Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

И още: Форумът в Давос започва; Прокуратурата е прекратила разследването срещу Ивайло Московски; ЕС със санкции срещу ГРУ

5419 прочитания

В обявения за най-потискащ ден от годината - третия понеделник от януари, когато еуфорията от празниците е отминала, решенията за промени през годината в повечето случаи изоставени, а мотивацията - липсваща, новините в България, ако изобщо ги има, не са приятни.

Нараства броят на училищата и детските градини в страната (около 600), които затварят заради грипна епидемия, а пикът още не е достигнат. Какво е нивото на здравеопазването и неглижирането на контрола в системата личи и от друга информация, съобщена от зам. главния прокурор Иван Гешев. Близо 29% от всички пенсии в Силистра са инвалидни, като има села, където процентът доближава сто, проучили от МВР и прокуратурата в последния месец. Във Враца 20% от пенсионерите са с увреждания, в Разград - 18%, Перник - 16%, и Монтана - 17.5%. От разпитаните 200 души 70% не знаели от какво са болни. В системата са изплатени само за 2018 г. 1.7 млрд. лв., като отделно има 39 програми за помощи, безплатни услуги и др.

Опаковането на провала с думи беше използвано и от зам.-кмета по околна среда на София Йоана Христова, която твърди, че м.г. намалели дните със замърсяване на въздуха в столицата благодарение на строежа на третия лъч на метрото, зеления билет и електробусите. Всъщност и потискащият ден е по-скоро заблуда, измислена от PR компания с идеята не да накара хората да страдат, а да се замислят и да действат.

В Европа продължава основната драма - Brexit, като по-късно днес британският премиер Тереза Мей трябва да представи предложения пред парламента - т.нар. план Б, за които се очаква да са фокусирани върху получаването на още отстъпки от ЕС.

НАЙ-ВАЖНОТО

Провал на първия пазарен тест за "Турски поток" през България

Първият икономически тест за новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница очаквано се е провалил, става ясно от публикуваните резултати. Подадените заявки от три кандидата не покриват условието на "Булгартрансгаз" за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години. Конкретни имена на кандидатите не се посочват, но е сигурно, че основният играч е бил "Газпром", който се очаква да запази 90% от капацитета на бъдещата тръба, за да пренася газ от "Турски поток" към Сърбия и Унгария.

След този провал следва държавният газов оператор да промени условията на търга, като намали размера на таксите и удължи сроковете, както впрочем поиска по-рано "Газпром". Вторият етап от пазарния тест ще се проведе от 22 до 24 януари, а резултатите трябва да бъдат оповестени на 25 януари.

Китай с най-слаб годишен икономически растеж от 28 години

Китайската икономика отчете най-слабия си годишен растеж от 1990 г., след като търговска война и решения на правителството в Пекин се отразиха на капиталовите разходи и потребителите. БВП през 2018 г. е нараснал с 6.6% при 6.8% през 2017 г. Това е най-ниското ниво, откакто на страната бяха наложени международни санкции след кървавото потушaване на протестите на "Тянанмън". Ръстът на БВП спадна до 6.4% през четвъртото тримесечие, най-ниското ниво от световната финансова криза.

На практика икономическият растеж се забавя в продължение на три последователни тримесечия, което предизвиква загриженост сред инвеститорите, че това може да доведе до забавяне на глобалната икономика. От лятото Китай прие серия от фискални и парични мерки за стимулиране на стопанството, които не успяха да обърнат забавянето. Миналата седмица финансовото министерство представи планове за допълнителни данъчни облекчения в опит да спре забавянето на икономиката.

МВФ понижи прогнозата за глобалната икономика

Международният валутен фонд отново понижи прогнозата си за развитието на световната икономика за 2019 г. и предвижда най-слабия темп от три години - 3.5%, като предишната прогноза от октомври бе за 3.7%. В еврозоната пък се очаква ръст от 1.6% за 2019 г., който е с 0.3 пункта по-слаб от очакваното през октомври.

Фондът оставя прогнозите си за САЩ и Китай непроменени, но намалява тази за Германия и предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми. От думите на главния икономист на фонда Гита Гопинат става ясно, че глобалната ревизия се дължи основно на занижени очаквания за растежа в еврозоната и Турция, които са основните търговски партньори на България. За справка, в последния си доклад от октомври МВФ заложи на забавяне на българската икономика от 3.6% през 2018 до 3.1% през тази година.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Започва световният икономически форум в Давос

Работници подготвят конгресния център преди началото на форума в Давос
Източник: Reuters

Над 3 хил. представители от публичния сектор, бизнеса и научните среди ще се съберат и тази година в Давос, за да обсъдят глобални проблеми като геополитическото напрежение, киберсигурността, все по-сложните и взаимосвързани глобални рискове, екологичните рискове.

На събитието тази година няма да присъстват френският президент Еманюел Макрон, който има вътрешни проблеми в страната, както и Доналд Тръмп и цялата американска делегация - заради продължаващия блокаж на правителството в САЩ. За сметка на това германският канцлер Ангела Меркел ще произнесе реч и ще да присъства на дебат за европейската лидерска позиция и ценности в света.

Франция и Германия се обединяват срещу евроскептицизма

Франция и Германия ще подпишат утре нов договор за сътрудничество в Аахен, според който Париж и Берлин ще задълбочат икономическото си сближаване и сътрудничеството си в редица сфери.

Документът трябва да демонстрира, че ЕС остава силен на фона на растящия евроскептицизъм преди евроизборите и на изпитанията, които създават, от една страна, САЩ, а от друга - правителствата в Италия, Полша и Унгария. Целта е да се прати силно послание – че Франция и Германия все още са в ядрото на европейския проект и го доминират и насочват.

Публична дискусия за дезинформацията преди избори

Европейският парламент в България организира утре публична дискусия на тема "Дезинформацията като инструмент по време на избори". Участие ще вземат четирима чуждестранни лектори, които ще споделят професионален опит в борбата с дезинформацията в контекста на наближаващите евроизбори през май 2019 г.

Форумът започва в 16 ч в зала 6 на НДК.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Кървава луна

Източник: Reuters

В понеделник рано сутринта в рамките на час можеше да се наблюдава пълно лунно затъмнение, известно като "кървава луна", тъй като дискът изглежда оцветен в червено. То беше първото и ще бъде единственото за тази година. Следващото ще е през 2022 г.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

"Превишенията на нормите на замърсяване на въздуха в София през 2018 г. са със 17% по-малко, отколкото през 2017 г.", каза зам.-кметът по околна среда Йоана Христова пред БНТ. Според нея това се дължи на мерките, които взимат: "системата за ранно известяване, строежа на трети лъч на метрото и вноса на нови електробуси, както и въвеждането на "зелен билет". Тези мерки ще трябва да са били свръхефективни - третият лъч на метрото не е пуснат в експлоатация, а пък "зеленият билет" беше използван само два пъти през 2018 г., и то след доказано замърсяване. Електробусите се движат от два месеца.

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски с мотив, че не са събрани доказателства за вина от негова страна за смъртта на детето му. Тригодишното дете загина при удар в дърво на моторната шейна, управлявана от Московски, на 2 февруари 2018 г. на Боровец.

"Радио Свободна Европа" възобнови работата си в България като мултимедийна платформа в понеделник. В годините на Желязната завеса и началото на прехода медията беше символ на качествена независима журналистика. Българската секция на радио "Свободна Европа" бе закрита през 2004 г., когато страната се присъедини към НАТО и имаше ясни перспективи за интеграция в ЕС. 15 години по-късно има отново нужда от нея.

Във Великобритания започна да функционира мобилно приложение, което позволява гражданите на ЕС да поискат статут на "уседналост" в страната, след като Brexit влезе в сила. Той ще им е нужен, за да работят или да получават помощи. Гражданите на ЕС ще трябва да се съгласят администрацията да провери откога законно са в страната, какви данъци и осигуровки са плащали, имат ли криминално досие и др.

WhatsApp ограничава броя на получателите на едно препратено съобщение - до пет души в чат приложението. Досега са били до 20. Целта е да се ограничи разпространението на слухове и дезинформация. Подобна мярка беше взета през юли 2018 г за потребителите в Индия, защото вследствие на слухове се стигна дори до убийства.

Съветът на ЕС наложи санкции на двама служители на ГРУ - руското военно разузнаване, на директора и един от заместниците му, както и на още петима други представители на чужди държави. Причината е, че притежават и разпространяват химическо оръжие. Руснаците са свързани с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през март 2018 г. Те нямат право да пътуват до ЕС, имуществото на ГРУ е запорирано. Гражданите на ЕС не трябва да помагат за финансирането им.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Китай ще ограничи изкачванията на Еверест този сезон

Фотограф: 6Summitschallenge.com

Китай ще ограничи с една трета опитите за изкачване на Еверест (8848 м) от северната страна този сезон. Целта е да се почисти най-високият връх на планетата, съобщава AP. Китай ще опита да намали броя на желаещите да се качат на върха от Тибет до под 300 и това да може да става само през пролетта.

Ще има места, в които ще се разпределя боклук - кенове, найлонови торбички, палатки, празни кислородни бутилки и др. Ще се направи опит да се свалят телата на починали над 8000 м височина.

През 2018 г., при друга акция по почистването на Еверест, Китай свали 8.5 тона боклуци. През 2017 г. 202 души се качиха на върха по пътя от Тибет, а 446 - от Непал. Миналата година от северната страна минаха 239 души. От 2015 г на всеки тръгнал оттам, властите дават по два чувала за боклук с изискването да върне общо 8 кг. За всеки килограм по-малко глобата е по 100 долара.

В обявения за най-потискащ ден от годината - третия понеделник от януари, когато еуфорията от празниците е отминала, решенията за промени през годината в повечето случаи изоставени, а мотивацията - липсваща, новините в България, ако изобщо ги има, не са приятни.

Нараства броят на училищата и детските градини в страната (около 600), които затварят заради грипна епидемия, а пикът още не е достигнат. Какво е нивото на здравеопазването и неглижирането на контрола в системата личи и от друга информация, съобщена от зам. главния прокурор Иван Гешев. Близо 29% от всички пенсии в Силистра са инвалидни, като има села, където процентът доближава сто, проучили от МВР и прокуратурата в последния месец. Във Враца 20% от пенсионерите са с увреждания, в Разград - 18%, Перник - 16%, и Монтана - 17.5%. От разпитаните 200 души 70% не знаели от какво са болни. В системата са изплатени само за 2018 г. 1.7 млрд. лв., като отделно има 39 програми за помощи, безплатни услуги и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ekip avatar :-|
    Зора Чернева

    Следващият етеп е сваляне на бельото и заставяне в удобна поза на отговорните български фактори.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK