Бързите, бавните и Стара Загора

За десет години икономиката на всички региони в страната расте, но пропастта между Северна и Южна България се увеличава

Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона
Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона    ©  Цветелина Белутова
Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона
Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • За десет години икономиката на всички региони в страната нараства, макар и неравномерно.
 • Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник.
 • Данните показват, че пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Стига с тая манипулация за Северна и Южна България. Като махнеш София град и област двете половини на страната са еднакви по икономическо развитие.

 • 2
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  Не че статистиката в България като цяло е вярна, но ето пример защо заплатите ни са ниски и рев за изравняване отгоре не става.
  "Голяма спънка за икономическото развитие на Перник се оказва финансовата криза. Ако през 2008 г. всеки в областта произвежда БВП за близо 8 хил. лв., година по-късно стойността се срива с една четвърт. "
  Т.е. в момента всеки в Перник средно изкарва по 6000 на година или 500лв на месец. Ако работят 50% от хората, то става 1000 на месец изработено. Това, обаче, включва изплащане на сгради/наеми, машини, данъци и т.н. Фирмата би търсила и печалба примерно 100лв от цялото. Накрая как да ти платят 2000лв(над 2500 с осигуровки и данъци)? Реално изкараното би стигнало с клизма за МРЗ от 560лв без грам печалба на фирмата.
  Не че тук няма сив и черен сектор и декларираното БВП не е по-ниско от реалното. Сметките са просто ориентир какво е влиянието на БВП за дохода. Скритото от данъчните примерно помага заплатите да могат да са 20ина% по-високи и все пак да има някакви печалби на фирмите. Иначе явно никой не би откривал работни места.
  По-висок доход идва единствено и само с повече изкарано. Може да е от повече продукция, може да е от по-скъпа и търсена продукция. За всеки случай не става от въздуха без производство.

 • 3
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#2] от "атанас":

  За да се произвежда - трябват машини, те правят продукцията с добавена стойност. Машинно оборудване за малък цех можеш да вземеш за €100 000.
  Тънкия проблем, е че банката ти ги отпуска тези пари, и ти дължиш €5800 лихва само за годината, без изплащането на главницата.
  Германец, австриец и унгарец си вземат същите машини за същата цена, но те плащат на банката €1800, €1700 и €1600 респективно.

  Дори при този нищожен цех с машини за 200 000 лева - ти си назад от конкуренцията с €4000 или 8000 лв, само от разликата в лихвените проценти на банките.
  При по-голям цех - са машини за €1 000 000 - на година си назад с 80 000 лева, само от лихвата към банката. Обречен си преди да си започнал.

 • 4
  practic avatar :-|
  Practic

  За да (не)се случи нещо в даден град или регион, то първо (не)е станало в главите на местните хора.
  Всеки народ си заслужава правителството!
  Жителите на всеки регион/град си заслужават хала!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Странно е колко слабо се представя Бургас. Много закъсняха с бизнес зоната. Имат огромен потенциал...

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "Practic":

  По-лошото е, че тук имаме симбиоза. Глупавите хора се връзват на фейк нюз, а умните и ориентираните са разочаровани от партиите. Така и двете революционни сили на обществото не гласуват и оставят едни и същи мизерници на власт целия преход. Не сме сменили повече от 5 мощни партии на власт от 89-та досега.

  Време е хората да почнат да гласуват масово, за да променят това. Достатъчно ще е просто да ги сменяме при всеки неадекватен период на управление.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Да, но си остава неравномерно. Трябва да се поработи сериозно за да се стимулират инвестициите по всичките места. Рязко улесняване на наемането на славянски работници ще улесни нещата доста. Няколко славянски държави все още изостават сериозно от нашите заплати.

  Така едновременно можем да борим регионалните проблеми локално и демографския проблем като цяло.

 • 9
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  [quote#2:"атанас"]По-висок доход идва единствено и само с повече изкарано. Може да е от повече продукция, може да е от по-скъпа и търсена продукция. За всеки случай не става от въздуха без производство.[/quote]

  Заплатите се повишават единствено и само при недостиг на работници, готови да извършват дадена дейност за по-малко пари. Колко изкарва работодателят и с каква добавена стойност е продукцията му нема пряко отношение към ръста на заплатите. Ако той не може да си позволи по-високи заплати, а пазарът на труда го притиска да ги вдигне, просто ще изчезне и местото му ще се заеме от друг, по-кадърен, който ще може. Това са естествени процеси в природата и икономиката.
  Примерно, ако нема достатъчно нископлатен персонал по морето и не се внасят сезонни работници от чужбина, много от евтините хотели ще фалират, но по-скъпите, работещи с по-висока добавена стойност и повече месеци в годината, ще оцелеят и ще се появят и още. С времето и нивото на целия туризъм ще се вдигне, съответно и способността му да плаща по-високи заплати.
  Проблемът е, че тоя натиск за ръст на заплатите е много слаб. Основната причина е в общата некадърност и слабата конкуренция между работодателите. Некой спомена за лихвите по кредитите, за машините. 2/3 от икономиката са услуги и не всеки бизнес се конкурира с немски фирми. Просто бедността в България се възпроизвежда и много трудно се излиза от омагьосания кръг на ниски доходи - ниски цени. На теория държавата може да направи много, но политическата ни класа просто е неспособна да вникне в същността на проблема първо, после и да го реши.

 • 10
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  [quote#4:"Practic"]Жителите на всеки регион/град си заслужават хала! [/quote]
  Това са форумни глупости. Ти лично по какъв начин си заслужаваш хала и с какво си отговорен? Това са процеси, закономерности.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход