С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 8 фев 2019, 11:24, 10142 прочитания

Бързите, бавните и Стара Загора

За десет години икономиката на всички региони в страната расте, но пропастта между Северна и Южна България се увеличава

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • За десет години икономиката на всички региони в страната нараства, макар и неравномерно.
 • Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник.
 • Данните показват, че пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава.
Как да си успешна област в България? Лесно е. Трябва да отговаряш само на две условия. Да имаш индустрия, за предпочитане енергийна, и да се намираш на юг.

Областта с най-силно развит индустриален сектор в България – Стара Загора, отчита повече от двойно по-голям размер на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие, като така се класира на първо място по темп на растеж спрямо останалите 27 области в страната. За същия период делът на индустрията в икономиката на региона нараства с 14 пункта до 66%, като в случая основен фактор са енергийните компании от Маришкия басейн.


Данните за развитието на икономиката по области за 2017 г. бяха публикувани от националната статистика наскоро и макар да идват с две години закъснение (тъй като е нужно по-дълго време за събирането и обработването им), от тях могат да се извадят интересни изводи и тенденции. Като начало – спрямо десет години по-рано няма регион, чийто БВП да не е нараснал.

Процесът обаче е неравномерен, а пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава. Резултатът от първите десет години в Европейския съюз е, че на юг от Стара планина се създават цели 75% от БВП на страната срещу само 25% от север.

Лидерът по икономически растежСтара Загора е със 113% ръст на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие. Далеч на второ място се позиционира Софийска област с увеличение от 85.3% към 2017 спрямо десет години по-рано.

Вероятно най-едрият фактор зад този ръст е стартът на двете американски централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" (2009 г.) и "Ей и Ес Гълъбово" (2011 г.). Те заедно с държавната "Марица-изток 2", "Брикел" и най-голямата въгледобивна компания в България "Мини Марица-изток" генерират приходи за почти 2.5 млрд. лв. само през 2017 г. Отделно към тях има и множество съпътстващи бизнеси, свързани с ремонт и поддръжка на тецовете, транспортни услуги, изхранване и т.н. В енергийния комплекс "Марица-изток" работят общо 30 хил. души, а заедно със съпътстващите услуги заетите са двойно повече. Регионът е дом и на втория най-голям работодател в България - оръжейния завод "Арсенал", който осигурява работа на 12.5 хил. души през 2018 г. и генерира приходи от близо половин милиард през 2016 г.

Областта обаче е дом и на бумтяща промишленост, твърди председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в региона Олег Стоилов. Той дава за пример завода за чугунени отливки "Прогрес", "Хранинвест" и "Термохран инженеринг" в машиностроенето и големи фирми като "Градус" и "Олива" в хранително-вкусовия бранш. Стоилов подчертава и наследството, останало след закриването на заводи "Берое" и "Светлина" - висококвалифицирани специалисти, които се вливат в пазара на труда.

"Имаме относително добра координация с органите на местна и регионална власт, което допринася за по-ефективно използване на ресурсите и по-добри резултати", допълва той (повече за Стара Загора и икономиката й, очаквайте в специалното издание "Капитал Градове" на 1 март).

Изоставащите региони

На фона на високия старозагорски ръст развитието в други области изглежда в застой. Пример за това е Перник, където въпреки близостта до икономическия център на страната - София, БВП се увеличава едва с 10.3% спрямо 2007 г. Изменението е малко по-високо, ако стойността се разпредели спрямо хората в областта - 24.8% до 7.7 хил. лв. през 2017 г., но остава най-слабата промяна сред регионите в страната.

Голяма спънка за икономическото развитие на Перник се оказва финансовата криза. Ако през 2008 г. всеки в областта произвежда БВП за близо 8 хил. лв., година по-късно стойността се срива с една четвърт. До 2017 г. местната икономика все още не е успяла да стигне предкризисния си рекорд. Аналогична тенденция е видима и в данните за добавената стойност.

Най-малката местна икономика

Столицата логично е най-голямата местна икономика в страната с 40.1 млрд. лв. БВП през 2017 г. по пазарни цени, което е със 72% над размера от 2007 г. В дъното на класацията е област Видин, чийто БВП е 63 пъти по-малък. През 2017 г. икономиката на най-северозападния регион на България се оценява на 640 млн. лв., брутните заплати за десетилетие се удвояват, но до едва 686 лв., а населението намалява с рекордните за страната 22.8%, или 25.7 хил. души.

Местната власт се надява да привлече инвеститори, като издава сертификати, които им предоставят облекчения и преимущества, но това далеч не е достатъчно. Най-големият проблем на областта очевидно е откъснатостта ѝ и липсата на качествена довеждаща инфраструктура. В доклада "Регионални профили" на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че инфраструктурата не е по-лоша от тази в повечето други региони, но за сметка на това областта изостава по ключови показатели като доходи, инвестиции, околна среда и демография. "Въпреки сравнително ниските местни данъци и такси непрозрачната администрация и изоставащото качество на услугите възпрепятстват подобряването на бизнес средата", твърдят от института.

Програмисти и футболисти

Стане ли дума за заплати в България, една от първите асоциации са високите възнаграждения в столицата, която и преди десет години и сега, е лидер. По растеж на средните заплати обаче напред излизат Пловдив и Разград с близо 150% увеличение към 2017 г. спрямо десет години по-рано. Секторът с най-висок ръст на възнагражденията в Града на тепетата е информационните и комуникационните технологии, където брутните месечни заплати към 2017 г. се увеличават повече от три пъти до малко над 2 хил. лв., а броят на наетите се повишава с 1700 души до близо 4 хил.

Разград е малко по-интересен случай. Разбивката по икономически сектори показва, че през 2017 г. най-високата средна месечна заплата в областта е в сектор "Култура, спорт и развлечения" - 4550 лв., което е фрапантен ръст спрямо 396 лв. за същите дейности през 2008 г. В сектора са наети едва 550 души, като скокът тук се дължи на ФК "Лудогорец" - освен скъпоплатените футболисти клубът предлага високи за областта заплати и на специалистите, които се занимават с детско-юношеската школа, на обслужващия и на административния персонал. Значително е увеличението и на възнагражденията в имотния сектор, които се утрояват до 1018 лв. през 2017 г. спрямо 2008 г.

Застаряващите области

Проблемът със застаряващото и намаляващо население е особено остър в региони като Смолян и Габрово - тук делът на хората над 65-годишна възраст нараства съответно със 7.1 и 6.8 процентни пункта през периода 2007 - 2017 г., като така достига 23% и 28.2%. За справка, средното за страната ниво през 2017 г. е 21%, което е с 3.7 пункта над числото преди десет години. Към момента пазарът на труда се развива добре и в двете области, но в бъдеще все по-малко хора ще работят, а пенсионерите ще се увеличават.
Под една трета от икономиката е индустрия

Делът на големите три икономически сектора в България не се променя много през последното десетилетие. "Общата структура на икономиката на страната е ясна – 67% са услугите, 28% е индустрията и едва 5% е селското стопанство. Тези съотношения са доста устойчиви", посочва Петър Ганев от ИПИ. Различните области обаче имат свои характеристики. Ако приемем, че "индустриални" са тези региони, в които индустрията създава над половината от добавената стойност, представители са Стара Загора (с 66%), Софийска област (61%), Враца и Габрово. Столицата, Варна и Бургас пък са лидери в услугите, като София има по-високотехнологичен профил, а в морските региони води туризмът. От друга страна, от ИПИ определят като аграрни области като Силистра, Видин и Монтана, които се нареждат и на дъното по богатство. Пловдив липсва в профилираните области, защото икономиката е разнообразна - комбинира силна индустрия и услуги.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пътната агенция удължи срока на ГБС и "ПСТ груп" за работа по "Струма" Пътната агенция удължи срока на ГБС и "ПСТ груп" за работа по "Струма"

АПИ още не е сключила договори с надзорните фирми, което бави работата по отсечките преди и след тунела "Железница"

20 фев 2019, 155 прочитания

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху опасен за медийната свобода закон 1 Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху опасен за медийната свобода закон

Законът за личните данни бе тринадесетият норматив, върнат от президента за две години

20 фев 2019, 265 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Колко тихо могат да се "усвояват" еврофондове

Една малка държавна структура разпределя десетки милиони евро годишно в проядени от съмнения схеми

Касов трилър. От НАП

Стотици хиляди фирми няма как да спазят новите правила навреме, а държавата мисли да даде само малка отсрочка

Сложното уравнение - пари за обществени медии

Време е за модел на финансиране на БНТ, БНР и БТА, който да им осигурява нормално развитие и независимост

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за ролята на жената

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Чуждите инвестиции скочиха временно заради банкова сделка, Карина Караиванова напуска КФН

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2019 Прочетете