БСП приема изборите през 2019 г. за шанс да се върне във властта

Вътрешнопартийните интриги обаче може да се окажат сериозна пречка за това, стана ясно от изказвания на конгреса на партията в събота

"Не се страхувайте и бъдете свободни хора, които изразяват свободно волята си. Силата не е в политиците. Силата е във вас. Повярвайте, че вие решавате своето лично бъдеще", обърна се Корнелия Нинова към българите от трибуната на конгреса
"Не се страхувайте и бъдете свободни хора, които изразяват свободно волята си. Силата не е в политиците. Силата е във вас. Повярвайте, че вие решавате своето лично бъдеще", обърна се Корнелия Нинова към българите от трибуната на конгреса    ©  Анелия Николова
"Не се страхувайте и бъдете свободни хора, които изразяват свободно волята си. Силата не е в политиците. Силата е във вас. Повярвайте, че вие решавате своето лично бъдеще", обърна се Корнелия Нинова към българите от трибуната на конгреса
"Не се страхувайте и бъдете свободни хора, които изразяват свободно волята си. Силата не е в политиците. Силата е във вас. Повярвайте, че вие решавате своето лично бъдеще", обърна се Корнелия Нинова към българите от трибуната на конгреса    ©  Анелия Николова

"Ако победим ГЕРБ на евроизборите, не само ще изпратим представители на БСП в Европейския парламент, но ще можем да отстраним ГЕРБ от властта и да променим вашия живот тук." С тези думи пред заседанието на 49-ия конгрес на партията в НДК в събота Корнелия Нинова на практика откри кампанията за евровота. Изборите през май се възприемат от нея като етап от отстраняването от власт на управляващите. Затова и тя, и други оратори говориха за нуждата от максимална мобилизация, загърбване на вътрешните противоречия и определиха евроизборите като "обществен вот на недоверие".

"Това са последните опити на диктатурата да се задържи на власт. Да мачкаш свободата на словото, свободното изразяване, журналистите, различното мнение, е опит на авторитарната власт да се задържи по-дълго. Защото корабът на управлението потъва и те го знаят. Първи го напускат патриотите – това е сигнал, че си отиват", каза Нинова в словото си.

Според нея премиерът е неспособен да овладее ситуацията, не може да даде стабилност на управлението и сигурност на държавата. "Разбира се, той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в кризисни моменти, но това не гарантира нито принципност на решенията, нито устойчивост на политиките. Това е политика на парче и политика по интереси", каза председателят на БСП. Нинова анализира, че единствената тревога на ГЕРБ на националната им среща преди седмица била "падащият им рейтинг и изравняването му с БСП".

В това отношение тя беше подкрепена и от Сергей Станишев, който като евродепутат отчете работата на четиримата представители на левицата в ЕП досега. "Ако спечелим евроизборите, а ние имаме сили за това, ще паднат бентове и стени, които ГЕРБ едва удържа. Те са притеснени, видях го на срещата им. Изборите са важни и заради местните наесен. Има няколко капана - да не се мобилизираме, да подценим опонента и да покажем вътрешни раздори", каза той.

На форума бяха приети два документа - платформа за европейските избори и "Визия за България", с идеите, насоките и предложенията на социалистите за управлението на страната. Въз основа на нея ще бъде оформена управленската програма, ако и когато БСП спечели властта. Нинова я определи като "предложение за нов обществен договор", с който да бъде сложен край на прехода. И обобщи идеите в нея като "връщане на държавата в ключовите сектори на икономиката и живота на българина".

"С голямата бухалка"

Гласувана бе и декларация в подкрепа на депутата от левицата Елена Йончева. Лидерът на социалистите отдели специално внимание на "политическия процес, организиран срещу Елена Йончева". Тази седмица на журналистката, която е народен представител, беше повдигнато обвинение за пране на пари от КТБ заради това, че е получила средства от офшорна компания, с които по думите й е закупила тв техника и е снимала документални филми през 2012 г.

Според Нинова причината за това, което се случва на Йончева, е, "че имаше смелостта да покаже тези недъзи на сегашното управление, да се опълчи на корупцията, да започне разследване за злоупотребите с оградата, за "Кумгейт", за строителството на магистралите, защото си позволи да започне проверка - вярна ли е информацията, че премиерът на България има къща в Испания, в Барселона, защото си позволи да го осъди за лъжа. И тя е наказана не с наказателен процес, а с политически".

Самата Йончева, която не е член на БСП, също имаше реч, в която сравни Бойко Борисов, без да го назовава, с боса на сицилианската мафия. "Има пълзящ авторитаризъм. Това управление ще влезе в историята като режима на една шайка, на една престъпна група", каза Йончева. Според нея БСП може да го свали, но ще е тежко, защото вече е "извадена голямата бухалка".

Корнелия Нинова обяви, че през следващата седмица журналистката ще представи разследване за корупция по високите етажи на властта: "Там става въпрос за сговор в Министерски съвет - на министри, за корупция и заличаване на нейните следи."

Йончева е сред потенциалните водачи на листата за евроизборите.

Интригите за евролистата

Въпреки че в официалния дневен ред на конгреса не стоеше въпросът за кандидатите за евродепутати на левицата, все пак интригата дали сред тях ще е президентът на ПЕС Сергей Станишев се прокрадна в няколко изказвания. В словото си самият той предупреди БСП, че ако един ден състави правителство, десницата в Европа ще направи всичко възможно, за да го провали. "Кой ще е нашият съюзник, на кого ще се опрем? Естествено на политическото семейство, от което сме част (ПЕС - бел. ред.). Искам да предупредя и да предпазя от тенденцията, която се прокрадва - ние сме едно цяло, едно политическо семейство", каза Станишев.

В последната година по инициатива на Нинова БСП се противопостави на някои от позициите, защитавани от ПЕС - за т.нар. Истанбулска конвенция и Пакта за миграция на ООН. Тя дори отказа да отиде на конгреса на европейската партия в Лисабон през декември, на който Станишев беше преизбран за президент. През тези две позиции ще се преценяват и кандидатите за евродепутати, които социалистите ще започнат да номинират от понеделник. Това поставя под съмнение попадането на президента на ПЕС в листата.

Станишев има амбициите да участва и в предстоящия евровот, но как ще се впише в условията тепърва ще се види. Отсега може да се прогнозират сблъсъци. Първият, който макар и не директно подкрепи Станишев, беше депутатът Антон Кутев. "Не бива да слагаме разделителни линии - в партията и извън нея", каза той и попита защо отново се поставя темата за Истанбулската конвенция, която вече е решена и която разделя партията и обществото. Същото се отнасяло и за Пакта за миграция на ООН. В първия вариант на визията и двете теми не присъстваха. "Ако я нямаше тази европейска легитимност на БСП (членството в ПЕС - бел. ред.), нямаше да сме толкова силни, колкото сега. Не трябва да губим връзката с ПЕС", каза той. Кутев предупреди и че заради засилването на евроскептицизма в поведението на БСП в последната година и половина партията сама отблъсква избирателите от периферията. "Грешка ще е, ако покажем прекалена самоувереност, ако станем прекалено агресивни", предупреди депутатът.

Предупреждение към ръководството на БСП прозвуча и от председателя на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров, който е от най-близкото обкръжение на лидера на социалистите в Пловдив Георги Гергов - едно от лицата на опозицията срещу Нинова. Той се възмути, че от "Позитано" 20 не защитили кмета на Асеновград Емил Караиванов, който имаше две обвинения за злоупотреби през 2017 г., но по-късно те бяха свалени. "Председателят на партията трябва да застава зад местните структури, в противен случай трудно ще намираме хора, които да издигаме", каза Телчаров. И заяви: "Казвам на Изпълнителното бюро - никой не е по-голям от партията. Тя е жив организъм и се взима в ръце, когато някой се самозабрави."

"От утре стартираме номинациите за евродепутати - да не правим компромиси. Длъжни сме да представим кандидати, които отговарят напълно на посланията, да не са плод на сговор и тайни договорки. Дошло е време да си извлечем поуките от загубата на парламентарните избори", каза пък зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Една от причините Георги Гергов да бъде помолен да напусне Изпълнителното бюро на БСП беше именно фактът, че се е опитвал да договаря участие на партията в управлението на ГЕРБ. И досега има съмнения, че той има общи бизнес интереси с някои от кръговете около кабинета.

Добрев предупреди: "Няма шанс да изгубим евроизборите и само шест месеца по-късно да спечелим местните избори." Той се обърна към вътрешната опозиция, без да го заяви директно: "Изборите през 2019 г. са исторически шанс за БСП и нямаме право да го изпускаме. Няма да допуснем никой да си решава вътрешнопартийните проблеми през резултатите от изборите, нито амбициите си за партийна кариера."

Тези думи на Добрев са знак към недоволните от Нинова, че ръководството е наясно с новата им тактика - да оставят "Позитано" 20 да се провали на предстоящите избори - европейски и местни, а след това да поискат сметка. Това означава и да не работят за успеха на левицата.