С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 8 фев 2019, 11:24, 14037 прочитания

Бързите, бавните и Стара Загора

За десет години икономиката на всички региони в страната расте, но пропастта между Северна и Южна България се увеличава

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • За десет години икономиката на всички региони в страната нараства, макар и неравномерно.
 • Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник.
 • Данните показват, че пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава.
Как да си успешна област в България? Лесно е. Трябва да отговаряш само на две условия. Да имаш индустрия, за предпочитане енергийна, и да се намираш на юг.

Областта с най-силно развит индустриален сектор в България – Стара Загора, отчита повече от двойно по-голям размер на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие, като така се класира на първо място по темп на растеж спрямо останалите 27 области в страната. За същия период делът на индустрията в икономиката на региона нараства с 14 пункта до 66%, като в случая основен фактор са енергийните компании от Маришкия басейн.


Данните за развитието на икономиката по области за 2017 г. бяха публикувани от националната статистика наскоро и макар да идват с две години закъснение (тъй като е нужно по-дълго време за събирането и обработването им), от тях могат да се извадят интересни изводи и тенденции. Като начало – спрямо десет години по-рано няма регион, чийто БВП да не е нараснал.

Процесът обаче е неравномерен, а пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава. Резултатът от първите десет години в Европейския съюз е, че на юг от Стара планина се създават цели 75% от БВП на страната срещу само 25% от север.

Лидерът по икономически растежСтара Загора е със 113% ръст на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие. Далеч на второ място се позиционира Софийска област с увеличение от 85.3% към 2017 спрямо десет години по-рано.

Вероятно най-едрият фактор зад този ръст е стартът на двете американски централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" (2009 г.) и "Ей и Ес Гълъбово" (2011 г.). Те заедно с държавната "Марица-изток 2", "Брикел" и най-голямата въгледобивна компания в България "Мини Марица-изток" генерират приходи за почти 2.5 млрд. лв. само през 2017 г. Отделно към тях има и множество съпътстващи бизнеси, свързани с ремонт и поддръжка на тецовете, транспортни услуги, изхранване и т.н. В енергийния комплекс "Марица-изток" работят общо 30 хил. души, а заедно със съпътстващите услуги заетите са двойно повече. Регионът е дом и на втория най-голям работодател в България - оръжейния завод "Арсенал", който осигурява работа на 12.5 хил. души през 2018 г. и генерира приходи от близо половин милиард през 2016 г.

Областта обаче е дом и на бумтяща промишленост, твърди председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в региона Олег Стоилов. Той дава за пример завода за чугунени отливки "Прогрес", "Хранинвест" и "Термохран инженеринг" в машиностроенето и големи фирми като "Градус" и "Олива" в хранително-вкусовия бранш. Стоилов подчертава и наследството, останало след закриването на заводи "Берое" и "Светлина" - висококвалифицирани специалисти, които се вливат в пазара на труда.

"Имаме относително добра координация с органите на местна и регионална власт, което допринася за по-ефективно използване на ресурсите и по-добри резултати", допълва той.

"Капитал" е медиен партньор в проекта "Европа говори". За да участвате, попълнете въпросника долу:
Изоставащите региони

На фона на високия старозагорски ръст развитието в други области изглежда в застой. Пример за това е Перник, където въпреки близостта до икономическия център на страната - София, БВП се увеличава едва с 10.3% спрямо 2007 г. Изменението е малко по-високо, ако стойността се разпредели спрямо хората в областта - 24.8% до 7.7 хил. лв. през 2017 г., но остава най-слабата промяна сред регионите в страната.

Голяма спънка за икономическото развитие на Перник се оказва финансовата криза. Ако през 2008 г. всеки в областта произвежда БВП за близо 8 хил. лв., година по-късно стойността се срива с една четвърт. До 2017 г. местната икономика все още не е успяла да стигне предкризисния си рекорд. Аналогична тенденция е видима и в данните за добавената стойност.

Най-малката местна икономика

Столицата логично е най-голямата местна икономика в страната с 40.1 млрд. лв. БВП през 2017 г. по пазарни цени, което е със 72% над размера от 2007 г. В дъното на класацията е област Видин, чийто БВП е 63 пъти по-малък. През 2017 г. икономиката на най-северозападния регион на България се оценява на 640 млн. лв., брутните заплати за десетилетие се удвояват, но до едва 686 лв., а населението намалява с рекордните за страната 22.8%, или 25.7 хил. души.

Местната власт се надява да привлече инвеститори, като издава сертификати, които им предоставят облекчения и преимущества, но това далеч не е достатъчно. Най-големият проблем на областта очевидно е откъснатостта ѝ и липсата на качествена довеждаща инфраструктура. В доклада "Регионални профили" на Института за пазарна икономика (ИПИ) се посочва, че инфраструктурата не е по-лоша от тази в повечето други региони, но за сметка на това областта изостава по ключови показатели като доходи, инвестиции, околна среда и демография. "Въпреки сравнително ниските местни данъци и такси непрозрачната администрация и изоставащото качество на услугите възпрепятстват подобряването на бизнес средата", твърдят от института.

Програмисти и футболисти

Стане ли дума за заплати в България, една от първите асоциации са високите възнаграждения в столицата, която и преди десет години и сега, е лидер. По растеж на средните заплати обаче напред излизат Пловдив и Разград с близо 150% увеличение към 2017 г. спрямо десет години по-рано. Секторът с най-висок ръст на възнагражденията в Града на тепетата е информационните и комуникационните технологии, където брутните месечни заплати към 2017 г. се увеличават повече от три пъти до малко над 2 хил. лв., а броят на наетите се повишава с 1700 души до близо 4 хил.

Разград е малко по-интересен случай. Разбивката по икономически сектори показва, че през 2017 г. най-високата средна месечна заплата в областта е в сектор "Култура, спорт и развлечения" - 4550 лв., което е фрапантен ръст спрямо 396 лв. за същите дейности през 2008 г. В сектора са наети едва 550 души, като скокът тук се дължи на ФК "Лудогорец" - освен скъпоплатените футболисти клубът предлага високи за областта заплати и на специалистите, които се занимават с детско-юношеската школа, на обслужващия и на административния персонал. Значително е увеличението и на възнагражденията в имотния сектор, които се утрояват до 1018 лв. през 2017 г. спрямо 2008 г.

Застаряващите области

Проблемът със застаряващото и намаляващо население е особено остър в региони като Смолян и Габрово - тук делът на хората над 65-годишна възраст нараства съответно със 7.1 и 6.8 процентни пункта през периода 2007 - 2017 г., като така достига 23% и 28.2%. За справка, средното за страната ниво през 2017 г. е 21%, което е с 3.7 пункта над числото преди десет години. Към момента пазарът на труда се развива добре и в двете области, но в бъдеще все по-малко хора ще работят, а пенсионерите ще се увеличават.
Под една трета от икономиката е индустрия

Делът на големите три икономически сектора в България не се променя много през последното десетилетие. "Общата структура на икономиката на страната е ясна – 67% са услугите, 28% е индустрията и едва 5% е селското стопанство. Тези съотношения са доста устойчиви", посочва Петър Ганев от ИПИ. Различните области обаче имат свои характеристики. Ако приемем, че "индустриални" са тези региони, в които индустрията създава над половината от добавената стойност, представители са Стара Загора (с 66%), Софийска област (61%), Враца и Габрово. Столицата, Варна и Бургас пък са лидери в услугите, като София има по-високотехнологичен профил, а в морските региони води туризмът. От друга страна, от ИПИ определят като аграрни области като Силистра, Видин и Монтана, които се нареждат и на дъното по богатство. Пловдив липсва в профилираните области, защото икономиката е разнообразна - комбинира силна индустрия и услуги.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство" 2 БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство"

"Патриотите" щели първо да изслушат номинирания от ГЕРБ кандидат, преди да решат дали да го подкрепят

20 ное 2019, 1672 прочитания

Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия" 2 Вечерни новини: Премиерът отстрани директорите на три болници заради починало дете, БСП се скри за "Цацаров - шеф на антикорупционната комисия"

И още: Доналд Туск стана лидер на Европейската народна партия, Малта арестува известен бизнесмен за убийството на журналистка

20 ное 2019, 1871 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Колко тихо могат да се "усвояват" еврофондове

Една малка държавна структура разпределя десетки милиони евро годишно в проядени от съмнения схеми

Още от Капитал
Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Пресъхналият Перник

Приблизително 60 хил. души ще бъдат засегнати от бъдещия воден режим в област Перник

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

Приемно село

"Резиденция Баба" изпраща на село млади хора, които в продължение на три седмици опознават местните и техните традиции

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10