ГЕРБ най-вероятно ще прокара решението за изтребителите с помощта на ДПС

Управляващото мнозинство се разцепи по въпроса за избора на F-16

Коалиционните партньори на министъра на отбраната Красимир Каракачанов - Валери Симеонов и Волен Сидеров, няма да го подкрепят за избора на нов изтребител
Коалиционните партньори на министъра на отбраната Красимир Каракачанов - Валери Симеонов и Волен Сидеров, няма да го подкрепят за избора на нов изтребител    ©  Георги Кожухаров
Коалиционните партньори на министъра на отбраната Красимир Каракачанов - Валери Симеонов и Волен Сидеров, няма да го подкрепят за избора на нов изтребител
Коалиционните партньори на министъра на отбраната Красимир Каракачанов - Валери Симеонов и Волен Сидеров, няма да го подкрепят за избора на нов изтребител    ©  Георги Кожухаров

По-малкият партньор от управляващата коалиция - "Обединените патриоти", няма да бъдат единни при гласуването в пленарната зала на решението за даването на мандат на правителството за водене на преговори със САЩ за закупуването на изтребителите F-16 V Block 70. Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви, че няма да подкрепи документа. Същото се очаква да направи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

От ГЕРБ не могат да разчитат и на гласовете на депутатите от партията на Веселин Марешки, който обикновено гласува с мнозинството, но конкретно за закупуването на нови самолети е против. Социалистите вече обявиха, че няма да подкрепят кабинета. Така решението се очаква да мине само с гласовете на народните представители от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. От движението досега не са заявили публично дали ще подкрепят искането на правителството, но в неофициални разговори депутатите от ДПС споделят, че ще гласуват "за" документа.

Сделката за изтребителите е ключова за управляващото мнозинство и отказът на две от партиите в него - НФСБ и "Атака", да подкрепят решението означава бламиране на собственото правителство и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който е от "Обединените патриоти". Така за пореден път ГЕРБ ще трябва да разчита на подкрепата на ДПС, което иначе е в опозиция, но винаги се притичва на помощ на управляващите, когато има нужда от това.

Решението за даване на мандат на правителството за преговори ще бъде разглеждано от комисиите по отбрана и по бюджет и финанси във вторник и се очаква да влезе за гласуване в пленарната зала в сряда.

Актуализация на актуализацията

Освен мандат за преговори с американската страна за закупуването на F-16 кабинетът поиска в сряда от Народното събрание и да му разреши да се отклони от гласуваните параметри на актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиването на нов тип боен самолет, който беше одобрен от парламента в средата на миналата година. Причината е, че офертата за F-16 надхвърля заложената сума от 1.8 млрд.лв с ДДС.

Почти е сигурно, че производителят Lockheed Martin няма да се вмести и в изискването първата доставка на два от общо осем изтребителя да стане не по-късно от две години от датата на влизане в сила на договора за закупуването на бойните самолети. Проблем е и това, че в проекта за инвестиционен разход е предвидено сумата за изтребителите да се плаща разсрочено.

Симеонов: "Няма да подкрепя решението в този вид"

Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви пред "Капитал", че няма да подкрепи решението за даване на мандат на правителството за преговори със САЩ в този му вид. Притесненията на Симеонов са свързани с това, че кабинетът иска от парламента да одобри отклонение от заложената сума от 1.8 млрд. лв., без да има таван, което на практика е подписване на "празен чек".

Симеонов поиска и процедурата за закупуване на нов изтребител да бъде прекратена и да се обяви нов конкурс. Към това депутати от партията му НФСБ прибавят, че искането на правителството за даване на мандат за започване на преговори е нарушение на гласуваната от парламента пътна карта за реализацията на проекта за закупуване на нов изтребител. "В нея е записано, че правителството решава с коя от участващите страни в конкурса да преговаря и с кого да сключи договор. Парламентът трябва след това само да го ратифицира", заявиха депутати от НФСБ, според които искането на правителството за мандат за водене на преговори и за промяна на параметрите на проекта е "опит да се прехвърли отговорността на Народното събрание".

Другият аргумент на Симеонов срещу решението на кабинета е, че колегата му Красимир Каракачанов го е уведомил предварително, че правителството ще внесе такова искане в парламента. Симеонов не пожела да каже как ще гласуват в пленарната зала народните представители от НФСБ, но според депутати от партията му те най-вероятно няма изобщо да участват в гласуването. НФСБ има девет депутати.

Сидеров също "против"

Непреклонен в позицията си срещу решението на правителството е и другият партньор от "Обединените патриоти" - лидерът на "Атака" Волен Сидеров. В края на миналата година той остро атакува пред партийната телевизия "Алфа" намерението на правителството да избере и закупи изтребителите F-16.

"Неколкократно на коалиционен съвет поставих въпроса кому е необходимо да закупуваме най-луксозната военна стока, вместо армията ни да наброява 50 000 души", каза Сидеров. Заедно с това той за пореден път се обяви срещу военните бази на САЩ у нас, които по думите му "не плащат наем" - теза, която лидерът на "Атака" защитава от години.

В петък министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов имаха среща със Сидеров в парламента в опит "да го убедят" да промени позицията си, но безуспешно. Според присъствали на разговора лидерът на "Атака" продължавал да стои твърдо на позицията си срещу решението на правителството и дори готвел изказване от парламентарната трибуна. Той обаче не дал категоричен отговор дали седемте му депутати ще са "против" или няма да участват в гласуването.

Окончателното решение обаче по-малкият партньор в управляващата коалиция - "Обединените патриоти", ще вземат във вторник, за когато е насрочен коалиционният им съвет.

И Марешки също

На този етап няма яснота и какво ще е поведението в пленарната зала и на депутатите от "Воля", които по принцип подкрепят управляващите. В случая с проектите за модернизация на армията обаче лидерът Веселин Марешки нееднократно се е изказвал против. Миналия октомври той поиска хората да се произнесат на рефереднум дали искат да се закупят нови изтребители, или парите да се дадат за здравеопазване.

Миналата седмица Марешки заяви, че първо "трябва да се оправи образованието, здравеопазването и едва тогава, ако останат пари, да се харчат за изтребители". Заедно с това той за пореден път поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Този път заради проблемите в ромската махала в с.Войводиново и заради закупуването на нови изтребители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви още миналия вторник, че социалистите няма да подкрепят искането на правителството. Според нея с това решение се разрешава продавачът на диктува условията по сделката. Нинова нарече подходът на правителството по избора на изтребител "дъното и краят на правовата държава".

ДПС най-вероятно ще гласува "за"

ДПС ще вземе окончателно решение дали да подкрепи проекта за даване на мандат на правителството за преговори със САЩ за закупуване на F-16 също във вторник, но според депутати движението най-вероятно ще подкрепи кабинета. "Видяхме, че от икономически изборът на нов изтребител стана политически. Ние още от самото начало казвахме, че изборът е политически и че подходът на правителството е неясен", коментира народен представител от ДПС.

Общо депутатите от ГЕРБ, ВМРО и ДПС са 131. За гласуването на решението се изисква обикновено мнозинство или повече от половината от присъстващите в залата народни представители, което означава, че ГЕРБ по-скоро ще успее да го прокара през пленарната зала. Освен това, ако част от партиите от мнозинството, които са против решението, не участват в гласуването, ще намалят кворума, което ще направи приемането на решението по-лесно.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Въпросът и най-вече процедурата около купуването на изтрибетилите е поредната камбана, която бие, за да ни събуди, защото метастазите все по-упорито превземат обществения ни организъм.

  ГЕРБ е злокачествен тумор.

  Защо битката за живота срещу карциномите е неефективна? Защото имунната система не различава раковите клетки като "вражески" и не ги унищожава. Така те се плодят, атакуват и превземат орган след орган, система след система, докато убият организма.

  За 11-те си години във властта метастазите на карцинома ГЕРБ проникнаха във всяка клетка на обществения ни организъм.

  Неуютът, който се чувства в обществото покрай налагането на изтребителите, е сигнал, че общественият ни организъм страда. Че общественият ни организъм започва да усеща надделяването на раковите ГЕРБ-клетки и се опитва да мобилизира имунната си система за отбрана.

  Затова въпросът далеч не се свежда до парламентарна аритметика, защото този тип сметки принизяват парламентарната демокрация до стадо, което овчарят натирва тук или там и кочовете отнасят вонята си там, накъдето им сочи тоягата.

  Същината на казуса с изтребителите е в отговора на все още незададения въпрос ЗАЩО СА НИ?

  Ако не можем да си отговорим на него, значи карциномът е достигнал и до мозъка ни...


 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Щом и ДПС трябва да се впрегне сделката с изтребителите започва здраво да мирише.

  ГЕРБ трябва сериозно да се замислят. Ако тръгнат съвсем през просото ще изгубят много.

 • 3
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  С предизвестеното решение на парламента за промяна на условията по процедурата за обществената поръчка за доставката на изтребителите, България нарушава споразумението за обществените поръчки на СТО
  -GPA. Декласирането на СААВ и пренагласяването на поръчката по ТТ данните на американските самолети несъмнено ще предизвика иск на шведската компания пред СТО срещу България. И просто няма как да не ни осъдят на кошмарна глоба. Златни ще ни излязат "политическите" Ф-16.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход