Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Идва ли нов енергиен шок

Държавата трябва да въведе механизми за капацитет, които да поддържат тецовете до 2025 г.

Съществуването на въглищните централи в маришкия басейн е поставено в риск заради ограниченията за държавна подкрепа.
Съществуването на въглищните централи в маришкия басейн е поставено в риск заради ограниченията за държавна подкрепа.
Съществуването на въглищните централи в маришкия басейн е поставено в риск заради ограниченията за държавна подкрепа.    ©  Georgi Kozhouharov
Съществуването на въглищните централи в маришкия басейн е поставено в риск заради ограниченията за държавна подкрепа.    ©  Georgi Kozhouharov
Темата накратко
 • Държавата трябва да въведе механизми за капацитет, които да поддържат тецовете до 2025 г.
 • Подобен подход би решил до голяма степен и въпроса с т.нар. американски централи.
 • Крайният срок за въвеждането на тази мярка е декември 2019 г. и изглежда, че няма да бъде спазен.

Докато правителството обещава да запази въгледобива и въглищните централи в страната поне до 2030 г., както изглежда, много скоро те ще изправят пред опасността от колапс. Причината за това е, че от 2021 г. влиза в сила одобреният неотдавна регламент на ЕС за пазара на електроенергия. Той забранява централите, чиито емисии на въглероден диоксид надвишават 550 г на киловатчаст произведена енергия, да получават държавна подкрепа, с която да поддържат мощностите си в готовност за включване, когато възникне необходимост. Без подобен механизъм централите ще трупат загуби през лятото, когото пазарът им е ограничен, които ще трябва да избиват през зимата с много по-високи цени. Ако това се случи, рекордните цени на енергийната борса от последните месеци вместо аномалия ще станат норма. И това е в добрия случай, ако централите не затворят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Продължавате да криете най-важното - всички пари за квоти постъпват в цялата си сума във БЪЛГАРСКИЯ фонд "Сигурност на електроенергийната система" и единствения проблем на ТЕЦ-овете са как да измислим начин да ги върнем под форма на държавна подкрепа.

  Реално ТЕЦ–овете не са заплашени от липса на средства, а от липса на възможност да си върнат парите за квоти (от фонда). Без тези разходи те остават конкурентоспособни предприятия.

  Така че тези "загуби" са приходи за БЕХ, който финансира държавните ТЕЦ-ове. Получава се нулев резултат за енергийната ни система. Ситуацията не е чак толкова опасна. Не вярвам да си затворим ТЕЦ-а при положение, че всичките пари от него са налични в БЕХ, макар и с ограничен достъп.

  Нередност?
Нов коментар