БСП поиска смяна на ЦИК. ГЕРБ: Няма да имаме честни избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП поиска смяна на ЦИК. ГЕРБ: Няма да имаме честни избори

Един от основните проблеми в изборния процес от години е свързан с избирателните списъци и никой нищо не прави за решаването му, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков на пресконференция за Изборния кодекс и предстоящия евровот

БСП поиска смяна на ЦИК. ГЕРБ: Няма да имаме честни избори

Мандатът на сегашната комисия изтича на 21 март, но според управляващите няма пречка тя да проведе и следващите избори

3662 прочитания

Един от основните проблеми в изборния процес от години е свързан с избирателните списъци и никой нищо не прави за решаването му, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков на пресконференция за Изборния кодекс и предстоящия евровот

© БСП пресцентър


Ако сега изберем нова Централна избирателна комисия, няма да имаме честни избори. Това заяви в прав текст председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) два часа след като БСП обяви, че мандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март и дотогава трябва да бъде назначена нова, както изисква законът. Според Кирилов целта на това искане да се спази законът е "да се подрие изборният процес чрез една нова, неподготвена, нестикована, некомпактно и организационно стъпила в правомощията си нова ЦИК".

"Опозицията търси провокации, опозицията не търси честни избори. Ако искаме честни избори, би следвало да делегираме доверие на сегашната ЦИК, която е провела множество избори. Такива и които ние не сме печелили. Да разчитаме на обстоятелството, че тази комисия има опит. Да, ние имаме много резерви по отношение на ЦИК", каза още Кирилов, цитиран от "Фокус".

Така председателят на правната комисия направи заявка, че управляващите съзнателно се канят да игнорират закона и да не позволят смяната на ЦИК, въпреки че има достатъчно време за това.

Изявлението му дойде почти веднага след като на редовната си пресконференция във вторник ръководството на БСП обяви, че в сряда ще внесе в праламента проекторешение за откриване на процедура за смяната, тъй като управляващите "се ослушват". "Поставяме въпроса принципно. Няма значение по кое време и как е избирана, изтекъл им е мандатът. Няма друг ход, освен да се изпълни законът. Процедурата трябва да се проведе не по-късно от един месец преди изтичане на мандата, тоест до 20 февруари 2019 г.", заяви във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Как се съставя ЦИК

ЦИК се състои от 18 членове, като само ръководството – председател, заместник-председатели и секретар, се избират от парламента по предложение на парламентарните партии. Останалите членове на комисията се назначават от президента по предложение на парламентарно представените партии и колации, както и от партиите, които имат избрани евродепутати, макар и да не са парламентарно представени. При назначаването на членовете на ЦИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, но в същото време представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията.

Мандатът на членовете на комисията е 5 години, сегашният състав бе назначен с указ на президента Росен Плевнелиев на 20 март 2014 г. Според Изборния кодекс изборът, съотвено назначаването на нови членове на комисията, се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. От левицата изчисляват, че процедурата по смяната на настоящата комисия е можела да започне най-рано на 20 декември, но най-късно – на 20 февруари.

С оглед на предстоящите в края на май избори за европейски парламент добре е тя да стартира колкото може по-рано. Действително законът предвижда, че членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат - до встъпване в длъжност на новите членове. В случая това не е оправдано, защото, от една страна, има достатъчно време за провеждане на процедурата за избор и назначаване на нова ЦИК, от друга – досегашната практика е показала, че по-голямата част от членовете на изборните комисии биват преизбирани. Основните партии в България отдавна създадоха своеобразна своя изборна номенклатура – както в ЦИК, така и в другите комисии.

Кой държи контрола?

Въпросът е защо от ГЕРБ не желаят да се сформира нова ЦИК, където ще имат най-много номинации, а от БСП настояват за това. През март 2014 г. сегашната ЦИК беше избрана при много по-лоша конфигурация за сегашните управляващи. На това днес се позова и Кирилов: "Вие си спомняте, че в тази процедура доминираха представителите на тогавашното управляващо мнозинство. Ние никога не сме изразявали по какъвто и да е начин отрицателно становище в тази връзка. Ние оспорвахме тогава процедурата във връзка с иновацията, която внесе г-жа Мая Манолова по отношение на т. нар. президентска квота в тези избори."

Всъщност обяснението за това може би се корени във факта, че и в момента ГЕРБ имат контрол върху ЦИК, въпреки че е избрана в период, когато те нямаха пълно мнозинство. Това им позволява и да не носят отговорност за работата на комисията. Представителите на БСП в сегашната ЦИК обаче са излъчени в период, когато в партията имаше друг баланс на силите – "при друго БСП", както неофициално се изразява член на левицата.

По-същественият въпрос е за коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединни патриоти" и хората, които те биха могли да вкарат в ЦИК за следващите пет години. Нещо повече, ако се избира ЦИК преди евроизборите, тя ще трябва да включва и един преставител на "Реформаторския блок", който вече не съществува. Марешки също ще има претенции, а той вече постави – в контекста на промените в Изборния кодекс - въпроса трябва ли да се предвижда квота за партиите, които не са парламентарно представени, а само имат евродепутати.

Всичко това показва защо за ГЕРБ е по-изгодно да запази сегашната конфигурация в ЦИК, за която не носи отговроност, но върху която има контрол. "Не повдигнахме въпроса за нова ЦИК, за да не оставяме в обществото съмнение, че търсим конюнктурно решение, което да е в полза на управляващите", заяви Кирилов.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK