Масларова е осмата, осъдила България в Страсбург заради презумпция за невинност

Решението е особено актуално заради публичните изявления на институциите по делата срещу Елена Йончева, Баневи, Арабаджиеви

Емилия Масларова в съда, май 2011 г.
Емилия Масларова в съда, май 2011 г.    ©  Анелия Николова
Емилия Масларова в съда, май 2011 г.
Емилия Масларова в съда, май 2011 г.    ©  Анелия Николова

Бившият депутат от БСП и бивш социален министър в кабинета "Станишев" (2005-2009 г.) Емилия Масларова осъди България в Страсбург, задето представители на държавните власти са нарушили презумпцията за невиновност спрямо нея. В четвъртък Европейският съд за правата на човека обяви решение, според което държавата е осъдена да заплати 5000 евро неимуществени вреди на Масларова за нарушение правото й по чл. 6§2 от конвенцията за правата на човека, според който всеки, обвинен в престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му пред съд – както законът предписва.

Решението по делото "Масларова" е осмото досега, по което България е осъдена за нарушаване на презумпцията за невиновност с публични изявления на властите. Юристи обаче очакват съвсем скоро да се появат и серия от други такива решения предвид висящите в момента пред Съда в Страсбург жалби срещу България и етапа, на който се намират. Решението е особено актуално в контекста на поведението на прокуратурата, КПКОНПИ и други институции, включително и политическите закачки около делата срещу Елена Йончева, Арабаджиеви и Баневи, припомня един от адвокатите на Масларова пред Страсбург - Михаил Екимджиев (виж в карето най-долу).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се