С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
2 8 фев 2019, 15:09, 9508 прочитания

Огнян Донев: Съдът спаси капиталовия пазар в България

След седем години наказателно производство изпълнителният директор на Софарма бе оправдан на първа инстанция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"С тази присъда съдът реално спаси капиталовия пазар в България." Това заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от съдия Даниела Борисова, го оневини в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания. Делото срещу Огнян Донев е емблематичен пример за държавно осъществяван рекет срещу едрия бизнес и политическо инженерство - все с незаменимото участие на прокуратурата.

Донев и финансовият директор на "Софарма" Борис Борисов бяха обвинени, че през 2006 г. са продали акции на компанията през блокови сделки на различни компании, между които и на свързани лица. Според обвинението те е трябвало да направят тези сделки на девет пъти по-висока цена и съответно да платят девет пъти по-високи данъци, отколкото са платили за тези сделки, като го отразят в данъчните си декларации.


Блокови сделки с много на брой акции от публични компании се извършват всеки ден на фондовата борса, те са разрешени по закон сделки, при които се прехвърлят големи обеми от ценни книжа, представляващи сравнително голяма част от капитала на дадено дружество, като според договарянето цените по тях може и да паднат под пазарните цени в момента. В продължилото седем години разследване и съдебен процес прокуратурата не успя да докаже, че при тези сделки има нарушение на закона, затаяване на истина и неплащане на данъци. Напротив – по делото бяха приложени решения и ревизионни актове на Националната агенция по приходите, които твърдят, че данъчните декларации са попълнени правилно и че Донев и компаниите му не дължат на бюджета допълнителни данъци.

За какво беше обвинението

Обвинението срещу Донев беше изфабрикувано от скандалния следовател Петър Петров–Петьо Еврото, както свидетелстваха медиите още през 2012 г. Петьо Еврото е главно действащо лице в много скандални производства, беше принуден да напусне системата, след като бе уличен в решение на ВКС за провокация към подкуп по делото "Цонев - Сантиров - Попов". Името му е сред спряганите хора от кръга на Пеевски.Прокуратурата твърди, че през 2007 г. Донев е избягнал плащането на данъци върху печалбата от седем блокови сделки с акции на "Софарма", които са били продадени на различни компании, между които и свързани лица, на цена за 1 лев на акция. Според прокуратурата, независимо че са блокови сделки, те е трябва да се извършат на официалната борсова цена на една акция за съответния ден, а не на свободно договорена цена между страните. По този начин е постигната целта да избягване на допълнително данъчно облагане.

По определение блоковите сделки не са официалният борсов пазар, а на отделен сегмент, специално за търговия с големи пакети акции - поне за 5% от капитала на емитента. За разлика от сделките на официалния борсов пазар, които към онзи момент не се облагаха с данък, блоковите сделки подлежат на облагане. Така, ако Донев е продал на официалния пазар, нямало да дължи данъци въобще. Същевременно именно защото става дума за продажба на големи дялове акции на стойност милиони левове, това са сделки, при които се избира купувач и се договаря цена. Причината е, че ако огромен пакет акции от капитала на дадено дружество се появи на борсата, той трудно може да бъде купен изцяло от инвеститор, но пък заявката за продажбата му може да срути цената на акциите. Точно по тази причина е абсурд да се сравнява цената на борсова сделка за единични броеве акции, която не се облага с данък, с цената, която е извън борсата на голям брой акции, облагана с данък.

Прокуратурата обаче прави точно това, като по сметките на обвинението на официалния пазар продажбата е трябвало да стане по пазарна цена от 9 лв., а Донев щеше да е задължен да декларира увеличение на финансовия резултат с 418.5 млн. лв. и да плати данък 62 млн. лв. Той обаче е укрил всичко това в данъчната си декларация, заявява обвинението. Последно то намали размера на твърдените неплатени данъци на 26 млн. лева, които поиска да бъдат платени на държавата, а Донев да бъде осъден на четири години затвор. При първоначално искани 8 години.

Според обвинението Борис Борисов е укрил 7.5 млн. лева данъци, като и за него прокуратурата поиска 4 години затвор.

Протакане

Три години обвинението протакаше съдебния процес с искания да се запознае с незначителни документи (като например черновата на главния счетоводител за данъчната декларация) и искане на доказателства. Нито един път през тези три години делото не е било отлагано по искане на защитата.

Прокуратурата до последния момент допълваше обвинението и в четвъртък, преди началото на пледоариите, 12 години след самите сделки и седем години след началото на следствието, отново допълни с ново обвинение обвинителния акт срещу Донев и Борисов.

Делото се водеше от най-приближените на главния прокурор Сотир Цацаров обвинители. Преди четири години то бе внесено в съда от сегашния завеждащ спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров и тогавашния заместник градски прокурор Емилия Русинова. Русинова продължи да се явява по него и след като стана градски прокурор на София, а на последните заседания се явяваше Даниела Димитрова в качеството й на заместник градски прокурор.

В петък Димитрова не призна, че прокуратурата е изфабрикувала поредно абсурдно обвинение, а нападна съда.

"Още в самото начало този състав намери 11 нарушения в обвинителния акт и го върна. Поради това искахме отвод на съда. От самото начало имаше основания за отвод. Същността на делото е, че като има сделки и между свързани лица, трябва да бъдат така добри да си платят данъка, но при пазарни условия", каза Димитрова. Тя заяви, че присъдата ще бъде обжалвана, защото от това решение излизало, че всеки, който може да си намери счетоводител да му води счетоводството, може да сключва блокови сделки, да не си плаща данъците и да не носи наказателна отговорност.

Идеята, че всеки съдия, който е върнал на прокуратурата калпав обвинителен акт, трябва да се иска отвод, означава, че България ще остане без съдии, които да гледат наказателните дела. В този смисъл прозвуча и коментарът на адвокат Ина Лулчева.

"Съдията веднъж върна обвинителния акт заради неизправности. Ако се приеме, че това е основание за отвод, означава, че всеки съдия, който упражни процесуалното си право и върне прокуратурата поради недостатъци в обвинителния акт, което е доста голям процент, да не може да гледа дело. Това е абсолютно неоснователен довод. Един от доводите, който прокуратурата премълчава през цялото време, е, че има становище на НАП, което казва, че по тези сделки не се дължи данък. Прокуратурата не казва защо, ако едно лице се е съобразило със становището на НАП, която следи за събирането на данъци и която е казала, че данък не се дължи, следва да отговаря по наказателен ред. Тук не става дума за счетоводство", коментира Ина Лулчева, адвокат на Донев и Борисов.

Защо се случва това?

Проблемите на Донев с правосъдието започнаха, след като той плати придобиването на вестниците "Труд" и "24 часа" в края на 2010 г. По-малко от година след това той стана мишена на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, като във фокуса на медийните атаки срещу него беше основният бизнес на Донев – българската фармацевтична група "Софарма".
"Софарма"
продължава да бъде една от най-големите икономически групи в България, служителите й са се увеличили от 1800 при приватизацията през 2000 г. на над 10 хил. в момента, а данъците, които групата е платила от тогава до момента, надвишават 1 млрд. лв.


Целта на натиска беше бизнесменът да се откаже от медиите си, което се случи година по-късно.

След днешното заседание на съда обаче Донев намекна, че всъщност атаката далеч не е била само заради вестниците, но заради собствеността в "Софарма".

"Чухте прокурора, който говори за счетоводството на "Софарма", виждате, че в центъра на всичко съм аз лично и "Софарма" като най-голямото публично дружество в България, носител на всички възможни професионални награди", коментира той. И допълни, че проточилото се седем години производство не е първото обвинение срещу него и не очаква да е последното. "Още преди началото на следствието преди седем години ми беше ми казано, че тъй като съм имал амбиции да стана премиер на България, трябва по някакъв начин да бъда спрян. Длъжен съм да кажа, че никога не съм имал политически амбиции, имал съм амбиции да се занимавам с това, което разбирам, доктор съм по икономика, мисля, че съм постигнал всичко, което може да се постигне в моята професионална среда", каза той.

В допълнение той отбеляза, че всичко това се отразява на публичния имидж на "Софарма", но само в чужбина, тъй като колегите му в българските професионални среди са наясно със случващото се в България. Показателно е, че докато траеше процесът срещу него, Донев оглавяваше най-голямата работодателска организация и получи множество бизнес награди. Същевременно днес той отбеляза, че щетата от дългия процес се понася от всички акционери на "Софарма" и не е в състояние да каже дали те ще преценят да търсят обезщетение.

"Не съм реваншистки настроен, а и, честно казано, след седем години ходене по мъките мисля да си почина", каза Донев.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка след натиск от Борисов Вечерни новини: България е против санкции срещу Турция, Борислав Михайлов подаде оставка след натиск от Борисов

И още: Слави пуска телевизия "7/8TV"; Франция блокира Северна Македония и Албания за ЕС; БНБ разреши на Пощенска банка да погълне "Пиреос"

15 окт 2019, 401 прочитания

Расизмът и Борисов свалиха Бoрислав Михайлов 4 Расизмът и Борисов свалиха Бoрислав Михайлов

Скандалът от мача с Англия е резултат и от дългогодишното бездействие на БФС и държавата спрямо футболното хулиганство

15 окт 2019, 1268 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Камери за танкерите, в бъдеще и за камионите с гориво

Рекламираният от премиера контрол върху сектора засега не е във всички обекти

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма