Защо фармацевти носят жълти жилетки

Част от тях воюват кой да оглави съсловната организация и се оплакват от изисквания, налагащи елементарна отчетност

Национална аптечна камара
Национална аптечна камара
Национална аптечна камара    ©  Национална аптечна камара
Национална аптечна камара    ©  Национална аптечна камара
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Безплатните лекарства за хипертония ще доведат до фалит на малките аптеки"; "Новата наредба за намаляване на надценките ще доведе до фалит на аптеки"; "Изискванията на здравната каса ще доведат до фалит на квартални аптеки"; "Фармацевтите ще носят сигнални жълти жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите и води малките и средните предприятия в аптечния бранш към фалити!".

Фалитът е плашилото, което магистър-фармацевтите размахват всяка година, когато държавата понечи да въведе някакъв тип отчетност в обектите им, като например компютри за работа със здравната каса или касов апарат. Прогнозите, разбира се, са комични, защото броят на аптеките в България продължава да бъде около 4000 през последните 15 години, а при средни обороти на един обект от 50 хил. лв. месечно по данни на световната анализаторска компания IQVIA някак е трудно да се приеме, че някой е заплашен от фалит.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
24 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • - 3
  • + 7

  Капитал, отново статията по темата е тенденциозна, както и предишните ви статии по темата.

  Проблем с въвеждането на толкова допълнителни административни тежести определено има и то за малките, независими аптеки. Казвам го защото имам директни наблюдения. От една страта всичко се въвежда наведнъж, от друга - догодина вероятно ще има промени с електронните рецепти. Освен това, прилагането на всичко това ще отнеме много време на фармацевтите, а накрая ще трябва и да си платят, защото някой е решил.

  Отделно, като дясна медия, остава неясно за мен защо защитавате въвеждането на тези тежести за малкия бизнес.

  Вместо да се опитвате да представите проблема като борба за власт, можете да потърсите мнение на собственик на независима аптека, в малък град около 20-30 хил. души.

  Вече се усеща недостига на лекари по тези места, скоро ще се усети и недостига на фармацевти, а действия като тези допълнително ще намалят броя им.

  Като редовен читател и запознат с темата определено мога да кажа, че отразяването на темата е тенденциозно и доста разочароващо.

  Нередност?
 • 2
  biker_15 avatar :-|
  biker_15
  • - 3
  • + 7

  Първо искам да кажа, че този пасквил, написан от неуважаемия господин - поръчкова подлога десислав николов има за цел да покаже защо сме на последно място по медийна свобода и въведе в заблудада и масова дезинформация и малкото четящи жалката им медийка.

  Профанско е да даваш "експертно" мнение, без да си вникнал в проблема. Въпросната г-жа/г-н, написал статията нека първо да се запознае с това какво представлява верификацията и тогава да дава мнение какво може тя да спре и какво не може.
  Отвсякъде става ясно, че пропагандата е основия ви метод на работа. Жалко за тези, които не са се усетили.

  Нередност?
 • 3
  big_papa avatar :-|
  big_papa
  • - 5
  • + 4

  Гледам някакви пишман разбирачи се изказват, че и акъл дават, че и за пропаганда говорят! Брей, много умни, само дето идея си нямат от аптечен пазар...

  В Бъгария има свръхпредлагане на аптечна услуга заради много занижените изисквания за откриване и опериране на аптека - крайно време е да се вдигне изискването за площ и да се въведе изискване за техническа опезпеченост с компютри, аптечен софтуер, бърз интернет и т.н. Гаражните аптеки или ще се модернизират или да изчезват, безсмислени са - както виждате едно верификационно чекиране не могат/не искат да направят. Преди, когато бяхме 9 милиона имаше 1200 аптеки в България, сега сме под 7 милиона, а аптеките са 3600 поне - и са с претенции...

  Какво щяло да стане в малките населени места - преди на 20-30 хиляди души имаше 2-3 аптеки, сега са 9-10. И какво ще стане - ще станат пак 2-3 аптеки, обезпечени, с дълго работно време, персонал и техника.

  И няма да мърморят, че ги карат да видите ли да работят... Верификацията е преди всичко експертна аптекарска работа и да не искат да я вършат е все едно да не искат да работят.

  Като не искат гаражните аптеки да работят - да не работят. Има достатъчно аптечни вериги. И не стачкуват.

  Нередност?
 • 4
  biker_15 avatar :-|
  biker_15
  • - 4
  • + 7

  До коментар [#3] от "big_papa":

  Тука освен журналисти под диктат пишат и профанизирани мижатурски тролове като "биг_папа", на които им е платено да лъжат и да мажат!

  Тролче глуповато, нали именно заради появата на веригите на пазара аптеките станаха толкова много - Н-на брой, защото ги отварят на конвейер - кои като перачници на пари, кои като паравани за реекспорт на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства!

  Та държа ДЕБЕЛО да подчертая - верификацията НЕ е нито ЕКСПЕРТНА, нито АПТЕКАРСКА работа! Тя е ЕДИНСТВЕНО и само в полза на големите фармацевтични производители! Веднага обяснявам защо: първо верификацията е процес, който обхваща само законния канал на лекарствата, в който участват аптеките и там фалшиви лекарства НЯМА. Второ, верификацията е процес, при който производителя поставя уникален двумерен код върху всяка една опаковка, която произвежда и качва информацията за тях в общ централен сървър (хъб). Когато тази опаковка стигне в аптеката и мине през четеца специален софтуер се свързва с този централен сървър (хъб), за да провери дали опаковката отговаря на тази, която е качена в сървъра и съответно излиза съобщение дали лекарството е "фалшиво" или не. НО докато тази опаковка стигне до аптеката тя преминава през много точки - вносители и търговци на едро. А никой от тази верига НЕ верифицира. Единствено накрая в аптеката фармацевтът трябва да верифицира и да провери дали опаковката е оригиналната. Не това е работата на фармацевта по презумция.

  Всичко това се прави с цел големите фармацевтични фирми да имат точна статистика относно продажбите на продуктите си и да ограничи навлизането на собствените си лекарства от третия свят! Тоест един производител има и европейски пазар, има и пазар в страни от третия свят! Само че лекарствата му за европейския съюз са в пъти по-скъпи от тези за страни като Турция например! И точно това ограничение цели тази верификация - да спре навлизането на по-евтините варианти на европейския пазар! Ползи от верификацията - много, но не и за пациентие! Ползите са единствено и само за производителите!

  Затова ние фармацевтите сме ПРОТИВ този начин на налагане на верификацията и пропагандирането, че тя се прави в името на това до хората да достигат по-качествени лекарства! За нас не е проблем да направим едно вложение от 500-1000 лева, но ако то наистина елиминираше навлизането на фалшивите лекарства! Такива в законния канал на доставка - НЯМА! Фалшивите лекарства са в интернет. А там верификацията е НЕРПИЛОЖИМА.

  Добре е пациентите да разберат, че ние фармацевтите НЕ сме против тях, а работим ЗА тях и тяхното здраве и, че когато бюрократи, лобисти, пропагандисти, продажни журналисти, средства за масова дезинформация и обикновени тъпи тролове всячески се опитват да ни наложат такива практики, които имат за цел да ни елиминират от пазара и да благоприятстват средата за монополизиране на сектора от вериги крайният резултат ще е влошаване на фармацевтичната услуга и достъпността й, поскъпване на лекарствата и влошаване на достъпа до тях! Досега никъде не съм видял монополизиран сектор, който да мисли за народа и да е със социална насоченост!

  Нередност?
 • 5
  biker_15 avatar :-|
  biker_15
  • - 3
  • + 7

  И още нещо много важно - понеже имаше спекулации, че фармацевти не искат да въвеждат верификацията, защото ще им секне търговията с фалшивите лекарства! Ако някой има намерението да ви продава фалшиви лекарства в аптека, то верификацията няма да може да го предотврати по никакъв начин! Просто ще бъде заобиколена елементарно като се изпише на ръка, без четец! А и дори да се мине през четец - просто излиза съобщение, че опаковката не е истинска и пациента няма как да знае. Програмата не може да предотврати подаването на фалшива опаковка в ръцете на пациента!
  Наистина е добре да си изкарате главите от пясъка и да се позамислите ;)

  Нередност?
 • 6
  pavelski avatar :-|
  pavelski
  • - 3
  • + 5

  Толкова злобна и пълна с лъжи статия трудно може да се намери.
  Протестите са масови и основателни. С изключение на веригите, ясно ви е защо. Аптеките не се интересуват чия е властта в БФС, на всички им е ясно, че тази организация само събира членски внос, а иначе е замесена в играта с верификацията. Проблемът е абсурдът “верификация”.

  - Цялата история с верификацията е безумие. В България фалшиви лекарства няма и това го знаят всички. Ако в някоя държава има да се верифицират щом искат.
  - Ако някой изнася, занимайте се с тези, които изнасят а не тази недомислица да пада върху всички обекти в страната. Знаете много добре кой изнася.
  - Ще има огромна загуба на време за това безмислено верифициране.
  - Хората болни ще чакат на дълги опашки по 10-15 мин на клиент да му се верифицират лекарствата, което е безмислено за лекарства, които са доказано оригинални.
  - Работещите ще работят в пъти по-бавно и ще губят ценно време.
  - Няма да има време за консултация на пациентите, защото фармацевтите ще “верифицират”.
  - Това не е работа на аптеките, а трябва да е централизирано решение много по-назад във веригата. Само че целта реално не е верифициране.
  - Ще има големи и неоправдани разходи и за малкия и за големия бизнес.
  - Лобитата на големите производители натискат за това ЕС за да може да следят потоците на продажби, вноса и износа, те много добре знаят, че няма фалшиви лекарства, това да не ви е салам. И дайте да го отнесат по-малките, те нямат лоби.
  - Никоя държава в ЕС не иска да го въвежда, защото знаят, че е непрактично и неработещо и политиците там си защитават бизнеса по места и пациентите. И къде къде, в България да направим това безумие.
  - Големите производители да си намерят друг начин да се справят с реекспорта, а не да съсипват хиляди обекти в България и да мъчат пациентите с огромни опашки и влошено обслужване.

  Нередност?
 • 7
  big_papa avatar :-|
  big_papa
  • - 5
  • + 4

  Ха ха ха... толкова откровени глупости на едно място не бях чел отдавна! Казваш, хората болни ще чакат на дълги опашки по 10-15 мин - ти да видиш, те и като плащат с кредитни карти пак така чакат по 10-15 минути, нали...! Абе, вие в кой свят живеете??? Смартфон знаете ли какво е?

  Откъде изпълзяхте ретроградни и глуповати?

  Нередност?
 • 9
  pavelski avatar :-|
  pavelski
  • - 3
  • + 3


  До коментар [#7] от "
  big_papa
  ":

  Да, ще чакат по 10-15 минути на човек. Проверетете и се поинтересувайте какъв е процеса, дълъг, бавен и сложен.
  А ако системата някъде по веригата забие, пациентът въобще няма да си получи лекарствата !!!
  Ще стои болен без лекарства!

  Тази проверка въобще не трябва да е в аптеките и не трябва да се извършва в крайния обект. В крайния обект трябва да са пристигнали лекарствата готови за бърза продажба без забавяне, а фармацевта да дава фармацевтични консултации и помощ, това за което е учил и за което е ценен за обществото.

  Нередност?
 • 10
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • - 1
  • + 3

  Мен лично хич не ми пука за малките аптеки. Време им е да остават в миналото. Но много ми пука за това дали ми продават лекарства менте или през кражби и реекспорт оставят мен и близките ми без лекарства.

  Нередност?
Нов коментар