Вечерни новини: Mей се изправя пред вот на недоверие, съдът спря плановете за втори лифт в Пирин

И още: България ще преговаря за F-16; Путин ще обсъди енергийни проекти на посещение в Сърбия

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Драматичните събития и липсата на яснота около Brexit днес очаквано бяха тема номер едно във всички европейски, а и световни медии, като вероятно темата ще е номер едно и следващите дни. Тази вечер предстои вот на недоверие към премира Тереза Мей, а след това тя ще има време едва до понеделник, за да представи план Б, след като план А бе категорично отхвърлен с огромно мнозинство в парламента снощи.

Защитниците на природата в България пък бяха приятно изненадани от съда в сряда - магистратите отмениха окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета буквално между празничните дни в края на 2017 г. Те правеха възможно строителството на нов лифт (а и не само) в ски зоната.

Депутатите пък очаквано позволиха на кабинета да започне преговори за скъпите изтребители F-16 - очевидно политическо решение, което срещна силен, но недостатъчен отпор, включително в управляващата коалиция.

НАЙ-ВАЖНОТО

Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие след отхвърляне на сделката за Brexit

Британският парламент ще гласува тази вечер вот на недоверие към британския министър-председател Тереза Мей, след като вчера вечерта парламентът отхвърли с огромно мнозинство от 432 гласа плана ѝ как Великобритания да напусне ЕС седмици преди крайния срок – 29 март. Това бе най-голямата загуба за настоящо правителство в историята на Великобритания. Въпреки това министър-председателят заяви, че няма намерение да подаде оставката си и ще чака резултата от вота, внесен от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

От резултатите от вота пряко зависи изходът на драмата Brexit. Преобладаващите очаквания са, че Мей ще получи достатъчно подкрепа и ще оцелее. Но страната е в най-тежката политическа криза от половин век насам и дори Мей да оцелее на поста, тя и няма много възможности да подобри значително сделката. Събитията по-вероятно ще тръгнат в посока удължаване на срока за Brexit и търсене на нова сделка. По-малко вероятно е Великобритания да напусне ЕС без сделка, тъй като такъв сценарий би бил пагубен както за икономиката на Острова, така и за ЕС. Най-малко допусканият, макар и не невъзможен вариант, е нов референдум.

Съдът спря плановете за втори лифт в Пирин

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година, които позволяваха нови строежи в ски зоната край Банско. Именно върху тези промени стъпваше решението на кабинета за строежа на втори лифт над Банско.

Това е победа за природозащитните организации, които атакуваха плана с аргумент, че той допуска огромни възможности за застрояване на защитената територия, което е незаконно. От друга страна, то е удар за амбициите на заявилия се наскоро като собственик на "Юлен" ски шампион Марк Жирардели, който настоява за втори лифт в Пирин. Развитието на събитията предизвика и закачки с бившия вицепремиер Валери Симеонов, който бе сред инициаторите на промените. Той бе заявил, че ако те не се случат, ще си закачи релса на врата и ще скочи от бургаския кей. Днес той уточни, че се е шегувал за релсата и няма намерение да го направи "за радост на всички зелени".

Парламентът даде мандат за преговори на правителството със САЩ за нови F-16

След като вчера парламентарните комисии по отбрана и финанси дадоха зелена светлина за преговори на правителството със САЩ за нови F-16, днес това очаквано направиха и депутатите в парламентарната зала въпреки спорните моменти в американската оферта. Тя е по-скъпа от заложения таван от 1.8 млрд. лв., а също така доставките нa изтребителите няма да могат да се вместят в искания срок от 2 години. Затова се наложи депутатите да одобрят и промяна на параметрите в инвестиционния проект за нови бойни самолети.

Както и заседанията на двете комисии вчера, това в залата днес също бе закрито с мотив, че ще се разисква конфиденциална информация. Така аргументите за и против сделката останаха скрити за обществото. Покупката на американските самолети - която е очевидно политическо решение, се подкрепя от ГЕРБ, ДПС и партията на военния министър Каракачанов ВМРО. Други две съставни части на "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака", всъщност са против. Остро срещу сделката са също и от "Воля" и БСП.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

CERN планира да построи още по-голям адронен колайдер

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Путин ще обсъди енергийни проекти при посещението си в Сърбия

Руският президент Владимир Путин пристига в Сърбия в четвъртък за среща с президента Александър Вучич. В рамките на срещата на двамата президенти се очаква да бъдат подписани 20 различни споразумения, включително съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

В интервю за сръбските вестници "Политика" и "Вечерни новости" ден преди посещението Путин заявява, че "Газпром" в момента разглежда вариантите за продължение за сухопътния участък на "Турски поток" в Европа. Той обяснява, че сред вариантите е и транспорт на горивото по маршрута България - Сърбия - Унгария и свързване с център за разпределение на газ в австрийския газоразпределителен център Баумгартен. За окончателното решение обаче ще се вземе предвид и позицията на ЕК, защото са нужни гаранции, че плановете за "Турски поток" няма да бъдат възпрепятствани от политическо решение в Брюксел, казва той.

Комисията на Ревизоро ще обсъжда отлагането на лобисткия закон за горивата

Парламентарната комисия за контрол на сивата икономика, председателствана от Емил Димитров-Ревизоро, ще гледа в четвъртък предложението на правителството за отлагане до 1 юли т.г. на влизането в сила на скандалния закон за горивата. Законът беше приет през юли м.г. и трябваше да се задейства от 28 януари т.г., но кабинетът едва в последния момент откри, че той страда от сериозни дефекти.

Вносител на законопроекта, който засяга силно регулацията на сектора, е Ревизоро, а под него се бяха подписали над 30 депутати от всички парламентарни групи. Още с внасянето му законопроектът предизвика силни протести на дребните търговци на горива, които изтъкват, че той е резултат от лобистки натиск на едрия бизнес в бранша. Искането за "замразяване на закона" предизвика разрив сред едрия бизнес - Българската петролна и газова асоциация обяви, че напуска КРИБ, която подкрепи отлагането.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Очаквано и парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху т.нар. тайни арести, или новото право на прокуратурата да забавя с до 48 часа уведомяването на близките на задържан. Мярката е заложена в директива на ЕС, но според нея тя може да се прилага само при ограничен брой изключителни случаи. Според Радев в българския закон тези случаи не са прецизирани и това отваря вратата за произвол.

5000 лв. става основната заплата на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Увеличението е свързано с нейния принос за събираемостта, доброволното изпълнение и електронните услуги, както и с 10-процентното увеличение на парите за заплати в бюджетния сектор от 1 януари т.г.

Консулствата в чужбина ще имат гъвкаво работно време, съобразно с нуждите на българските общности и спецификите в съответната държава, съобщава правителствената пресслужба. Промяната е направена заради нарасналия брой пребиваващи в чужбина наши сънародници.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Афганският двойник на Трюдо