Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 8 фев 2019, 12:41, 7236 прочитания

Прекрояване на "Натура 2000"

С промяна в закона за биологичното разнообразия МОСВ ще даде повече права на министъра, на комитети на заинтересованите по места и ще отстрани екоорганизациите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Предложените от МОСВ промени в Закона за биологичното разнообразие предизвикаха сериозно недоволство на учени и неправителствени организации.
 • Забрани и ограничения в зоните от мрежата ще бъдат включвани само "при необходимост и по преценка на министъра".
 • Комитети на заинтересованите лица ще правят планове за управление на зоните в европейската мрежа "Натура 2000".
Скептицизмът на Нено Димов по отношение на предмета на дейност на министерството, което оглавява, неведнъж е излизал наяве. Преди да поеме поста той стана известен с тезата си, че глобалното затопляне е манипулация. Вече като министър предложи промени в плана за управление на Национален парк "Пирин" за строителство без екооценка, които паднаха в съда. Сега Димов се насочва към промяна на самото законодателство.Новата буря този път се заформя по линия на защитените зони от европейската мрежа "Натура 2000".

"Управлението на една трета от държавата ще бъде определено от това какво ще разпише в този закон", посочи самият Димов на общественото обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие (който регламентира управлението на "Натура"), като допълни, че би сложил човека на първо място в микса между природата, хората и икономиката. А директорът на "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров поясни, че "досега не сме управлявали "Натура 2000" правилно", като "или дословно повтаряме директивите, или Закона за защитените територии" и съответно така не постигаме целите (виж карето).


Мнозина обаче видяха по-различни цели: елиминиране на независимите природозащитни организации от процеса по опазване на зоните; размиване на отговорността от министъра с прехвърлянето й към комитети по места с предимно бизнес и административни членове; отслабване на защитата на зоните по "Натура 2000", за която министърът ще преценява нужна ли е изобщо някаква забрана.

Предложенията очаквано предизвикаха вълна от недоволство от страна не само на природозащитни, но и научни организации, които призоваха министъра да се откаже от проекта си. Нено Димов обаче категорично заяви, че законът ще продължи своя път, и то бързо.

Министърът с хляба и ножаПромените дават големи правомощия на министъра, като забраните и ограниченията в защитените зони ще бъдат включвани "само по необходимост" и по негова преценка. "Практиката показва, че подобна политика (бел. ред., на въвеждане на забрани за дейности) по-скоро създава негативно отношение в заинтересованите страни към природозащитата", мотивира се МОСВ.

"Основа за всяко решение са целите на опазване на всяка зона, като не може те да бъдат пренебрегвани с "преценка" на министъра", се казва в становището на Националния природонаучен музей. От Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН пък не разбират как ще се гарантира, че при доказани унищожителни въздействия ще последва ефективно въвеждане на забрана, като е и твърде вероятно тя да бъде наложена post factum.

С предлаганите поправки се дава и възможност за промяна на статута на защитените зони и изключването им от "Натура 2000", ако има наличие на "нови научни данни или констатиране на грешки". "Така, ако една фирма си направи "научно" картиране и установи, че степите в Калиакра са два пъти по-малко, отколкото сега, това ще се заверява от министъра без каквото и да било обсъждане и се променя заповедта за зоната", коментира Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие".

Комитети на заинтересованите

Съществен момент в новата политика на МОСВ е въвеждането на задължителни териториални планове на управление на зоните (досега са били по желание), като задачата се възлага на регионалните екоинспекциии (РИОСВ), а самите планове ще се изготвят от комитети на заинтересованите лица. Те ще включват представители на местни органи на властта, регионални структури и представители на браншови, работодателски и други секторни организации, организации на собственици или ползватели на земи или ресурси в "Натура 2000" и също само регионални неправителствени природозащитни организации.

Съставът на комитета ще се определя от директора на РИОСВ, а последната инстанция по одобряването на плановете ще е министърът, като вместо съществуващия сега към него Национален съвет по биологичното разнообразие ще има Национален консултативен съвет за "Натура 2000". Съставът му ще се определя от министъра и в него ще влизат представители на изпълнителната власт, общини, областните управители, РИОСВ, браншови и работодателски организации и неправителствени природозащитни и научни организации.

Без досадни еколози

Промените в закона поставят сериозни изисквания само пред неправителствените природозащитни организации и на практика огромна част от членовете на "За да остане природа в България" ще бъдат изхвърлени от дискусиите за "Натура 2000". Причината е, че за да участват в Националния консултативен съвет, трябва да имат клонове в териториалния обхват на поне две РИОСВ и да са извършили поне една дейност по опазването на биологичното разнообразие за последните три години. Трябва да имат и "прозрачно управление с регулярно информиране и активно участие на всички членове" и да няма задължения към държавата или общините. Същите изисквания се поставят и към регионалните природозащитни организации, които трябва да имат и редовни членове с постоянен или настоящ адрес в обхвата на съответната РИОСВ.

Така WWF и Българска фондация "Биоразнообразие", които в момента участват в Националния съвет по биологично разнообразие отпадат, защото като фондации не отговарят на критерия за членската маса, посочи Стефан Аврамов. Асоциацията на парковете в България, както и други организации, които нямат клонове, също няма да може да се класират по критериите на министерството. Още по-сложно става участието в дискусиите по места за неправителствени екоорганизации.

Някой различава ли дъб от бук

Изисквания обаче няма към нито един от останалите участници - "браншови, работодателски и други секторни организации, организации на собственици или ползватели на земи или ресурси в "Натура 2000", както в комитетите по места, така и на национална основа.

"Като неправителствени организации, ангажирани с опазването на природата, не възразяваме да има изисквания към участниците в съветите за биологично разнообразие, които да докажат тяхната компетентност и ангажираност към темата, но считаме за дискриминационно предложението на МОСВ те да касаят само природозащитните организации", заявиха от "За да остане природа в България".

Представители на научната общност се предвиждат само на ниво Национален консултативен съвет за "Натура 2000", но не и на регионално, като от Института по биоразнообразие при БАН възразяват, че защитата на богатството на видовете не е местен проблем, а със световно измерение. Учените са малцинство и в сегашния Националния съвет по биологично разнообразие, но очакванията са, че в новия орган научната експертиза ще е около 2%.

"Членовете трябва да са компетентни, ако не познаваш дадено нещо, не можеш да го опазиш, няма как и да го видиш", заяви Тома Белев, председател на "Асоциацията на парковете в България". "Става въпрос за намаляване на ролята на обществото и въвеждане на трудности пред неправителствените организации", каза Стойчо Стойчев от Българско дружество за защита на птиците.

Дайте ни труда си

Лицата и организациите, които набират и анализират първични данни за местообитанията и видовете обаче, ще са длъжни да ги предоставят на МОСВ преди да ги използват в частни и официални документи. За целта ще има специална наредба с изискванията към съдържанието на първичните данни, както и редът и начинът за тяхното предоставяне.

Този текст предизвика сериозното възмущение на научната общност и на представителите на неправителствените организации, като мненията се обединиха, че той е в нарушение на конституцията, която гарантира свободното развитие на науката и на Закона за авторското право. Както и че самото добиване на информацията от страна на министерството няма да доведе до нищо, тъй като за целта е необходима функционираща база данни.
Що е то "Натура 2000"

Общоевропейската схема "Натура 2000" опазва ценните и застрашени животински видове и местата, в които живеят. Всяка страна сама определя зоните на базата на две евродирективи - за местообитанията и за птиците, като изискванията по тях са отразени в Закона за биологичното разнообразие. "Натура 2000" не се изключва човешката дейност и частната собственост. Тотална забрана за строителство в тези зони няма, но те са подложени на специални режими с цел да не се унищожи или значително увреди конкретните местообитания и видове предмет на опазване. Така би могло да се въведе забрана за определен тип строителство. Изграждането на ВЕЦ например може да унищожи крайречните типове гори, ако те са посочени като защитени. Затова на всеки проект се прави оценка за съвместимост със зоната по "Натура".

По директива държавата трябва да предприеме два вида мерки - които спират деградацията на биоразнообразието (със заповеди за обявяване на защитените зони) и за възстановителни дейности. Например, за да има птича колония на даден язовир, трябва се позволи птиците да се хранят в него, но понеже е даден за риборазвъждане, собственикът трябва да бъде компенсиран, като това подлежи на оценка.

България обаче издаде само заповедите за обявяване на зоните за птиците (114), тъй като наказателната процдедура за тях тръгва по-рано, а от 230 зони за местообитанията са издадени заповеди само за 9. Липсата на заповеди предполага неяснота, като РИОСВ преценяват проект за проект. Наличието на заповеди би означавало и възможност за собствениците да претендират за компенсации по "Програмата за развитие на селските райони". И понеже страната нито е издала заповедите за местообитанията, нито извършва възстановителни дейности, я чака още една наказателна процедура.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България 1 Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

31 май 2020, 2128 прочитания

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра 3 Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луи Айер"

31 май 2020, 3139 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Визията на БСП за България - държавата ще ви направи щастливи

Документът, приет на конгреса на левицата, може да отключи популистка предизборна надпревара

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10