Правителството вече ще преговаря за F-16 без ограничения

Управляващите с помощта на ДПС дадоха "зелена светлина" за закупуване на американски изтребители и за повече от 1.8 млрд. лв.

"Сегашното решение се взима с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Изглежда ли ви това като нова управленска коалиция", обяви в края на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова
"Сегашното решение се взима с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Изглежда ли ви това като нова управленска коалиция", обяви в края на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Reuters
"Сегашното решение се взима с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Изглежда ли ви това като нова управленска коалиция", обяви в края на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова
"Сегашното решение се взима с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Изглежда ли ви това като нова управленска коалиция", обяви в края на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова    ©  Reuters
"Когато заложените условия се изопачават в полза на един от участниците, това е позорно за държавата. Списаревски би се обърнал в гроба."

Валери Симеонов, лидер на НФСБ

Народното събрание очаквано гласува днес мандат на правителството да преговаря само със САЩ за покупка на изтребители на цена, която вече ще може и да надвишава досега одобрения бюджет за бойни самолети в размер на 1.8 млрд. лв. без ДДС. По неофициална информация американското предложение за 8 нови самолети F-16V е на стойност около 2.1 млрд. лв. и не отговаря на изискванията за разсрочено плащане и доставка на първите самолети до 2 години след евентуалното подписване на договора. Промяната в параметрите на проекта за нов самолет беше подкрепена от 130 народни представители, 84 бяха против.

"Нашето желание е хората, които всеки ден рискуват живота си, да имат модерно бойно средство", коментира по повод корекциите председателят на военната комисия Константин Попов, който е бивш началник на отбраната и на Военно-въздушните сили (ВВС). Военният министър Красимир Каракачанов пък се опита да успокои, че отклоненията от финансовата рамка ще са до нивото на предоставените до момента оферти и че ако преговорите със САЩ случайно се провалят, ще се премине към следващия участник в процедурата.

Днешното гласуване мина с ключовата политическа подкрепа на ДПС, без която промяната в параметрите на проекта едва ли щеше да да бъде възможна. Против изненадващо се обяви и партията НФСБ на Валери Симеонов, която участва в управляващата коалиция, както и "Атака", която поиска безвъзмездно предоставяне на F-16 в замяна на ползването на американските военни бази у нас. Както се знаеше още от миналата седмица, срещу сделката бяха представителите на БСП и "Воля" на Веселин Марешки. Гласуването в парламента стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който през последните седмици запазва пълно мълчание по темата с изтребителите.

"Ние тук говорим за купуване на сигурност, а не купуване на бойни самолети", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите, преди да уточни, че "категорично подкрепя решението и ще гласува за". И, намеквайки за "незаобиколимата" политическата роля на своята партия, реотрично попита: "Може ли ГЕРБ да осигури политическо и стратегическо мнозинство в парламента по такъв стратегически въпрос и ако не, какви управляващи са и в чий интерес...?"

"Правителството само се поставя в слаба позиция, допускайки отстъпление от гласуваната сума", коментира пък депутатът Кристиян Вигенин от БСП. Според него сега преминаваме от ситуация, при която поставяме изисквания към кандидатите да доставят изтребители, към вариант, при който има изисквания на един от кандидатите спрямо България. "Искате да гласуваме решение, което да гласува празен чек на правителството в нарушение на предишно решение на парламента.", обобщи Вигенин. Колегата му от левицата Румен Гечев пък акцентира върху финансовата част като отбеляза, че "сумата ще надхвърли 2.5 млрд. само за самолетите и въоръжението, които вероятно ще трябва да бъдат платени напълно през следващата година. Това ще е шок за българската икономиката."

"Нарушават се принципите на парламентаризма. Има категорично решение на парламента със 7 задължителни изисквания, 4 от които се нарушават от настоящата оферта", обяви пък Валери Симеонов. Според него това решение няма да обезпечи суверенитета на въздушното ни пространство и е по-ефикасно защитим небето си само със зенитни ракетни установки с наземно базиране."Считаме, че когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно за една държава. Списаревски би се обърнал в гроба.", патетично завърши лидерът на НФСБ.

В подкрепа да се преговаря само за F-16 очаквано се изказа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. За да аргументира предпочитанията си, той извади старо интервю на президента Румен Радев от времето, когато той е командир на ВВС и ръководител на преговорната група за нови изтребители. В него Радев застъпва позицията, че офертата за F-16 е за предпочитане пред тази за Gripen и Eurofighter. Цветанов обаче пропусна да уточни, че всъщност става дума за предишен вариант на проекта отпреди 7 години, когато бюджетът беше само 700 млн. лв. (т.е. с 1.1 млрд. лв. по-малко от сега), а предложените щатски изтребители бяха "втора ръка" от Португалия. Тогава португалските стари F-16 действително бяха по-евтини и с пълен комплект ракети, за разлика от шведските и италианските самолети, които бяха без въоръжение.

Оттук нататък процедурата за закупуване на изтребители ще продължи с водене на преговори на междудържавно ниво между България и САЩ. От българска страна ще участват министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Според военния министър Каракачанов тези разговори трябва да завършат в рамките на 3-4 месеца. След изпращане на българското искане до САЩ обаче ще започне процедура по схемата FMS (Foreign Military Sales), която може да трае до около 270 дни, преди доставката на оръжие да бъде одобрена от различните американски институции, включително от Конгреса на САЩ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Защо този резултат бе очакван?
  Защото Доган отдавна инфилтрира ДПС в структури на властта (съдебна, законодателна и местна) и то никога не е излизало от нея. И ГЕРБ доброволно плаща цената на тая подкрепа. Всъщност плащаме я ние...

  Какви проблеми предвещава новото решение на НС?

  1. Загуба на доверие, че конкурс в България може да остане неопорочен;
  2. Иск от спечелилия конкурса кандидат пред съда на Световната търговска организация за негласното му елиминиране;
  3. Решението-2 на НС не поставя рамки по четирите от седемте изисквания, заради които Ф-16 изпадна от класацията:

  - няма фиксирана крайна цена, след която да се приема, че сделката вече става неизгодна за България. На четиримата министри е подписан празен чек, в който реално Локхийд Мартин ще напише сумата. Досегашните скандали с тези министри с нищо не ме правят оптимист, че ще отстояват някакъв друг интерес, освен своя в онова море от долари, в което ще ги топнат;
  - НС не възразява по искането на ЛМ плащането на цялата сума да е авансово, т.е. то ще е авансово;
  - НС не поставя изискване първите 2 самолета да бъдат доставени до 24 м, т.е. те няма да бъдат доставени по-рано от 60 месеца, след като все още непостроения завод за Ф-16 в С.Каролина не произведе вече поръчаните за Бахрейн и Словакия 28 самолета.

  Защо никой не се замисли, че такъв самолет физически не съществува, т.е. никой - дори конструкторите му - няма представа доколко удачна е комбинацията на 50-годишна концепция за самолет с най-съвременни радари, въоръжение и пр.?

  Защо никой не слага в купето на голф двойка последно поколение електродвигатели и последна дума на електрониката?

  Защо САЩ не смятат да въоръжават ВВС си с такива Ф-16 блок 70, а ще ги произвеждат само за експорт?

  Колко са комисионнните от тази сделка и къде ще отидат?

 • 2
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Очаквано откъм Позитано се чува рев с хълцане. Самозвания д-р е подготвил цял ферман за случая. Отчете се, другарю, сега отиди да давиш мъката си в кварталния клуб на БСП.

  А иначе най-правилната позиция, заради макрополитическото си значение, отделно че цената е за всички екстри (всякакви ракети, обучение на летци и наземен персонал, хипермодерни радари и т.н.), отделно от Локхийд намекват за икономически ползи за България, въобще за ползите и аз мога да напиша цял ферман, но на разумни хора не трябва да се обяснява много. За неразумните оставям ферманите на другарите.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  И не разбирам тая опорка, че видите ли ДПС гласувало за и това прави гласуването спорно. За такова гласуване, както казва един форумец, "съм готов да получа подкрепа и от дявола". ДПС просто се опитва да покаже за пореден път две неща. Че е твърдо проатлантически настроено и че с неговите гласове всяко гласуване в парламента би било бетон. Само дето ГЕРБ никога няма да се навият за такава коалиция, защото ще оберат страшно много негативи.

 • 4
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  Тъжно е да те чете човек, Jumbo Jet...

 • 6
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#4] от "xte29566872":

  Весело е да се четат словесните гърчове на комунягите ;)

 • 7
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  Много странно, неустоиките за първия класирал се са два пъти по-вече от офертната цена, нямате спиране, до кога, и кой ще плаща, нашите внуци....

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Няма нужда от социология. Подборката тук е напълно достатъчна, за да си обясним защо един безсловесен плод (тиквата плод ли е?) ни управлява 11 г...

 • 9
  borodino avatar :-|
  borodino

  Попадна ми извадка от въртележките на Баце. За радост на феновете му тук:

  2 септември 2017 г:
  "Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други - „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат“".


  26 май 2017 г.
  „Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че до 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“.
  30 май 2017 г.
  „Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго, за да вървят всички проекти. Това каза сега и президентът. Опит да се намери конфронтация може да се търси, но ние спорим като различен род войски. Аз съм защитник на сухопътните войски, той на авиацията."
  7 юли 2017 г.
  "Първо ще купим влакове, а тогава и самолети. Първо ще са влакове да се движат хората сигурно, екологично чисто и евтино.“
  02 септември 2017 г.
  "България е бедна, не може да купува най-скъпите самолети."
  18 септември 2017 г.
  „До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника. Такава ни е доктрината.”

  Година по-късно Борисов изфорсира експерти и институции да купят най-скъпия изтребител, нарушавайки процедурите и принуждавайки Народното събрание да промени параметрите на сделката, за да повиши със стотици милиони вече гласуваната финансова рамка за нея. Това стана, след като в средата на декември 2018 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се обади по телефона на Борисов.


 • 10
  ahj21578679 avatar :-P
  ahj21578679

  Да не се забравя все пак, че Ф-16 е концепция от 1974 г. Трабант с
  лазери и бластери... И пребоядисан, за да ни вземат по 250 млн долара парчето.
  Ще ручаме боб и леща още сто години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход