Бизнесът в района на НДК иска забрана за скейтборд в подлеза

Актовете по новата наребда за обществения ред са съставени неправомерно и ще паднат в съда

Масово каране на скейборд пред НДК
Масово каране на скейборд пред НДК    ©  Анелия Николова
Масово каране на скейборд пред НДК
Масово каране на скейборд пред НДК    ©  Анелия Николова

Новата наредба за обществения ред не забранява карането на скейтборд и не дава основание за съставяне на актове. Това е заявил в сряда председателят на общинската комисия за обществен ред и сигурност Иван Илиев на среща с представители на СДВР, скейтборд организациите и бизнеса, съобщиха от Столичната община. На срещата търговци от района на НДК са поискали забрана за скейтборд в подлеза заради шум и вандалски прояви.

"Председателят на комисията разясни на представителите на СДВР как трябва да бъде прилагана наредбата, тъй като е написана неясно и полицията не я разбира. Това води до неоснователно писане на актове", заяви пред "Капитал" Делян Стефанов, представител на организацията Sofia Skate City. Той добави още, че по думите на главния директор на СДВР Георги Хаджиев такива ще падат в съда.

Недоволство от страна на бизнеса

На срещата бяха поканени и представители на бизнеса, работещи в подлеза на НДК, които изразиха недоволството си от карането на скейтборд там. "Нетърпимо е поведението на каращите, тъй като шумът, който се вдига от приглушеното пространство в пешеходен подлез, е непоносим. Недопустимо е карането на скейтборд и опитите за правене на трикове върху витрина на търговски обект, чупенето на кошчета за боклук, пейки и плочки. Мога да потвърдя казаното с видео и снимкови материали", обяснява за "Капитал" Кристиян Атанасов, който работи в един от магазините за сувенири в подлеза.

Другият проблем според него е, че карането там пречи на бизнеса, тъй като например през лятото, когато вратите на магазините са отворени, скейтбордистите ги затварят, защото им пречат, като освен това и клиенти се оплакват от шума.

"Ние подкрепяме спорта, но не и вандализма", заяви Атанасов. Според него и колегите му е добра идея Столичната община да осигури площадки на скейтбордистите, за да спрат да карат в подлеза, където това би трябвало да е забранено.

За повече площадки

Стефанов от Sofia Skate City обясни, че това се случва, когато времето е лошо, както и заради липсата на предназначени за това места. "Ясно ни е, че на собствениците на магазините не им приятно, но се надяваме скоро да има спортни площадки в центъра, където да караме", заяви той.

От организацията продължават да настояват за изграждане на спортни площадки за каране на скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и др. Те обсъждат с главния архитект на София Здравко Здравков възможните локации, като засега на преден план е тази в Северния парк. Другите предложени терени са в "Южен парк 2" зад хотел "Хилтън" и езерото зад Паметника на незнайния войн.

Председателят на комисията Иван Илиев посочи също така, че през пролетта ще организира нова среща, на която да се анализира как след направените указания наредбата се прилага от служителите на СДВР, за да могат скейтърите да карат през най-активния си сезон, без да бъдат притеснявани.