България е сред страните в ЕС с най-хлабава система за гражданство срещу пари

Малцина са кандидатствали за български паспорт и пребиваване срещу инвестиции, което сочи слабата атрактивност на тази опция

Въпреки че България не е най-големият пробив в системата за получаване на европейско гражданство, страната заедно с Малта и Кипър има най-разхлабена система. Това се вижда от публикувания днес доклад на Европейската комисия (ЕК) за даването на гражданство и на разрешения за пребиваване срещу инвестиции от граждани на страни извън Европейския съюз (ЕС). Брюксел е загрижен, че тази система отваря възможността за пране на пари и застрашава сигурността на европейските граждани.

Трите държави, освен че позволяват на граждани от трети страни да се установяват дългосрочно в тях срещу направени инвестиции, каквато опция предлагат и други 17 страни - членки на ЕС, но дават възможност и за получаване на гражданство пак на това основание - инвестиция над определен размер. Петгодишен престой в България, както и в повечето страни членки позволява да се кандидатства за гражданство, а при увеличение на инвестицията този срок може да бъде съкратен.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал