Бързите, бавните и Стара Загора

Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона

Бързите, бавните и Стара Загора

За десет години икономиката на всички региони в страната расте, но пропастта между Северна и Южна България се увеличава

17078 прочитания

Най-голям ръст на средните заплати е видим в Пловдив, като един двигател е индустриалната зона в региона

© Цветелина Белутова


Темата накратко
 • За десет години икономиката на всички региони в страната нараства, макар и неравномерно.
 • Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник.
 • Данните показват, че пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава.

Как да си успешна област в България? Лесно е. Трябва да отговаряш само на две условия. Да имаш индустрия, за предпочитане енергийна, и да се намираш на юг.

Областта с най-силно развит индустриален сектор в България – Стара Загора, отчита повече от двойно по-голям размер на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие, като така се класира на първо място по темп на растеж спрямо останалите 27 области в страната. За същия период делът на индустрията в икономиката на региона нараства с 14 пункта до 66%, като в случая основен фактор са енергийните компании от Маришкия басейн.

Данните за развитието на икономиката по области за 2017 г. бяха публикувани от националната статистика наскоро и макар да идват с две години закъснение (тъй като е нужно по-дълго време за събирането и обработването им), от тях могат да се извадят интересни изводи и тенденции. Като начало – спрямо десет години по-рано няма регион, чийто БВП да не е нараснал.

Процесът обаче е неравномерен, а пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава. Резултатът от първите десет години в Европейския съюз е, че на юг от Стара планина се създават цели 75% от БВП на страната срещу само 25% от север.

Лидерът по икономически растеж

Стара Загора е със 113% ръст на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие. Далеч на второ място се позиционира Софийска област с увеличение от 85.3% към 2017 спрямо десет години по-рано.

Вероятно най-едрият фактор зад този ръст е стартът на двете американски централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" (2009 г.) и "Ей и Ес Гълъбово" (2011 г.). Те заедно с държавната "Марица-изток 2", "Брикел" и най-голямата въгледобивна компания в България "Мини Марица-изток" генерират приходи за почти 2.5 млрд. лв. само през 2017 г. Отделно към тях има и множество съпътстващи бизнеси, свързани с ремонт и поддръжка на тецовете, транспортни услуги, изхранване и т.н. В енергийния комплекс "Марица-изток" работят общо 30 хил. души, а заедно със съпътстващите услуги заетите са двойно повече. Регионът е дом и на втория най-голям работодател в България - оръжейния завод "Арсенал", който осигурява работа на 12.5 хил. души през 2018 г. и генерира приходи от близо половин милиард през 2016 г.

Областта обаче е дом и на бумтяща промишленост, твърди председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в региона Олег Стоилов. Той дава за пример завода за чугунени отливки "Прогрес", "Хранинвест" и "Термохран инженеринг" в машиностроенето и големи фирми като "Градус" и "Олива" в хранително-вкусовия бранш. Стоилов подчертава и наследството, останало след закриването на заводи "Берое" и "Светлина" - висококвалифицирани специалисти, които се вливат в пазара на труда.

"Имаме относително добра координация с органите на местна и регионална власт, което допринася за по-ефективно използване на ресурсите и по-добри резултати", допълва той.

"Капитал" е медиен партньор в проекта "Европа говори". За да участвате, попълнете въпросника долу:

Изоставащите региони

На фона на високия старозагорски ръст развитието в други области изглежда в застой. Пример за това е Перник, където въпреки близостта до икономическия център на страната - София, БВП се увеличава едва с 10.3% спрямо 2007 г. Изменението е малко по-високо, ако стойността се разпредели спрямо хората в областта - 24.8% до 7.7 хил. лв. през 2017 г., но остава най-слабата промяна сред регионите в страната.

Голяма спънка за икономическото развитие на Перник се оказва финансовата криза. Ако през 2008 г. всеки в областта произвежда БВП за близо 8 хил. лв., година по-късно стойността се срива с една четвърт. До 2017 г. местната икономика все още не е успяла да стигне предкризисния си рекорд. Аналогична тенденция е видима и в данните за добавената стойност.

Най-малката местна икономика

Столицата логично е най-голямата местна икономика в страната с 40.1 млрд. лв. БВП през 2017 г. по пазарни цени, което е със 72% над размера от 2007 г. В дъното на класацията е област Видин, чийто БВП е 63 пъти по-малък. През 2017 г. икономиката на най-северозападния регион на България се оценява на 640 млн. лв., брутните заплати за десетилетие се удвояват, но до едва 686 лв., а населението намалява с рекордните за страната 22.8%, или 25.7 хил. души.

Местната власт се надява да привлече инвеститори, като издава сертификати, които им предоставят облекчения и преимущества, но това далеч не е достатъчно. Най-големият проблем на областта очевидно е откъснатостта ѝ и липсата на качествена довеждаща инфраструктура. В доклада "Регионални профили" на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че инфраструктурата не е по-лоша от тази в повечето други региони, но за сметка на това областта изостава по ключови показатели като доходи, инвестиции, околна среда и демография. "Въпреки сравнително ниските местни данъци и такси непрозрачната администрация и изоставащото качество на услугите възпрепятстват подобряването на бизнес средата", твърдят от института.

Програмисти и футболисти

Стане ли дума за заплати в България, една от първите асоциации са високите възнаграждения в столицата, която и преди десет години и сега, е лидер. По растеж на средните заплати обаче напред излизат Пловдив и Разград с близо 150% увеличение към 2017 г. спрямо десет години по-рано. Секторът с най-висок ръст на възнагражденията в Града на тепетата е информационните и комуникационните технологии, където брутните месечни заплати към 2017 г. се увеличават повече от три пъти до малко над 2 хил. лв., а броят на наетите се повишава с 1700 души до близо 4 хил.

Разград е малко по-интересен случай. Разбивката по икономически сектори показва, че през 2017 г. най-високата средна месечна заплата в областта е в сектор "Култура, спорт и развлечения" - 4550 лв., което е фрапантен ръст спрямо 396 лв. за същите дейности през 2008 г. В сектора са наети едва 550 души, като скокът тук се дължи на ФК "Лудогорец" - освен скъпоплатените футболисти клубът предлага високи за областта заплати и на специалистите, които се занимават с детско-юношеската школа, на обслужващия и на административния персонал. Значително е увеличението и на възнагражденията в имотния сектор, които се утрояват до 1018 лв. през 2017 г. спрямо 2008 г.

Застаряващите области

Проблемът със застаряващото и намаляващо население е особено остър в региони като Смолян и Габрово - тук делът на хората над 65-годишна възраст нараства съответно със 7.1 и 6.8 процентни пункта през периода 2007 - 2017 г., като така достига 23% и 28.2%. За справка, средното за страната ниво през 2017 г. е 21%, което е с 3.7 пункта над числото преди десет години. Към момента пазарът на труда се развива добре и в двете области, но в бъдеще все по-малко хора ще работят, а пенсионерите ще се увеличават.

Под една трета от икономиката е индустрия

Делът на големите три икономически сектора в България не се променя много през последното десетилетие. "Общата структура на икономиката на страната е ясна – 67% са услугите, 28% е индустрията и едва 5% е селското стопанство. Тези съотношения са доста устойчиви", посочва Петър Ганев от ИПИ. Различните области обаче имат свои характеристики. Ако приемем, че "индустриални" са тези региони, в които индустрията създава над половината от добавената стойност, представители са Стара Загора (с 66%), Софийска област (61%), Враца и Габрово. Столицата, Варна и Бургас пък са лидери в услугите, като София има по-високотехнологичен профил, а в морските региони води туризмът. От друга страна, от ИПИ определят като аграрни области като Силистра, Видин и Монтана, които се нареждат и на дъното по богатство. Пловдив липсва в профилираните области, защото икономиката е разнообразна - комбинира силна индустрия и услуги.
Темата накратко
 • За десет години икономиката на всички региони в страната нараства, макар и неравномерно.
 • Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник.
 • Данните показват, че пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  Стига с тая манипулация за Северна и Южна България. Като махнеш София град и област двете половини на страната са еднакви по икономическо развитие.

 • 2
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  Не че статистиката в България като цяло е вярна, но ето пример защо заплатите ни са ниски и рев за изравняване отгоре не става.
  "Голяма спънка за икономическото развитие на Перник се оказва финансовата криза. Ако през 2008 г. всеки в областта произвежда БВП за близо 8 хил. лв., година по-късно стойността се срива с една четвърт. "
  Т.е. в момента всеки в Перник средно изкарва по 6000 на година или 500лв на месец. Ако работят 50% от хората, то става 1000 на месец изработено. Това, обаче, включва изплащане на сгради/наеми, машини, данъци и т.н. Фирмата би търсила и печалба примерно 100лв от цялото. Накрая как да ти платят 2000лв(над 2500 с осигуровки и данъци)? Реално изкараното би стигнало с клизма за МРЗ от 560лв без грам печалба на фирмата.
  Не че тук няма сив и черен сектор и декларираното БВП не е по-ниско от реалното. Сметките са просто ориентир какво е влиянието на БВП за дохода. Скритото от данъчните примерно помага заплатите да могат да са 20ина% по-високи и все пак да има някакви печалби на фирмите. Иначе явно никой не би откривал работни места.
  По-висок доход идва единствено и само с повече изкарано. Може да е от повече продукция, може да е от по-скъпа и търсена продукция. За всеки случай не става от въздуха без производство.

 • 3
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  До коментар [#2] от "атанас":

  За да се произвежда - трябват машини, те правят продукцията с добавена стойност. Машинно оборудване за малък цех можеш да вземеш за €100 000.
  Тънкия проблем, е че банката ти ги отпуска тези пари, и ти дължиш €5800 лихва само за годината, без изплащането на главницата.
  Германец, австриец и унгарец си вземат същите машини за същата цена, но те плащат на банката €1800, €1700 и €1600 респективно.

  Дори при този нищожен цех с машини за 200 000 лева - ти си назад от конкуренцията с €4000 или 8000 лв, само от разликата в лихвените проценти на банките.
  При по-голям цех - са машини за €1 000 000 - на година си назад с 80 000 лева, само от лихвата към банката. Обречен си преди да си започнал.

 • 4
  practic avatar :-|
  Practic

  За да (не)се случи нещо в даден град или регион, то първо (не)е станало в главите на местните хора.
  Всеки народ си заслужава правителството!
  Жителите на всеки регион/град си заслужават хала!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Странно е колко слабо се представя Бургас. Много закъсняха с бизнес зоната. Имат огромен потенциал...

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "Practic":

  По-лошото е, че тук имаме симбиоза. Глупавите хора се връзват на фейк нюз, а умните и ориентираните са разочаровани от партиите. Така и двете революционни сили на обществото не гласуват и оставят едни и същи мизерници на власт целия преход. Не сме сменили повече от 5 мощни партии на власт от 89-та досега.

  Време е хората да почнат да гласуват масово, за да променят това. Достатъчно ще е просто да ги сменяме при всеки неадекватен период на управление.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Да, но си остава неравномерно. Трябва да се поработи сериозно за да се стимулират инвестициите по всичките места. Рязко улесняване на наемането на славянски работници ще улесни нещата доста. Няколко славянски държави все още изостават сериозно от нашите заплати.

  Така едновременно можем да борим регионалните проблеми локално и демографския проблем като цяло.

 • 9
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  [quote#2:"атанас"]По-висок доход идва единствено и само с повече изкарано. Може да е от повече продукция, може да е от по-скъпа и търсена продукция. За всеки случай не става от въздуха без производство.[/quote]

  Заплатите се повишават единствено и само при недостиг на работници, готови да извършват дадена дейност за по-малко пари. Колко изкарва работодателят и с каква добавена стойност е продукцията му нема пряко отношение към ръста на заплатите. Ако той не може да си позволи по-високи заплати, а пазарът на труда го притиска да ги вдигне, просто ще изчезне и местото му ще се заеме от друг, по-кадърен, който ще може. Това са естествени процеси в природата и икономиката.
  Примерно, ако нема достатъчно нископлатен персонал по морето и не се внасят сезонни работници от чужбина, много от евтините хотели ще фалират, но по-скъпите, работещи с по-висока добавена стойност и повече месеци в годината, ще оцелеят и ще се появят и още. С времето и нивото на целия туризъм ще се вдигне, съответно и способността му да плаща по-високи заплати.
  Проблемът е, че тоя натиск за ръст на заплатите е много слаб. Основната причина е в общата некадърност и слабата конкуренция между работодателите. Некой спомена за лихвите по кредитите, за машините. 2/3 от икономиката са услуги и не всеки бизнес се конкурира с немски фирми. Просто бедността в България се възпроизвежда и много трудно се излиза от омагьосания кръг на ниски доходи - ниски цени. На теория държавата може да направи много, но политическата ни класа просто е неспособна да вникне в същността на проблема първо, после и да го реши.

 • 10
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  [quote#4:"Practic"]Жителите на всеки регион/град си заслужават хала! [/quote]
  Това са форумни глупости. Ти лично по какъв начин си заслужаваш хала и с какво си отговорен? Това са процеси, закономерности.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход