Вечерни новини: "Турски поток" ще мине през България срещу 2.8 млрд. лв., Италия е в рецесия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: "Турски поток" ще мине през България срещу 2.8 млрд. лв., Италия е в рецесия

Вечерни новини: "Турски поток" ще мине през България срещу 2.8 млрд. лв., Италия е в рецесия

И още: Рекордна печалба на банките за 2018 г.; Приключи сагата с лобисткия закон за горивата; И ЕС се обърна срещу Huawei

5425 прочитания

Четвъртъкът донесе важни новини в страната: "Турски поток" през България, изглежда, ще има, след като "Булгартрансгаз" все пак успя да се договори с "Газпром" за цена за транзита на природен газ. Тръбопроводът към Сърбия тепърва трябва да бъде изграден, а инвестицията се оценява на 2.8 млрд.лв.

В парламента най-после бе сложен край на драмата със спорния и лобистки закон за горивата. След седмици на заплахи от протести от страна на дребния бизнес и караници между едрия бизнес депутатите намериха начин общо взето да угодят на всички - за дребните търговци на горива има облекчения, а самият закон хем не се отлага, хем няма да заработи веднага, защото наредбата към него ще се забави с "до шест месеца". Така се дава време за корекции.

Очаквано продължават и отзвуците около вчерашните обвинения на депутатката от БСП Елена Йончева към министъра на културата Боил Банов - че е опитал да спести на строителя на Ларгото неустойка от 700 хил. лв. Днес ГЕРБ и Банов очаквано предприеха защита, като опитват да дискредитират предполагаемия източник на записите - Ангел Ангелов, който сега работи по европроекти в образователното министерство. Според Банов той е участник в схеми за изнудване и натиск, за да минават определени договори, а зам.-министърът на образованието Деница Сачева потвърди, че Ангелов е притискал и сегашния си началник. По всичко личи, че сюжетът ще продължи и в идните дни и едва ли ще е единственият, предвид че тази година предстоят избори - европейски и местни.

Нови неокуражителни новини пък дойдоха за европейската икономика. Според данните на Евростат забавянето на растежа в ЕС и еврозоната продължава, а Италия дори влиза в рецесия със спад от 0.2%.

НАЙ-ВАЖНОТО

"Турски поток" през България ще има. Срещу 2.8 млрд. лв.

От третия опит и след сериозни отстъпки за очакваните приходи от такси, "Булгартрансгаз" все пак успя да се договори с "Газпром" за транзита на природен газ през България от турската до сръбската граница. Това става ясно от публикуваните на 31 януари резултати от втория етап на третата фаза в Open Season процедурата по проекта за развитие и разширение на газопреносната система. Става дума за бъдещата тръба, която държавната компания планира да изгради, за да пренася газ от "Турски поток" към Сърбия.

След като пазарният тест е обявен за успешен държавната компания ще продължи с провеждането на обществената поръчка за изграждане на новия газопровод, чиято стойност се очаква да е 2.8 млрд. лева. Първите доставки на природен газ трябва да се осъществят още през 2020 г.

Икономиката на ЕС продължава да се забавя, а Италия влезе в рецесия

Икономиката на ЕС и еврозоната продължават забавянето на темпа си на растеж, сочат предварителните данни на Евростат за последното тримесечие на 2018 г. От числата става ясно, че икономиката на всички 28 страни от ЕС и на тези от еврозоната расте по-бавно: увеличението спрямо предходното тримесечие е съответно 0.3 и 0.2%., а на годишна база - 1.5% и с 1.2%. За сравнение, годишният ръст през третото тримесечие бе 1.8% в ЕС, а в еврозоната – с 1.6%. Предварителните данни не дават разбивка по държави, но вече излезе информацията за ръста на испанската, френската и италианската икономика. Докато испанската расте с 0.7% на тримесечна база, а Франция отбелязва ръст от 0.3%, големите притеснения са свързани с Италия, която влиза в рецесия със спад от 0.2% в БВП спрямо предишното тримесечие.

На практика Италия влиза в третата си рецесия за последните 10 години, като Рим усеща негативните ефекти от забавянето на важните за страната търговски партньори Германия и Китай. Освен това правителството влезе в остър спор с Европейската комисия за бюджета за 2019 г. заради заложения прекомерен дефицит. Иначе генералните причини за забавянето на европейската икономика могат да се търсят в търговката война и проблемите на автомобилните компании с новите екологични изисквания.

Рекордна печалба на банките от 1.7 млрд. лв. за 2018 г.

Рекордна в историята си печалба от 1.67 млрд. лв. отчитат банките в България за 2018-а година. За това спомага ръстът на кредитирането, намалението на разходите за обезценки, както и събития с еднократен характер като промяната на статута на BNP Paribas Personal Finance от небанкова финансова институция на клон на едноименната френска група и изтегленият от Уникредит Булбанк голям дивидент от дъщерни предприятия. Към края на декември активите на банковата система са 105.6 млрд. лв., което е нарастване със 7.9% само за една година. Лошите кредити намаляват до 7.6% или 6.7 млрд. лв.

През последните години банките явно се възстановиха от кризата и макар балансите им да не са перфектни, държаните лоши активи бързо спадат. Вероятно това ще е последната толкова силна година, тъй като се очаква забавяне на икономиката, ръст на лихвите и влизане на нови регулации.

Повече подробности четете на capital.bg

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

ЕС може да изключи Huawei от търгове за оборудване за 5G

ЕС обмисля предложение да бъдат на практика изключени китайски компании, включително Huawei, от доставки и монтиране на оборудване за мобилни мрежи от ново поколение. Обсъждането е в начална фаза, а идеята може да се окаже трудна за реализиране, но това е поврат в позицията на ЕС по въпроса на фона на растящи притеснения и натиск от САЩ срещу най-големия доставчик на телеком оборудване в света. Това засяга и България, тъй като Huawei е доставчик на оборудване и на български телеком оператори.

Спорът най-вероятно ще е сред водещите теми на насрочената за 9 април среща на върха ЕС - Китай в Брюксел, на която ще присъства премиерът Ли Къцян.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Започва кампанията по деклариране на действителните собственици на фирмите и гражданските дружества

По силата на новия Закон за мерките срещу изпирането на пари в периода от 1 февруари до 31 май 2019 г. търговците и юридическите лица с нестопанска цел са длъжни да заявят за вписване в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел данни относно техните действителни собственици. Юридическите лица с нестопанска цел, които са се пререгистрирали след 31 януари 2019 г., заявяват данните за действителните си собственици в срок до 4 месеца от пререгистрацията, напомни Агенцията по вписванията.

Данните за действителните собственици се вписват въз основа на нотариално заверена декларация от представляващите фирмата, фондацията или сдружението, която се подава до регистъра със заявление по образец.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Общинските съветници окончателно одобриха бюджета на Столична община за 2019 г., през която ще има и местни избори - през есента. Той е в размер на рекордните 1.75 млрд. лв., или с над 12% по-голям от бюджета за 2018 г. От тях над 305 млн. лв. са от ЕС - за метрото и ремонти в центъра, други 478 млн. лв. са държавната субсидия, а собствените приходи са в размер на 724 млн.

Бившият социален министър от БСП Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека заради нарушена презумпция за невинност от представители на властите. Държавата трябва да плати на Масларова 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди и 3000 евро разходи по делото. Причината са коментари на говорителя на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

Европарламентът призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела до произвеждането на нови честни и прозрачни президентски избори. Евродепутатите направиха това с незаконодателна резолюция и призовават всички правителства в ЕС да последват примера им. Испания, Португалия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания вече обявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до идния понеделник президентът Николас Мадуро не свика избори.

СНИМКА НА ДЕНЯ

"Диор" в музея

Лондонският музей "Виктория и Албърт" представя изложба с някои от най-известните тоалети в историята на френската модна къща "Кристиан Диор" - от роклята на принцеса Маргарет на 21-ия й рожден ден до тази, с която Дженифър Лорънс получи награда "Оскар". Изложбата "Кристиан Диор: Дизайнер на мечтите" се открива на 2 февруари и ще представи над 500 творения на модната къща. Тя ще включва също аксесоари и флакони за парфюми. Цялата експозиция проследява отблизо историята на луксозната марка - олицетворение на висшата мода, от нейното основаване през 1946 г. В нея е включено едно от най-ранните творения на Диор - костюм с вталено бяло сако и черна плисирана пола от 1947 г., с който той създава съвсем нов стил в дамското облекло, т.нар. в модата new look (на снимката).

Четвъртъкът донесе важни новини в страната: "Турски поток" през България, изглежда, ще има, след като "Булгартрансгаз" все пак успя да се договори с "Газпром" за цена за транзита на природен газ. Тръбопроводът към Сърбия тепърва трябва да бъде изграден, а инвестицията се оценява на 2.8 млрд.лв.

В парламента най-после бе сложен край на драмата със спорния и лобистки закон за горивата. След седмици на заплахи от протести от страна на дребния бизнес и караници между едрия бизнес депутатите намериха начин общо взето да угодят на всички - за дребните търговци на горива има облекчения, а самият закон хем не се отлага, хем няма да заработи веднага, защото наредбата към него ще се забави с "до шест месеца". Така се дава време за корекции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.