Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

България не следи фалшивите лекарства, защото е скъпо

В ЕС тези медикаменти са между 1 и 4% от оборотите на аптеките, в света над 1 млн. души годишно умират по тази причина

Освен уникалния сериен номер върху опаковката след 9 февруари новопроизведените лекарства ще бъдат пускани на пазара и със специална система срещу подправяне. Засега тя важи само за лекарствата, които се продават с рецепта
Освен уникалния сериен номер върху опаковката след 9 февруари новопроизведените лекарства ще бъдат пускани на пазара и със специална система срещу подправяне. Засега тя важи само за лекарствата, които се продават с рецепта
Освен уникалния сериен номер върху опаковката след 9 февруари новопроизведените лекарства ще бъдат пускани на пазара и със специална система срещу подправяне. Засега тя важи само за лекарствата, които се продават с рецепта    ©  Цветелина Белутова
Освен уникалния сериен номер върху опаковката след 9 февруари новопроизведените лекарства ще бъдат пускани на пазара и със специална система срещу подправяне. Засега тя важи само за лекарствата, които се продават с рецепта    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България напоследък не са регистрирани фалшиви лекарства, защото покупката на хиляди опаковки от аптеките и изследването им за съответствие с оригиналния продукт би струвало изключително скъпо. Това коментира Деян Денев, председател на Българската организация за верификацията на лекарствата и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, по време на обучение за целите на кодирането на медикаментите.

По данни на Световната здравна организация годишно 1 млн. души умират заради употреба на фалшиви лекарства. В ЕС между 1 и 4% от медикаментите в аптечната мрежа са фалшификати, а при интернет продажбите този процент надхвърля 50%. Страните - членки на ЕС, смятат, че ще решат проблема с безопасността на пациентите чрез единна европейска система за верификация на медикаментите. По силата на европейски регламент тя влиза в сила от 9 февруари. От този момент нататък всички производители ще маркират лекарствата с рецепта със специален код, който ще се дезактивира при продажбата на пациента. На всеки етап от веригата кодът ще бъде сверяван, за да не попаднат във веригата фалшиви лекарства. Това няма да оскъпи самите медикаменти, но ще гарантира сигурността им. Системата е най-голямото европейско публично-частно партньорство и се финансира от фармацевтичната индустрия, за която фалшификатите на продуктите им носят загуба на репутация, бизнес и доверието на пациентите и лекарите. На по-следващ етап вероятно ще бъдат маркирани и лекарствата, които се продават без рецепта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • - 4
  • + 1

  Като критичен читател на Капитал, не мога да не отбележа силно лобисткия характер на статията, тъй като не е потърсен коментар от другата страна - представителите на малки, независими аптеки, основно от малките населени места, които ще са основните засегнати от това нововъведение.

  На този етап не е ясен ефекта от въвеждането на тези бар кодове, освен че аптеките ще имат повече разходи. Това със сигурност ще доведе ако не до ръст на цените (те са регулирани), то до затваряне на аптеки, тъй като няма да е рентабилно да са отворени, а от там все повече хора няма да имат достъп до здравни услуги.

  Също така, пише се за фалшиви лекарства, но никъде няма оценка колко са те в аптечната мрежа, тоест доколко има смисъл от тази мярка. Според моите наблюдения, фалшивите лекарства в аптечната мрежа са почти несъществуващи - това е основно проблем за онлайн магазини.

  В заключение, въвежда се мярка, която е силно лобистка, без оценка на въздействието. Мярката има вероятност да лиши много хора от достъп до здравни услуги (аптеки), особено в малките населени места, където и без това не достигат лекари и фармацевти.

  Нередност?
 • 2
  big_papa avatar :-P
  big_papa
  • + 5

  Да haralampi, статията има силно лобистки характер. И знаеш ли за кого лобира:

  - лобира за Европейската Директива, която изисква още от 2011 година въвеждане на такава система за верификация на лекарствата;
  - лобира за сигурността на пациентите, за елиминирането на фалшификатите от пазара (да ти се случи на теб... друга песен ще запееш);
  - лобира за модернизация на аптечния сектор, за контрол и проследяемост чрез аптечен софтуер;
  - И т.н., да не продължавам...

  Интересно, и срещу изискването на НАП за интернет свързаност на касовите апарати на аптеките от 1 април 2019 ли ще мръндиш?

  А ти haralampi, за кого лобираш - май ти си от онези куфарните прекупвачи на лекарства от аптеките, дето изнасят инсулина и ни разказват играта докато си го намерим. Е, ще ти спре далаверката с верификацията!!!

  Замълчи.

  Нередност?
 • 3
  pavelski avatar :-|
  pavelski

  Цялата история с верификацията е безумие. В България фалшиви лекарства няма. Ако в някоя държава има да се верифицират щом искат.
  Ако някой изнася, занимайте се с тези, които изнасят а не тази недомислица да пада върху всички обекти в страната. Знаете много добре кой изнася.
  Ще има огромна загуба на време за това безмислено верифициране.
  Хората болни ще чакат на дълги опашки по 10-15 мин на клиент да му се верифицират лекарствата, което е безмислено за лекарства, които са доказано оригинални.
  Работещите ще работят в пъти по-бавно и ще губят ценно време.
  Ще има големи и неоправдани разходи и за малкия и за големия бизнес.
  Лобитата на големите производители натискат за това ЕС. Никоя държава в ЕС не иска да го въвежда. И къде къде, в България да направим това безумие.
  Големите производители да си намерят друг начин да се справят с реекспорта, а не да съсипват 5000 обекта в България и да мъчат пациентите с огромни опашки.

  Нередност?
Нов коментар