Масларова е осмата, осъдила България в Страсбург заради презумпция за невинност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Масларова е осмата, осъдила България в Страсбург заради презумпция за невинност

Емилия Масларова в съда, май 2011 г.

Масларова е осмата, осъдила България в Страсбург заради презумпция за невинност

Решението е особено актуално заради публичните изявления на институциите по делата срещу Елена Йончева, Баневи, Арабаджиеви

6356 прочитания

Емилия Масларова в съда, май 2011 г.

© Анелия Николова


Бившият депутат от БСП и бивш социален министър в кабинета "Станишев" (2005-2009 г.) Емилия Масларова осъди България в Страсбург, задето представители на държавните власти са нарушили презумпцията за невиновност спрямо нея. В четвъртък Европейският съд за правата на човека обяви решение, според което държавата е осъдена да заплати 5000 евро неимуществени вреди на Масларова за нарушение правото й по чл. 6§2 от конвенцията за правата на човека, според който всеки, обвинен в престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му пред съд – както законът предписва.

Решението по делото "Масларова" е осмото досега, по което България е осъдена за нарушаване на презумпцията за невиновност с публични изявления на властите. Юристи обаче очакват съвсем скоро да се появат и серия от други такива решения предвид висящите в момента пред Съда в Страсбург жалби срещу България и етапа, на който се намират. Решението е особено актуално в контекста на поведението на прокуратурата, КПКОНПИ и други институции, включително и политическите закачки около делата срещу Елена Йончева, Арабаджиеви и Баневи, припомня един от адвокатите на Масларова пред Страсбург - Михаил Екимджиев (виж в карето най-долу).

До момента по 7 други дела Страсбург се е произнасял, че е налице нарушение на презумцията за невиновност – в решенията по делата "Гуцанови", Попови", "Алексей Петров", "Петров и Иванова", "Стоянов и други"(Дамбовците), "Тони Костадинов", "Петьо Петров". Огромната част от тези дела са резултат от кампанията на ГЕРБ в началото на първото правителство на Борисов по режисирани шумни арести. Идеолог на тази кампания и главно действащо лице в нея беше тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, който става и герой на някои от решенията на Страсбург. Всички наказателни дела, по които бяха проведени шумните арести, запечатвани даже и с камера от специални екипи на МВР, се провалиха в съда.

В определен смисъл и делото срещу Масларова в България беше инспирирано от политиката, вдъхновена от Цветанов, чиято цел бе да се демонстрира пред обществото, че "престъпниците са погнати".

Наказателното дело срещу Масларова навърши десет години и отново е върнато на прокуратурата

Разследването срещу Масларова започна през 2009 г., когато в новия парламент веднага след изборите бе внесено и искането за сваляне на имунитета й. Обвинителният акт - за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, свързани с ремонта на социален център в Стара Загора - бе внесен в съда през 2010 г. Според обвинението Масларова семейният й приятел Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили голямата част от отпуснатите близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата.

През декември 2015 г. Софийският градски съд оправда всички подсъдими, тъй като от обвинителния акт изобщо не се разбирало кой какво престъпление е извършил и по какъв начин. След протест на прокуратурата през 2017 г. Софийският апелативен съд потвърди тезата за абсурдния обвинителен акт и го върна на прокуратурата да си го поправи. Оттогава повече от година и половина делото стои в прокуратурата.

Преди десет години: Обвинението е доказано по недвусмислен начин

В момента наказателното дело срещу Масларова и съпроцесниците й, образувано точно преди десет години, отлежава тихомълком в прокуратурата, но през 2009-2010 г. по темата са се изказвали мнозина от управляващите с категорична заявка, че обвинението е доказано по безспорен начин. Сред тях са премиерът Бойко Борисов, тогавашният главен прокурор Борис Велчев в мотивировката си пред парламента за искането за имунитета на Масларова, говорителката на главния прокурор Стилияна Кожухарова, депутати. Членът на временната анкетна комисия Пламен Нунев (ГЕРБ) споделя пред в. "Политика" през 2010 г.: "Ние сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра."

В решението на ЕСПЧ обаче се приема, че само две от тези изказвания представляват нарушение на презумпцията за невиновност на Масларова – изявлението на говорителката на главния прокурор Кожухарова и изявлението на Пламен Нунев.

Според ЕСПЧ не може да се търси отговорност от главния прокурор Велчев за категоричността му при излагането на аргументите срещу Масларова в искането за имунитета й до парламента, още повече, че това искане е направено официално до съответната институция. Изявлението на Велчев не е пряко насочено към обществеността, а към парламента и е за вътрешноинституционална употреба, смята ЕСПЧ. Съдът в Страсбург не обсъжда факта, че у нас по условие подобни искания се вкарват директно в политическа употреба.

Що се отнася до публикацията в "24 часа", където са цитирани изявления на премиера Борисов за вината на Масларова, това по-скоро са преразказани твърдения на премиера (reported speech) и няма как да бъдат верифицирани точните му думи, смята ЕСПЧ. В този смисъл статията представлява по-скоро тълкуването на автора на тези изявления на премиера, затова не може да се приеме, че в случая има нарушения на презимпцията за невиновност.

Говорителят на главния прокурор - нарушител на презумпцията за невиновност

Същевременно обаче не друг, а говорителят на главния прокурор, институция, която трябва да следи за спазването на законността, е нарушил презумпцията за невинност спрямо Масларова. На 6 ноември 2009 г. на специален брифинг Кожухарова заявава пред медиите: "Засега по недвусмислен начин е установена връзката на Драганов и Масларова, която обективира намерението на Масларова за своене на обществени пари". След което обяснява механизма на извършване на престъплението. Изказването на говорителя Кожухарова надхвърлят обичайната информация за едно дело, тя заявява недвусмислено, че Масларова е отговорна за злоупотребата с публични средства като е възложила обществена поръчка на фирма на неин приятел.

Що се отнася до интервюто на Нунев, член на комисията ад хок с наименование "Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата", то неговите заявления за кволификацията на извъшеното от Масларова са надхвърлили обичайното предаване на информация и биха могли да се тълкуват от широката общественост като категорично твърдение от високопоставен държавен служител за нейната вина. Масларова обаче не е имала ефективно средство на защита срещу тези изявления, с които се нарушават правата й, констатира ЕСПЧ. По стандартите на Съда в Страсбург ефективната защита е налице, когато засегнатият веднага да потърси обезщетение за накърнените си права по ясен законов механизъм, независимо от произнасянето на наказателния съд впоследствие. В случая обаче представителите на властите се изказват от името на институциите с категорично обвинителна теза, а засегнатият не може да заведе дело по Закона за отговорността на държавата за вреди преди края на наказателното дело. Спорно е и дали може в рамките на граждански процес де претендира за вреди от нарушаване на презумцията за невиновност, която се гарантира като основно право на гражданина и в българската конституция, и в Европейската конвенция за правата на човека.

Решението на Страсбург по делото "Масларова" за пореден път идентифицира нещо, за който българското общество е наясно отдавна: има проблем с начина, по който властта говори за висящи наказателни производства. Но това, което не се казва в това решение е, че този проблем не е роден просто от това, че представителите на властите не улучват точния начин, по който трябва да говорят за това, а защото те съвсем съзнателно и целенасочено използват наказателните произовдства в политиката и прокуратурата отдавна е участник в тази схема.

Михаил Екимджиев, адвокат

И след толкова осъждания в Страсбург говорителят на главния прокурор прави същите нарушения

Решението е изключително навременно и полезно, защото за сетен път показва как правото и прокуратурата не трябва да бъдат използвани за разчистване на политически сметки, визирам по-конкретно казуса с Елена Йончева. Решението за сетен път показва на главния прокурор и неговия говорител как не бива да се правят пределно категорични изказвания за вината на граждани преди тази вина да бъде установена с влязла в сила присъда. Добре е решението да бъде прочетено внимателно от тях, защото и сега, след толкова осъждания на България за подобни изявления на бившия министър Цветан Цветанов, на прокурор, на съдии, отново говорителят на главния прокурор прави такива категорични изказвания - по казусите Баневи и Арабаджиеви, за които вероятно отново държавата ще бъде осъдена и отново ние ще плащаме.

Бившият депутат от БСП и бивш социален министър в кабинета "Станишев" (2005-2009 г.) Емилия Масларова осъди България в Страсбург, задето представители на държавните власти са нарушили презумпцията за невиновност спрямо нея. В четвъртък Европейският съд за правата на човека обяви решение, според което държавата е осъдена да заплати 5000 евро неимуществени вреди на Масларова за нарушение правото й по чл. 6§2 от конвенцията за правата на човека, според който всеки, обвинен в престъпление, се смята за невинно до доказване на вината му пред съд – както законът предписва.

Решението по делото "Масларова" е осмото досега, по което България е осъдена за нарушаване на презумпцията за невиновност с публични изявления на властите. Юристи обаче очакват съвсем скоро да се появат и серия от други такива решения предвид висящите в момента пред Съда в Страсбург жалби срещу България и етапа, на който се намират. Решението е особено актуално в контекста на поведението на прокуратурата, КПКОНПИ и други институции, включително и политическите закачки около делата срещу Елена Йончева, Арабаджиеви и Баневи, припомня един от адвокатите на Масларова пред Страсбург - Михаил Екимджиев (виж в карето най-долу).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  И тая крадла осъди България, да й плащат тези, които не са си свършили добре работата.

 • 2
  ivz00596241 avatar :-|
  ivz00596241

  Отдавна трябваше да и отрежат опашката на тази лисица.Мазна Гана, колко ли е отмъкнала от дядовата каруца?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK