България предложи скандален план за новите цели за ВЕИ - с изгаряне на дървесина
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България предложи скандален план за новите цели за ВЕИ - с изгаряне на дървесина

Плановете са изгарянето на дървесна биомаса да генерира 44% от топлинната енергия в страната през 2030 година

България предложи скандален план за новите цели за ВЕИ - с изгаряне на дървесина

Въпреки замърсяването на въздуха не се очаква увеличаване на дела на слънчевата и вятърната енергия при производството на електроенергия

Ивайло Станчев
11723 прочитания

Плановете са изгарянето на дървесна биомаса да генерира 44% от топлинната енергия в страната през 2030 година

© Красимир Юскеселиев


Вместо изграждането на нови фотоволтаични и вятърни паркове България ще заложи на изгарянето на дървесина за изпълнение на новите цели на ЕС за възобновяемата енергия. Това става въпреки проблемите със замърсяването на въздуха, които се регистрират на много места в страната, предимно заради отопление с въглища и дърва.

Освен това страната си е поставила по-ниска национална цел за дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия. Докато общото за ЕС ниво е 32%, България ще трябва да постигне едва 25%. За сравнение - през 2016 г. този дял е бил 18.8%.

Това става ясно от проекта за интегриран план в областта на енергетиката и климата за периода 2020-2030 г. Този документ е създаден декември миналата година и е изпратен в Европейската комисия за предварително становище. До края на тази година планът трябва да бъде официално одобрен.

Именно на базата на този документ ще бъде обновена и Енергийната стратегия на страната ни, която пък ще бъде с хоризонт до 2050 г. и до голяма степен ще предопредели как ще се развива България в следващите десетилетия.

Никакви преференции за ВЕИ

Документът беше публикуван на сайта на енергийното министерство. "При производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници се насърчава устойчивото използване на съществуващите дървесни и селскостопански ресурси и развитието на нови производствени системи в областта на горското и селското стопанство, при условие че са спазени критериите за устойчивост и намаляването на емисиите от парникови газове", пише в него.

Това на практика означава, че в следващите години ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на твърда биомаса - дърва, слама, пелети, брикети и други, докато производството на ток от вятър и слънце е оставено на заден план.

Обяснението за това е опитът от 2012 г., когато масовото пускане на зелени централи в експлоатация доведе до огромен дефицит в НЕК заради преференциалните цени на тока им. Вместо промяна на модела и облекчаване на частните инвестиции е решено да няма никакви стимули за соларните и вятърните паркове освен покривните фотоволтаици с мощност до 30 кВт.

Ами замърсяването на въздуха

Един от основните парадокси в решението да се стимулира изгарянето на дървесна биомаса като възобновяем енергиен източник в България е, че по този начин ще се повишат фините прахови частици във въздуха.

В тази връзка в проекта за интегриран план се посочват приетите в края на ноември 2018 г. изменения и допълнения в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С тях се предвижда разработването на наредба за изискванията за дървесината, която се използва за битово отопление, така че да отговаря на изискванията за качество. Това значи само добре изсушени дърва, които отделят по-малко пушек и прах. Все още изобщо не е ясно кой и как ще следи дали тези норми се спазват.

Дървата преди всичко

И в момента твърдата биомаса е най-широко използваният възобновяем източник в страната, благодарение на който се покриват националните цели за дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия. Тя формира около 30%, но по-важното е, че изгарянето на дърва и пелети е близо 90% от биомасата, която се използва в сектора "топлинна енергия и енергия за охлаждане". Производството на биогаз от анаеробна ферментация на биомаса и от канализационни утайки е все още незначително.

"Дървата за горене са основния вид биомаса, която се потребява в страната, като бележи ръст използването на дървени отпадъци, растителни отпадъци", пише и в интегрирания план. Намерението на управляващите е в следващите 10 г. участието на този възобновяем ресурс в производството на топлинна енергия да се увеличи от настоящите 30% до 44%.

В същото време делът на ВЕИ в производството на електроенергия през 2030 г. се очаква да остане на сегашните 17%. В абсолютни стойности количеството ток от слънце, вятър и биомаса ще се увеличи с 11% от 7244 мВтч до 8046 мВтч.

"Не е приложимо"

Като цяло много от елементите на интегрирания план, които засягат иновациите и децентрализираняи модел на енергетиката, са оставени празни - с надпис "Не е приложимо".

Така например България не си поставя за цел да гарантира, че след 10 години потребителите ще могат да участват в енергийната система и да ползват собственото генериране на енергия и новите технологии, включително интелигентните измервателни уреди.

Същото е положението и с насърчаването на технологиите за чиста енергия, въвеждането на нисковъглеродни технологии, както и инфраструктура за транспортиране и съхранение на СО2.


7 коментара
 • 1
  iqa35578297 avatar :-|
  iqa35578297

  При запазване на сега действащите базови мощности планът изглежда логичен. Няма нищо лошо в използването на пелети за отопление, това е може би най- екологичният начин за отопление. Въпросът е само ще могат ли Мариците да оцелеят още десет години.

 • 2
  marshalov avatar :-|
  Маршалов

  Уф, дайте да си изгорим горите. Ама да е докрай, до последното дръвче. Майкоо, от Далавери Симеонофф ли е произлязло туй...Да си отмъсти на хората, че не дават да бетонира Пирин?

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Целта на производството на енергия от възобновяеми източници е да се промени съотношението на парниковите газове (СО2, метан, амоняк и др.) към кислорода, азота и другите газове. Да унищожаваш единственото нещо, което разгражда СО2, поема въглерода и отделя чист кислород, чрез процес, който връща въглерода обратно в атмосферата и да наричаш това "екологично", е меко казано БЕЗУМИЕ!

 • 4
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Това което България трябва да направи е да намали енергийният баланс на жилищният фонд. Всички останали мерки са прах в очите. А начина по който се изграждат ВЕИ в БГ, си е престъпление само по себе си. Никой не мисли че тези ВЕИ в наи-напрегнатия сезон - лятото са празни, и по този начин всичките климатици се захранват от Козлудуй или от Тецовете. Но естествено дългосрочна политика по въпроса няма. И няма и да има при сегашните политически гротески.

 • 5
  iqa35578297 avatar :-|
  iqa35578297


  До коментар [#4] от "
  cocaigne
  ":

  Най-напрегнатият сезон е зимата
  Лятото е напрегнат сезон за производителите, без договори, защото няма къде да си продадът енергията и цените са много ниски .

 • 6
  devdimi avatar :-|
  devdimi

  Може ли да питам от къде решихте, че ВЕИ-та правят въздуха по-чист?!?! Сега като има 18% ток от ВЕИ въздухът по-чист ли е от преди 20 години в София?
  Замърсяването с ФПЧ е локално на мястото на горене.
  Тази статия е просто плач за лапкане на държавни субсидии от Прокопиев.

 • 7
  payakoff avatar :-|
  Payakoff

  До коментар [#1] от "iqa35578297":

  В статията става дума за производство на енергия, а не за домашно отопление...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK