Ръководството обаче повтаря, че приема резултатите от вота през май като оценка за работата на правителството и ще работи за предсрочни избори.

"Не" на руските санкции, "да" за еврозоната

В седем пункта БСП предлага да се извърши промяна в ЕС:

 • Изграждане на европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж;
 • Единен и демократичен европейски съюз, който уважава суверенитета на държавите членки;
 • Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
 • Силна и ефективна кохезионна политика след 2020 г.;
 • Европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения;
 • Устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети;
 • Европейският съюз ‒ самостоятелен фактор в глобалната политика.

БСП установява, че "Европа, която в продължение на десетилетия беше символ на социалния прогрес, днес е доведена до бюджетни ограничения, демонтаж на социалната държава, дълбоки неравенства, облагодетелстване на богатите и отнемане на бъдещето за огромен брой граждани". Това е станало в резултат на политиката на европейската десница "и проповядвания от нея неолиберализъм в икономиката и в обществените отношения, изразяващ се в оттегляне на държавата от участие в жизненоважни дейности, повсеместна приватизация, отнемане на социални права, господство на монополите и растяща експлоатация на наемния труд". Според българските социалисти "модерният социализъм на XXI век" е възможен чрез изграждане на един добре функциониращ, социално ориентиран Европейски съюз, който допълва и доразвива усилията на суверенните национални държави членки.

Някои от позициите, които БСП ще защитава, са:

- "пътят към въглеродно неутрална икономика и европейска енергийна независимост е свързан с възраждане на ядрената енергетика; развитието на ядрената енергетика в България чрез строителство на нови мощности е приоритет за българските социалисти";

- "пълна интеграция на България в ЕС ‒ отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, присъединяване към шенгенското пространство, финализиране на подготовката за членство в еврозоната";

- "отстояваме увеличаване на средствата в европейския бюджет за кохезионна политика";

- "удвояване на финансирането и разширяване на достъпа и обхвата на успешни програми като "Еразъм+", които да позволят на студенти, стажанти и работници да се възползват от тях, независимо от техния социален статус";

- "акцентиране на демографската политика, младежта и децата в следващата Европейска комисия, включително чрез назначаване на комисар по тези въпроси";

- "възстановяване на диалога, развитие на добросъседството и ползотворно сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация; сегашната политика на конфронтация и санкции доказа своята неефективност и трябва да бъде заменена с отношения на прагматизъм, взаимно уважение и зачитане на легитимните интереси на страните";

"Визия за България" набъбна до близо 70 страници

Документът, който БСП представи през юни 2018 г. с претенция да е "Визия за България", беше приет единодушно на заседанието на Националния съвет на партията. В централата на социалистите беше отчетено, че за последната половин година са проведени над 500 срещи в страната и са получени множество предложения по първоначалния вариант на текстовете. Най-активни симпатизантите по места и експертите били в областите на социалната политика и образованието. Заради тези обиколки в провинцията депутатите на БСП напускаха по график работата на Народното събрание.

Визията, която в своя първи вариант беше концентрирана предимно в икономиката, регионалната политика, земеделието, образованието и здравеопазването, вече е оформена в 68 страници, като има най-различни раздели - демографска политика, образование, здравеопазване, икономика, вътрешна и национална сигурност и дори отделен раздел "Спорът за Истанбулската конвенция". "Истанбулската конвенция не е конвенция против насилието срещу жени. Това е конвенция срещу фундаменти на европейската цивилизация. Шокиращото е, че зад конвенцията застават както европейски, така и глобални институции. Спорът ни с тях ще е дълъг и тежък", пише в него.

В частта за инвестициите и икономиката е доразвита тезата за участието на държавата като "инвеститор номер едно". БСП предлага "Социален инвестиционен пакет" - с държавно гарантирани ценни книжа и с по-висока доходност да се набира финансиране за проекти в областта на социалните инвестиции, "зелената икономика", новите форми на образование, селското стопанство и др.".

В енергетиката пък БСП ще защитава изграждането на АЕЦ "Белене", както и на "нови енергийни блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", възстановяване на проекта за газов коридор с Русия, разширяване на газовото хранилище в Чирен и изграждане на нови такива, разработване на находища на газ и продължаване на газификацията на страната, преразглеждане на договорите с американските електроцентрали и гарантиране на експлоатацията на ТЕЦ-овете от комплекса "Марица-изток" до пълното изчерпване на запасите от въглища".

Визията ще бъде окончателно одобрена на заседанието на конгреса на БСП на 26 януари и ще послужи в бъдеще за основа на управленска програма.
БСП иска да види договора между АПИ и "Автомагистрали"

В понеделник социалистите ще поискат от Агенция "Пътна инфраструктура" да им предостави договора, който е сключила с държавната компания "Автомагистрали", по силата на който правителството преведе по специална сметка над 1.3 млрд. лв. за строителството на магистрала "Хемус". Това се случи в последните дни на 2018 г. Представителите на БСП ще настояват да видят и рамковите споразумения между "Автомагистрали" и няколко строителни компании. Според "Позитано" 20 именно те ще получат средствата за изграждането на пътя, без да се провеждат обществени поръчки. "Ние не сме против фирмите – ние сме против манипулации и липса на прозрачност при изразходване на тези средства", каза депутатът и член на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски пред "Дарик радио" в събота.

На единайсет страници предизборна платформа за евровота БСП се опитва едновременно да не изгуби европейската си легитимация като член на ПЕС, но и да прокара линията на лидера Корнелия Нинова по отношение на ЕС, която се доближава до някои от позициите на страните от Вишеградската група.

Документът беше приет на закрито заседание на Националния съвет на партията в събота. Някои от текстовете в него са насочени към интригата, която съпътства кампанията - дали президентът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев ще бъде в листата на БСП за вота през май. Първата чернова, обсъждана в широк формат с участието на парламентарната група, не предвиждаше условия пред бъдещите евродепутати социалисти. В окончателния вариант обаче е записано, че те не трябва да подкрепят освен Пакта за миграция на ООН, така и т.нар. Истанбулска конвенция - нещо, което Станишев прави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  "Не на санкциите срещу Русия" иска нинова, а няма ли да поиска с пРезидента Радев да влезем и в Евразия.

 • 3
  kmw07435891 avatar :-|
  Boris Stadich

  До коментар [#2] от "goro6":

  горош, само тролиш. Човека ако иска ще пише с главна , ако иска ще пише с малка. И между другото незнам къде видя, но раша не е шеста в световната икономика , а мноооооо по-назад. А, и между дригото стига с тиа опорки

 • Найденов Пол

  Българската националсоциалистка Нинова, се изправя гордо в подкрепа на едрият капитал, в подкрепа на насилието, етническото напрежение и обедняването на народа.
  Хайл Нинова!

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  В България има само про-руски партии, и нито една българска. Не народ, а мърша!

 • 6
  georgh5n2 avatar :-|
  georgh5n2

  Капитал са толкова влюбени в ЛГБТ конвенцията, че са игнорирали далеч по-важни теми от нея при изготвяне на заглавието си. Почти като все едно някой им плаща за подобна редакционна линия...

  Изненадвам се, че БСП биха работили за членство в Еврозоната, това е добре. Естествено, БСП си остава същата кочина. Ще искат да дават милиарди държавни пари за селски стадиони, за ядрени централи, за умрели комбинати...

  А русофилът малко по-горе, той си е типичен представител на голямата група родоотстъпници. От тези, дето са русофили преди да са българофили.

  Според различни източници руската икономика е между 11-то и 13-то място. БВП-то й е с около 70-80% по-ниско от 6-тата икономика. Икономиката на Русия грубо е равна на икономиката на щата Калифорния (1 щат от гнилия Запад). При това 1/4 от икономиката им са природни изкопаеми, което си е късмет откъдето и да го гледаш. Ако някой твърди, че е грамотен, би трябвало да знае подобни неща.

  Аз предпочитам да търгуваме със Запада. Математически има повече смисъл. И понеже съм българофил, ако трябва да отрежем Русия за да търгуваме по-добре с тях - все тая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK