Вечерни новини: "Патриотите" пак в криза - заради евровота, какво каза Меркел в Давос

И още: ЕК очаквано критикува България за практиката гражданство срещу инвестиции; Телевизията на БСП тръгва утре

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Поредният раздор между "Обединените патриоти", които, изглежда, по-скоро няма да се явят заедно на евроизборите, концентрира вниманието в сряда. Опитът обаче сочи, че при тях всичко е предпоследно. Може би и затова премиерът Борисов остана спокоен и коментира темата с думите "сутринта в Министерския съвет прекрасно си работи коалицията".

Още една политическа драма се развиваше шумно в сряда - БСП обвиниха ГЕРБ и прокуратурата, че репресират червената депутатка Елена Йончева. Вчера стана ясно, че тя е получила обвинение за пране на пари от фалиралата КТБ. Проблемът е, че всъщност много политици, журналисти и др. са взимали пари от банката, но обвинения има към много малка част.

В световен план вниманието отново е в Давос, където днес "звездата" бе Ангела Меркел.

НАЙ-ВАЖНОТО

Нови раздори в "Обединени патриоти" - този път заради евроизборите

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) обяви, че спира преговорите с ВМРО за общо явяване на европейските избори. За конкретен повод партията на Валери Симеонов сочат медийни изяви на лидера на ВМРО, с които не са съгласни. Проблем е и това, че вчера гражданско обединение официално издигна кандидатурата на Ангел Джамбазки от ВМРО за евродепутат, с което не са съгласни както Симеонов, така и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Това е поредният раздор в коалицията на "Обединените патриоти", която се тресе от неспирни скандали през последните месеци. Опитите за общо явяване на изборите не вървят от самото начало. Напрежението се изостри миналата седмица, когато ВМРО, НФСБ и "Атака" трябваше да обсъждат в какъв формат да се явят на евровота. Срещата бе бойкотирана от Сидеров, който претендира да бъде водач на евентуалната обща листа. Оттук нататък възможните варианти са всякакви, като в изказванията си лидерите на трите формации не изключват нищо за евровота - от самостоятелно явяване, през коалиция само от ВМРО и НФСБ, до всички заедно. По думите на Симеонов не се изключва дори разпад на самата коалиция.

Брюксел очаквано критикува хлабавите правила за гражданство срещу инвестиции в България

Въпреки че България не е най-големият пробив в системата за получаване на европейско гражданство, страната заедно с Малта и Кипър има най-разхлабена система за даване на гражданство срещу инвестиции. Това се вижда от очаквания и публикуван днес доклад на Европейската комисия за даването на гражданство и на разрешения за пребиваване срещу инвестиции от граждани на страни извън ЕС. За пръв път Европейската комисия представи подробен доклад, тъй като е загрижена, че тази система отваря възможността за пране на пари и застрашава сигурността на европейските граждани.

Вчера от правосъдното министерство обявиха, че за периода от 2013 г. досега едва 50 чужденци са се възползвали от възможността да получат българско гражданство срещу инвестиции. Затова министерството предлага да отпадне на тази опция от закона, като инвестицията да остане възможност само за придобиване на право на продължително пребиваване.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ангела Меркел защити глобалния ред в Давос

Геманският канцлер Ангела Меркел държа реч на Световния икономически форум в Давос, с която защити глобалния ред, атакуван от популисти и националисти. Тя напомни, че институциите, създадени преди 74 години (след Втората световна война), трябва да се бранят, защото те са създадени, за да ни предпазят от нови подобни ужаси. Тя направи жест към развиващите се икономики и каза, че тези институции все пак трябва да се реформират, така че балансът на силите да е реалистично представен. Германският канцлер каза, че лидерите, разбира се, трябва да уважават националния си интерес, но да не забравят, че всички имат такъв. Тя се спря кратко на темата за Brexit и заяви, че всичките й усилия са били концентрирани в постигането на подреден процес по излизането на Острова от ЕС.

Меркел призова за по-активна индустриална политика в Европа, която да поддържа континента конкурентен - например по отношение на електромобилите. Каза, че имаме нужда и от етично споразумение както за AI, така и за използването на биотехнологии. Що се отнася до климатичната тема, тя каза, че това е ключов проблем и лидерите имат отговорност да го решат. Но бързо охлади призивите Германия да се откаже от въглищата, като каза, че се нуждаят от тях, както и от руския газ, след като страната планира да сложи край на ядрената енергетика от 2020 г. Това бе разочароващо за екоактивистите, които се надяваха, че Меркел може да изиграе решаваща роля за края на въглищната ера.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Дискусия за мръсния въздух организира омбудсманът утре

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите с мръсния въздух, която ще се състои утре от 14.00 часа в сградата на институцията в София (ул. "Георг Вашингтон" №22). На дискусията са поканени представители на отговорни по проблема институции - Столичната община, министерства и агенции, неправителствени организации и граждани. Повод за форума станаха жалби от граждани, особено жители на кв. "Красна поляна", които настояват за спешни действия с конкретни резултати.

Телевизията на БСП тръгва от утре

"Българска свободна телевизия", или известната като телевизията на социалистическата партия, започва да излъчва от утре сутрин в 7:30 ч. с новини и сутрешен блок "България се събужда" с водещ журналистът Стоил Рошкев. Следобедният блок ще е от 13:00 до 15:30 часа с водещ Елена Пенчукова. Централната емисия новини ще бъде в 18:30 ч. Ще има и вечерен блок с предаванията "Студио икономика" с Нора Стоичкова и "Актуално от деня" с водещ Велизар Енчев.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Замръзналият Ниагара

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Парламентът одобри на първо четене промяната, с която се отлага с 6 месеца влизането в сила на лобисткия закон за горивата. Законът бе изработен под натиска на големите компании за горива и ощетява малките, като вероятно ще доведе до фалити. Заради шума около поправката и готвените протести от дребните търговци на горива правителството предложи отлагане.

Очаквано кабинетът отмени в сряда решението си за промени в плана за управление на "Пирин", които позволяваха строежи, след като ВАС постанови, че кабинетът е нарушил закона, като не е направил първо екооценка. Решението за разрешаване на нови ски строежи в планината беше мотивирано с нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от Банско до ски пистите над курорта. Концесионер на съоръженията и пистите е компанията "Юлен", а наскоро за неин собственик се обяви ски легендата Марк Жирардели.

Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява на президента Доналд Тръмп да извади страната от НАТО. Освен че потвърждава властта на Конгреса над федералния бюджет, законът още веднъж подкрепя атлантическия съюз и най-важния Член 5 от Вашингтонския договор, гарантиращ взаимна защита на страните членки.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Разказ на българска писателка влезе в американски учебник по литература

Разказът "Кръв от къртица" на българската писателка Здравка Евтимова, преведен на английски под заглавието Blood, беше включен в учебник по литература за 8-и клас в САЩ. В него са включени и произведения на автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. Самата авторка потвърждава новината за "Дневник". Здравка Евтимова е носител на множество национални и международни награди. Нейни разкази са публикувани в над 32 държави.