Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

И още: Работодателите искат данъчна и енергийна реформа; Брюксел глоби Mastercard с 570 млн. евро; Кои са номинираните за оскари 2019

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Световният икономически форум в Давос започна днес на фона на забавения икономически растеж, търговските войни и увеличаващата се неяснота около Brexit. Очаквано това бяха и акцентите в обръщенията на някои от ключовите говорители днес, начело с лидера на МВФ Кристин Лагард и основателя на форума Клаус Шваб (седнал на снимката). Акцентите от панела за финансовите рискове пък бяха върху китайските инвестиции, паричната политика на Фед и ролята на регулаторите. Сред горещите теми са още 5G мрежите, блокчейн, изкуственият интелект и новите технологии и навлизането им в икономиката и т.н. Над 3000 политици, бизнесмени, визионери ще продължат в следващите три дни да обсъждат важни проблеми, обединени под темата за глобализацията в епохата на четвъртата индустриална революция.

Някои ключови лидери като Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Тереза Мей и Владимир Путин се отказаха от участие. Българският премиер Борисов също няма да присъства. За сметка на това там е президентът (2012-2017 г.) Плевнелиев, който заедно с Нобеловия лауреат Нуриел Рубини ще открие с ключова реч икономически форум, посветен на блокчейн технологията. Плевнелиев ще има реч и по време на организиран от китайското правителство форум, посветен на пътя на коприната и неговата роля за развитието на световната икономика.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта