Визията на БСП за България - държавата ще ви направи щастливи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Визията на БСП за България - държавата ще ви направи щастливи

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която официално е заявявала не веднъж, че е готова да стане министър-председател, ще управлява като използва идеите във "Визия за България"

Визията на БСП за България - държавата ще ви направи щастливи

Документът, приет на конгреса на левицата, може да отключи популистка предизборна надпревара

5730 прочитания

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която официално е заявявала не веднъж, че е готова да стане министър-председател, ще управлява като използва идеите във "Визия за България"

© Велко Ангелов


Ако някой си мисли, че "Визията за България", която БСП представя из страната повече от половин година и одобри на конгрес, е нищо незначещ документ, е прав, но само донякъде. Част от идеите в нея започнаха да се материализират през законодателни промени, които социалистите предлагат. Преди няколко седмици те поискаха ограничения за социалните помощи за родителите, които не пращат децата си на училище, заедно с отпадането на принципа "парите следват ученика" и засилване на наказанията за феномена "деца раждат деца". И трите фигурират в документа, който е основа за бъдещата управленска програма на БСП.

Още по-важен е друг ефект - натискът, който някои от популистките идеи в нея оказват върху управляващите и ги предизвикват за надпревара със съмнителни обещания. Преди десетина дни управителят на здравната каса Дечо Дечев защити позиции, сякаш взети от визията - като поиска частните болници да не получават пари от здравната каса. Корнелия Нинова с право може да обвини министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че е откраднал и друга идея - специализантите по медицина да остават да работят за болницата, в която са се обучавали, за толкова време, за колкото държавата е плащала за това, а общопрактикуващите - в България. В момента тече общественото обсъждане по тях.

В този необвързващ документ социалистите имат безгранична свобода да обещават щедро финансиране без "да правят сметка". Предлага се например бюджетните разходи за образование да достигнат средното за ЕС ниво около 5-6% от БВП, както и още 500 млн. лв. за фонд "Индустриални зони" и 100 млн. лв. за индустриализация на региони. БСП "дава" и по 10 минимални работни заплати помощ за раждане на второ дете и още в този дух, но не казва за сметка на какво друго в структурата на публичтните разходи. Впечатлението е за сиренцето в капана за избирателите.

Визията очертава и границите, от които сегашният лидер на БСП вероятно няма да отстъпи при търсенето на партньори. Познатите идеи за повече държава във всички сфери, въвеждане на прогресивно подоходно облагане, ограничаване на пазарните принципи в здравеопазването и т.н. са гарнирани с "традиционните семейни ценности", патриотичен акцинт и цяла глава срещу Истанбулската конвенция.

Държавата - инвеститор, работниците - съсобственици

В частта с икономическите мерки се появяват идеи с противоречив ефект. Например социалистите предлагат минималната заплата да е не по-ниска от 60% от средната за страната (1117 лв. за трето тримесечие на 2018 г.). Ако в София вдигането й почти няма да се усети от бизнеса, тъй като столицата е с най-високо средно възнаграждение, в райони като Видин или Благоевград например минималното възнаграждение ще се изравни със средното, което може да тласне местната икономика в сивия сектор или да доведе до закриване на работни места.

Според документа е "необходимо да се погледне на държавата като на инвеститор номер едно ‒ партньор, не като на конкурент. Едва тогава икономиката ни ще стане привлекателно място за външни капитали. Това е възможно, ако държавата участва с дялово финансиране в проекти". И в момента подобни инструменти има към Фонда на фондовете с европейско финансиране и Българската банка за развитие, които все още не са достигнали до пазара.

Идеята, с която БСП особено се гордее, е големите компании – с над 250 души персонал, да заделят за период от десет години 10% от основния си капитал в специален работнически фонд, дивидентите от който да се разпределят ежегодно между работещите. "Това гарантира, че делът на работниците в печалбата на един успешен бизнес ще бъде по-справедлив", се посочва в документа Не става ясно кой ще управлява този фонд и как ще се гарантира прозрачността му. И дали упражнението няма да е безсмислено, ако компаниите започнат да се уговарят с работещите една част от възнаграждението да взимат като заплата, а друга - през фонда.

"Разпределението на производството между работниците и компаниите в момента е много близко до средните нива в ЕС. Нещо повече - докато в ЕС то е почти постоянно през последните 10 години (около 47%), в България делът на компенсацията на наетите лица в БВП се увеличава от 35% през 2009 г. до 43% през 2017 г. С други думи, в страната и в момента текат естествени процеси, които се опитват да намерят къде е това "справедливо" разпределение на БВП", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, според когото предвид и плачевния опит с административното определяне на цени, заплати, разходи и т.н., най-добре е управляващите да не се бъркат в тези естествени процеси, защото могат само да ги изкривят. "И докато мандатът на управление е четири години, цената на грешните политически решения винаги се плаща от обществото, и то за по-дълъг период", допълни той.

Русия и енергетика

Стратегическите отношения с Русия - основно в енергетиката, са описани в "като важен аспект от реализацията на националните ни интереси". А икономическите санкции на ЕС срещу Русия са определени като непродуктивна политика, която трябва да бъде заменена с "диалог и взаимно уважение".

Да строим много и всичко, а токът да е евтин. Това е накратко визията на БСП за енергетиката. Социалистите си пожелават условия за инвестиции в екологична енергия, да се направи така, че тецовете в Маришкия басейн да работят до изчерпване на въглищните запаси (т.е. още 60 години, въпреки политиката на ЕС, която предвижда спирането им до десет години), строеж както на АЕЦ "Белене", така и на нови блокове в"Козлодуй".

Нищо за правосъдието и еврозоната

Има и няколко ключови липси. Делегатите на конгреса на БСП получиха документ, несъдържащ и дума за съдебна реформа и въобще за правосъдието, което 12 години е обект на мониторинг от ЕС. В залата ад хок и без аргументи беше предложен и гласуван текст с най-общи формулировки като "нова наказателна политика" и "повишаване на бързината на досъдебното производство и наказателния процес". Причината вероятно е повдигнатото няколко дни по-рано обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари от КТБ.

Отсъствието на темата за еврозоната също е показателно. Още при първото представяне на визията през юни 2018 г. Нинова поиска да се обсъди ще има ли полза страната от приемане на еврото. Социалистите имат решение на предишен форум, по настояване на Сергей Станишев, че ще работят за присъединяване към еврозоната, но настоящият дава да се разбере, че то може да бъде ревизирано.Евгений Кънев, икономист:

Отново се подхожда идеологически

Погледнато позитивно, документът на БСП в голяма степен успява да идентифицира днешните проблеми, които една икономическа политика следва да реши. Но ефективни мерки могат да се приложат само ако разбираме какви са причините, породили тези проблеми. БСП се задоволява със споменаването на някакъв абстрактен неолиберален модел от началото на прехода, който бил източник на всички злини. Няма нищо за първоначалното натрупване на капитала, банковите фалити, хиперинфлацията, олигарсите и други подобни неудобни за БСП теми.

Да не говорим, че темата "правосъдие" въобще отсъства. А когато свенливо бягаш от причините за едно заболяване, няма как да предложиш и адекватно лечение. Отново се подхожда чисто идеологически и държавата се натоварва с всевъзможни функции – от преразпределянето на доходите (вечният социалистически инструмент) до едва ли не създаването на иновативна икономика, в която държавата е вдъхновител, инициатор, инвеститор и регулатор. Предприемачите отсъстват от цялата картина освен в раздела за преразпределението на брутния продукт от тях към труда.

Абсурдното е, че при това качество на политическия елит и състояние на държавата на нея се възлага да гарантира светлото ни бъдеще. Сигурен съм, че авторите на документа силно ще се затруднят да посочат едно успешно държавно участие в икономиката за целия преход. Документът е изтъкан от вътрешни противоречия – едновременно увеличаваме преките данъци, от които ясно ще пострада най-много средната класа, а същевременно ще се спира изтичането на "мозъци" в чужбина или ще насърчава инициативата. Едновременно се иска прекратяване на концесиите на "стратегически активи" и насърчаване на публично-частно партньорство, което явно е нещо различно. Хем ще се подпомагат компаниите да излизат на чужди пазари, хем се готви някаква частична експроприация на най-големите, които ще бъдат задължени да заделят на база 10% от основния капитал дивиденти за работниците (?!?).

Ако някой си мисли, че "Визията за България", която БСП представя из страната повече от половин година и одобри на конгрес, е нищо незначещ документ, е прав, но само донякъде. Част от идеите в нея започнаха да се материализират през законодателни промени, които социалистите предлагат. Преди няколко седмици те поискаха ограничения за социалните помощи за родителите, които не пращат децата си на училище, заедно с отпадането на принципа "парите следват ученика" и засилване на наказанията за феномена "деца раждат деца". И трите фигурират в документа, който е основа за бъдещата управленска програма на БСП.

Още по-важен е друг ефект - натискът, който някои от популистките идеи в нея оказват върху управляващите и ги предизвикват за надпревара със съмнителни обещания. Преди десетина дни управителят на здравната каса Дечо Дечев защити позиции, сякаш взети от визията - като поиска частните болници да не получават пари от здравната каса. Корнелия Нинова с право може да обвини министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че е откраднал и друга идея - специализантите по медицина да остават да работят за болницата, в която са се обучавали, за толкова време, за колкото държавата е плащала за това, а общопрактикуващите - в България. В момента тече общественото обсъждане по тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Визията на БСП за България пренебрегва истината, че българската централна банка няма възможност за устойчив Валутен борд и подсигурява своя провал.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Преди няколко седмици те поискаха ограничения за социалните помощи за родителите, които не пращат децата си на училище, заедно с отпадането на принципа "парите следват ученика" и засилване на наказанията за феномена "деца раждат деца"."

  Това звучи страхотно. Не, че бих повярвал на БСП, но е добра идея. Въпросът е дали не е и сега така и какъв е контрола зад тези мерки?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK