Декларирането на действителните собственици ще става по преценка на фирмата

Становище на Агенцията по вписванията по повод на започващата от 1 февруари кампания дава тълкуване на спорния въпрос

Новият Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) не въвежда абсолютно задължение за всички търговски дружества в България да декларират действителните си собственици. Всяка фирма, учредена в България, ще преценява дали се налага да подаде такава декларация, или това не е необходимо, защото от данните, декларирани до момента в Търговския регистър, и така е видно кой е действителният й собственик. Извън това категорично не съществува задължение за подаване на декларация за едноличните фирми (ЕТ, ЕООД), чиито действителни собственици са физическите лица, вписани по партидите им като еднолични собственици. А също и при аналогични условия за ООД със съдружници с най-малко 25 на сто дялово участие.

Това става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията (АВ) по повод на започващата кампания по вписването в Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) на данните за действителните собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари. В него се казва, че агенцията е осигурила възможност за вписването на тези данни в поставения й от закона срок до 31 януари. Финалният етап на тази операция беше проведен през последния уикенд, когато временно бе преустановен достъпът до услугите на ТРРЮЛНЦ от петък вечерта до неделя вечерта.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole
  • + 5

  Според мене, наложително е в най-кратък срок от Министерството на правосъдието да излязат с разяснения по коментирания в статията казус. Защото в публикувания в бр. 3 на ДВ Правилник за прилагане на мерките по ЗМИП няма такова обяснение, като даденото от АВ. Даден е срокът за представяне на декларациите, техният вид и...глобите, ако не се изпълни изискването. Всеки търговец/ФЛ би предпочел да заплати сума за публикуване на декларацията в ТР пред реалната заплаха да бъде глобен с посочените в статията и ДВ суми.
  За съжаление, служителите и шефовете в това министерство са доказали многократно, че рационални решения от тях не следва да очакваме. А недомислието, прието от депутатите, разкрива експертната им немощ при създаване на закони и др. актове. Това, обаче, не е новост.

  Нередност?
 • 2
  kutsaroff avatar :-|
  Пепи
  • - 2
  • + 1

  Капитал, подвеждате хората с тази статия!
  "категорично не съществува задължение за подаване на декларация за едноличните фирми (ЕТ, ЕООД)"
  На едно ЕООД, едноличен собственик на капитала може да е друго ООД, а на това ООД собственик на капитала да е една офшорна фирма например и някакво друго ЕООД. Целта на тези декларации е да се декларира крайния собственик на капитала на първото ЕООД.
  Естествено, че имаш задължителен характер, щом имаш санкциия при недеклариране. "За първо нарушение, когато нарушителят е физическо лице, глобата е от 500 до 5000 лв., ако е търговец - от 1000 до 10 000 лв.. Но ако и след налагането на глоба/имуществена санкция нарушението продължава, нарушителят ще търпи същата санкция всеки месец до заявяване на вписването."
  Те и ГФО отчети не са задължителни ( може и да не ги публикуваш), но ако те хванат ще платиш глоба. И на последно място, тези декларации не се заверяват нотариално!!

  Нередност?
 • 3
  caffein avatar :-|
  Биляна Л. Русева

  До коментар [#2] от "Пепи":

  "чиито действителни собственици са физическите лица, вписани по партидите им като еднолични собственици."

  описаната от Вас хипотеза остава извън тази по закон, и тази в статията...

  Нередност?
Нов коментар